Időtálló minőség a gyakorlatban

Vicc:

Az elmélet és a gyakorlat nem különbözik.

Elméletben.

De gyakorlatban...

Korábbi laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az expandált polisztirolhab tartós megoldást ad az épületenergetikai problémáinkra. A St. Gallen-i Eidgenössische Materialprüfungs- und Forschungsanstalt (EMPA) megvizsgálta az elmúlt évtizedekben beépített termékek jellemzőit, és összehasonlította az azonos minőségűnek deklarált, jelenleg gyártott anyagokkal.  Tapasztalatai szerint a legrégebbi lemezek szigetelőképessége megegyezett a legújabb anyagokéval.

De mi a hazai gyakorlati tapasztalat? Idén lett 25 éves az Austrotherm Kft., így kiváló alkalom nyílt arra, hogy megvizsgáljuk egy Magyarországon gyártott és beépített, negyed évszázados polisztirol hőszigetelő anyag minőségét.

A korai beépítések egyike volt a győri Nyugdíjasok házának hőszigetelése.  Az 1991. április 20-tól indult kiszállításról a 11. sorszámú számla és a szállítólevelek tanúskodnak. A két rétegben (6+6 cm) készült homlokzati hőszigetelés még manapság sem számít elavultnak - akkortájt még az 5 centi is inkább sok volt, mint kevés. Az épület homlokzata már 25 éve dacol az időjárás viszontagságaival, és bizony, a nagyváros szennyezett levegője is látható a vakolaton. De hogyan működik alatta a hőszigetelés?

Ezt csak bontással kivett minták mérésével lehet meghatározni. Az ingatlan tulajdonosa a GYŐR-SZOL Zrt. segítőkészen állt kérésünkhöz, és közösen egyeztettük a mintavételi felületet. A hőszigetelő anyag kivágása nem volt egyszerű feladat, mert a próbatestek ideális mérete eléri a 0,5 m x 0,5-es méretet, és a negyed évszázados ragasztó is még igen jól tartott, de végül sikerült 6 mintát venni. A minta szemrevételezéssel megállapíthatóan száraz volt, nedvesség lecsapódásának nyomai nélkül. Az anyag mechanikusan is megfelelőnek bizonyult, stabil, kezelhető táblákat sikerült az Austrotherm győri központjának laboratóriumába vinni. A minta előkészítése során először a külső oldali ragasztó és vakolat réteget kellett eltávolítani, amit a termék gyártása során alkalmazott fűtőszállal oldottak meg. Ezután került sor a hővezetési tényező mérésére.

A korabeli termékismertetők szerint az anyag hővezetési tényezője 0,040 W/mK volt, a tervezés során ezzel számoltak. A 2016. június 7-én lezajlott vizsgálat szerint a 25 éves hőszigetelő anyag jobb, mint új korában: hővezetési tényezője 0,037 W/mK értéket mutatott. Ez annyit jelent, hogy 25 éven keresztül 7 %-al több energiát spóroltak meg a lakók, mint amit eredetileg terveztek. A jó minőségű anyagok esetében biztosan lehet arra számítani, hogy a termék túlteljesíti a specifikációban előírt adatokat, de negyed évszázados homlokzati hőszigetelésről csak az Austrotherm rendelkezik hazai vizsgálati adatokkal. A minőség iránt elkötelezett gyártó nem csak előállítja a kiváló termékeket, hanem a vevők helyes döntését előkészítendő meg is mutatja azok jó tulajdonságait. Mérésekkel támasztottuk alá, hogy az Austrotherm időtálló minőség.

Külön szeretnénk köszönetet mondani Rotter Zsoltnak, a GYŐR-SZOL Zrt. vagyonkezelési üzletágvezetőjének a segítőkész hozzáállásáért, és Gyenes Ferencnek a Gyenesterv Kft. vezetőjéne a mintavétel és a helyreállítás gyors és szakszerű kivitelezéséért.

25 éves minta hővezetési tényezőjének vizsgálati eredménye