HƑszigetelƑ anyagok

Mikor tĂ©rĂŒl meg a plusz hƑszigetelĂ©s?

BĂĄr a hƑszigetelĂ©snek komoly, pĂ©nzben nem mĂ©rhetƑ elƑnyei is vannak, mĂ©gis mindig felmerĂŒl a kĂ©rdĂ©s: mikor tĂ©rĂŒl ez meg nekem? 

VegyĂŒnk egy tipikusnak mondhatĂł, 70-es Ă©vekben, B30-as tĂ©glĂĄbĂłl Ă©pĂŒlt hĂĄzat. Ha a mai elƑírĂĄsoknak megfelelƑen akarjuk szigetelni (U=0,24 W/m2K), Ășgy 11 cm GrafitÂź Reflex hƑszigetelĂ©s lesz a jĂł vĂĄlasztĂĄs. A 2018-tĂłl kötelezƑ közel zĂ©rĂł energiafelhasznĂĄlĂĄsĂș Ă©pĂŒletek elƑírĂĄsainak akkor fogunk megfelelni, ha 16 cm-es a GrafitÂź Reflexet hasznĂĄlunk. ElƑbbi ma a kereskedelemben nĂ©gyzetmĂ©terenkĂ©nt kb. 3.500 Ft/m2 bruttĂł ĂĄron beszerezhetƑ, mĂ­g a 16 cm-es vĂĄltozat 4.700 Ft-ba kerĂŒl. A kivitelezĂ©st mindkĂ©t esetben 2.500 Ft-nak vesszĂŒk. Egy nĂ©gyzetmĂ©ter hƑszigetelĂ©s Ă­gy 6.000 – 7.200 Ft lesz. A kĂ©rdĂ©s csak az: mennyit tudunk Ă­gy megspĂłrolni?

A szigeteletlen fal egy nĂ©gyzetmĂ©terĂ©n Ă©venkĂ©nt 14 m3 gĂĄz energiĂĄja szökik el, ami szigetelĂ©s utĂĄn 2,4, illetve 1,7 köbmĂ©terre csökken. Így tehĂĄt az elsƑ vĂĄltozat esetĂ©ben 1.624 Ft-ot takarĂ­tunk meg nĂ©gyzetmĂ©terenkĂ©nt (140 Ft/m3 gĂĄzĂĄrral szĂĄmolva), illetve az energiatakarĂ©kos vĂĄltozat esetĂ©ben ez 1.722 Ft lesz. A hƑszigetelĂ©s nĂ©gyzetmĂ©ter költsĂ©gĂ©t ezzel elosztva, megkapjuk, hogy hĂĄny Ă©v alatt tĂ©rĂŒl meg a befektetĂ©s: 4,2-4,5 Ă©v, de ha kihasznĂĄljuk az ĂĄllami tĂĄmogatĂĄst, a megtĂ©rĂŒlĂ©si idƑ a felĂ©re is zsugorodhat.


  Kivitelezés

  AnimĂĄciĂłs film


  MƱszaki adatlap

  Grafit Reflex


  Teljesítménynyilatkozat

  Grafit Reflex  HĂ­rek

  Vicc: Az elmĂ©let Ă©s a gyakorlat nem kĂŒlönbözik. ElmĂ©letben. De gyakorlatban... KorĂĄbbi laboratĂłriumi vizsgĂĄlatok kimutattĂĄk, hogy az expandĂĄlt polisztirolhab tartĂłs megoldĂĄst ad az Ă©pĂŒletenergetikai problĂ©mĂĄinkra.  
  IdƑtĂĄllĂł minƑsĂ©g a gyakorlatban
  A hƑszigetelĂ©si igĂ©ny növekedĂ©se kihĂ­vĂĄst jelent a tervezƑknek, Ă©pĂ­ttetƑknek Ă©s a gyĂĄrtĂłknak egyarĂĄnt. Az energiatakarĂ©kos fordĂ­tott tetƑk kialakĂ­tĂĄsa sorĂĄn felmerĂŒlƑ nehĂ©zsĂ©gekre is van mĂĄr megfelelƑ megoldĂĄs. De van-e mĂ©g Ășj ötlet ezen a tĂ©ren?