Tetőre fel! 

A tető funkciója többnyire kimerül abban, hogy felülről is lezárja az épületet. Egy modern lapostető azonban ennél sokkal többre is képes. A manapság igen népszerű tetőszerkezet korunk számos igényét kielégítheti: a klímaváltozás ellensúlyozását, a fosszilis energiahordozóktól függetlenedést, zöld teret nyerhetünk a a városi környezetben, még akár stressz levezetésének helyszínéül is szolgálhat. 

Van, aki a letisztult kifejezési forma miatt választja, melyet a lapostető építészetileg hatásosan valósít meg. Mások a funkcionalitása miatt döntenek a lapostető mellett, mely vízszintes kialakításából adódik: járható, akár járművel, vagy növényekkel is beültethető – vagyis plusz életteret ad. 

 A 60-as évek klasszikusa újraéled

Az 1960-as években divatosnak számított lapostetős házat építeni, de a számos építészeti /kivitelezési hiba miatt azonban hamar veszített népszerűségéből. Magyarországon már a kabarétréfák szintjére süllyedt a lapostetők színvonala: tulajdonképpen egyet jelentett a beázással. Az idegenkedés olyan mértékű lett, hogy sokan még a tízemeletes panelépületek tetejére is magastetőt kívántak. Napjainkban viszont reneszánszát éli a lapostető. A kivitelezési fegyelem és a felhasznált anyagok minőségének javulásával megbízhatóbbak lettek a hagyományos lapostetők, de a fordított tetők elterjedése is a biztonság felé mutatott. Ez az korszerű, sokrétűen felhasználható kivitelezési mód a leginkább alkalmas az előnyök kiaknázására. A fordított tetőknél a csapadékvíz elleni szigetelő réteg nem a hőszigetelés felett, hanem alatta található, így a vékony vízszigetelés akkor sem sérül, ha  durva talpú lábbelivel járnak rajta, de védve van az egyéb mechanikai sérülésektől (lehulló szerszám, nehéz tárgy éles sarka), vagy az intenzív napsütés.

Ezen szerkezet esetében – a hagyományos egyenes rétegrenddel szemben – a vízszigetelésnek nem árthat a napi- és az éves hőmérséklet-ingadozás; az egész rendszer a kisebb igénybevételnek köszönhetően hosszú élettartamú és biztonságos lesz. Felújítás során is jól alkalmazható ez a szerkezet, mivel a vízszigetelés bontása nélkül is javítható a tető hőszigetelő képessége, a nedvességnek ellenálló lemezek közvetlenül a meglevő jó állapotú vízszigetelésre fektethetők.

Új, hatékony hőszigetelőanyagok lapostetőkhöz

A fordított tetőszerkezet kivitelezését olyan hőszigetelőanyagok kifejlesztése tette lehetővé, melyek gyakorlatilag nem vesznek fel vizet. Ilyenek a Zenit® és az XPS termékek az Austrotherm-től, melyek nagy terhelésnek kitehetők, és nedves környezetben sem vesztik el kiváló hőszigetelő képességüket. Kezdetben mind a Zenit, mind az XPS termékek csak 20 cm-es vastagságig voltak gyárthatók. A hőszigetelési igény fejlődésével viszont meg kellett oldani a nagyobb vastagságok gyárthatóságát is. Először a Zenit volt 40 cm-es vastagságig kapható, majd idén az Austrotherm XPS® TB termékek készülnek úgynevezett ’thermobonding’  eljárással hasonló vastagságban. 

A lapostető legegyszerűbb formája a nem járható tető, melyre csak karbantartási céllal lehet kilépni. Fordított rétegrendnél a legegyszerűbb megoldás erre az, amikor az időjárásálló Austrotherm Zenit és XPS® szigetelő lemezek rögzítését leterhelő kavicszúzalék biztosítja. A lapostetőkben azonban ennél jóval több lehetőség rejlik, akár egy épület legizgalmasabb terévé is varázsolhatjuk.

Ház kilátással

Sok ember álma valósul meg egy tetőterasz megépítésével. A plusz szabad tér grillpartik és családi vagy baráti összejövetelek ideális helyszíne lehet, emellett a pihenés, kikapcsolódás tere is: egy stresszes munkanap után nem kell más, csak egy nyugágy és egy könyv, szép kilátás. Egy meleg vizes jacuzzi télen még egy kis luxust is csempészhet a tetőtéri kikapcsolódás élményébe. 1 méter mélységű víz négyzetméterenként további 1000 kg terhelést jelent a tetőszerkezetre. Ez komoly extra terhelést jelent mind a födémre, amit mind a statikai számításoknál, mind pedig a hőszigetelő anyag kiválasztásánál figyelembe kell venni.

Zöld idill a tetőn

Zöld terek, kertek kialakítása a ház élettere közelében egyre nagyobb ökológiai jelentőséggel bír. A zöldtetők védenek a szélsőséges hőmérsékletek ellen, a növények révén tisztább levegőt adnak, és hasznosítják a lehulló csapadékot. Elég, ha pozsgásokkal, fűszernövényekkel és alacsony növésű fűvel borítjuk a zöldtetőt, már ez is rengeteget jelent a lakók és a környezet számára. Két típusú zöldtetőt különböztetünk meg: ezek az extenzív és intenzív zöldtető. Extenzív zöldtetőkön nagymértékben önfenntartó vegetációt alakítanak ki, melyet nem szükséges öntözni vagy nyírni, minimális gondozást igényel. Ezek a tetőkön azonban nem lehet kerti partit szervezni, úgy tervezik őket, hogy csak a szükséges karbantartási munkákhoz legyenek járhatóak. Aki a természetet, zöld teret szeretné élvezni a tetőn, az intenzív zöldtetőt válassza. Virágágyás, pázsit, teljes kert alakítható ki a ház tetején, virágokkal, bokrokkal és cserjékkel nagy dézsákban. Elegendő fény és tér rendelkezésére állásakor még fákat is ültethetünk a zöldtetőre. Ez a zöld tér azonban munkaigényes, a növényeket rendszeresen gondozni, öntözni kell. 

A legtöbb lapostető zöldtetővé alakítható, az épület magasságától függetlenül. A tető terhelhetősége zöldtetők esetén a szűk keresztmetszet. Ha például bokrokat, kisebb fákat telepítünk a lapostetőre, az akár 350-500 kg terhelést jelenthet a tetőszerkezetre négyzetméterenként, melyet a szerkezet kialakításakor figyelembe kell venni. Növényzettel telepített fordított tető zöldítésekor a vízszigetelés gyökérálló legyen, és a hőszigetelés és a talajkeverék közé olyan nedvességmegtartó drénréteget helyezzünk el, ami az ültetőközeg átszellőzéséről is gondoskodik. Ilyen például az Austrotherm Oázis lemez, mely kiegészítő hőszigetelésként is funkcionál. 

Energia a napból

Teljesen mások a körülmények az olyan tetőkön, melyeken áramot termelnek vagy vizet melegítenek. Egyre több háztartásban állítják elő a szükséges saját energiát, így pénzt megspórolva, a környezetet védve és jó célra használva a tetőt. Napelemek segítségével a fény árammá alakítható, mellyel aztán a háztartásban szükséges vizet melegítik. A napelemek optimális elhelyezése és dőlésszöge a rendszer hatékonyságának előfeltétele, a lapostetőkön mindez könnyen kialakítható. 

A napenergia kihasználása fotovoltaikus kollektorokkal és a tetőkert koncepciója szerencsére nem zárja ki egymást. Napelemek és napkollektorok lapostetőre, vagy fordított tetőre szerelésekor ügyelni kell arra, hogy a panelek többnyire fém tartó szerkezete ne tegyen kárt a szigetelésben. Elegendő teret kell hagyni a panelek dőlésszögének mozgatására, valamint az üzemeltetéshez és szervvizeléshez szükséges utat biztosítani kell. 

Szabad parkolóhely a városban? 

Az épületek tetején kialakított személygépkocsi parkolók kiváló megoldást nyújtanak a városok parkolóhelyhiány okozta közlekedési problémáira. Nagy terhelhetőségű fordított tetőszerkezetek beépítésével alakítják ki ezen parkolóhelyeket, melyhez rendkívül  nagy nyomásellenállóságú lemezeket, mint például az Austortherm XPS TOP 70-et használnak. A felső borító réteg lehet térkő, monolit vasbeton vagy előregyártott betonelem. A kivitelezésnél ügyelni kell a lejtésképzésre, így elvezetik a csapadékot, és nem alakulnak ki tócsák, mely a téli fagyban balesetveszélyes is.

Időtálló biztonság

A lapostető szerkezetek időtállóságát az egyes szerkezeti rétegek optimális együttműködése adja. A rétegek – tartószerkezet, nedvesség-lezárás, hőszigetelés - határozott elválasztása a biztonság és tartósság kulcsa. 

A tartószerkezet időjárás és nedvesség-állóságát a megfelelő szigetelő réteg beépítése garantálja. Az Austrotherm ZENIT® és XPS® termékek mindezt kiválóan megoldják. Az már magától értetődő, hogy a megfelelő hőszigetelőanyag beépítése révén csökkenthetők a ház fűtési költségei, és kevesebb energia felhasználásával a környezetet is kevésbé károsítjuk. Ezen logikát követve elmondható, hogy lapostető fordított tetőként kivitelezve pedig az kortárs építészet egyik kézenfekvő megoldása. 

Austrotherm Zenit®

Az AUSTROTHERM ZENIT® hőszigetelő lemezt fordított rétegrendű lapostetőkben a vízszigetelésre kell elhelyezni. Lágyítót tartalmazó vízszigetelés (pl. egyes PVC termékek) esetében elválasztó réteg (geotextília) terítése szükséges. Az AUSTROTHERM ZENIT® így nemcsak a szerkezet hőszigetelő képességét javítja, hanem védi a sérülékeny vízszigetelést a mechanikai behatásoktól mind a kivitelezési, mind a használati fázisban, de csökkenti a vízszigetelést érő hőingadozásokat, elkerülhetők a hősokkal (pl. nyári zápor) járó extrém terhelések, melyek csökkentik a szerkezet élettartamát. Fordított rétegrendben minden erre alkalmas hőszigetelő anyagot, így az AUSTROTHERM ZENIT®-et is csak egy rétegben lehet elhelyezni! A fordított tető rétegeit leterheléssel rögzítik. A hőszigetelésre víz- és páraáteresztő szűrőréteget (pl. geotextília) kell elhelyezni, hogy idegen anyagok ne kerüljenek a hőszigetelésre vagy alá.