Hírek

Díjazzuk a minőséget

2022-ben a Pohlen-Dach Hungária Bt. vehette át az Austrotherm Kft. Kovács Zoltán Emlékdíját a balatonfüredi Forrás Sportpark csarnoképületének tetőszigeteléséért. A hőszigetelőanyag gyártó vállalat minden évben minőségi lapostető kivitelezési munkák elismeréseként adja át a díjat a Média Építészeti Díj átadó ünnepség keretében. 

A Pohlen-Dach Hungária Bt. ipari lapostetők szigetelésére, valamint zöldtetők készítésére specializálódott vállalat. A Herenden található, Magyarországon több mint 30 éve tevékeny cég a lapostető és alépítményi szigetelési munkák kivitelezésén túl az elkészült szerkezetek hosszú távú karbantartásáról is gondoskodik.

A sport az egészség forrása: Forrás Sportpark

A helyi önkormányzat a város nyugati részén hozta létre a Forrás Sportpark szabadidőparkot, amely az egész család számára sportolási lehetőséget és kikapcsolódást nyújt. A Forrás Sportparkban fedett teniszpályák, terepkerékpár-élménypálya, 800 méteres, gumiborítású, illetve rekortános futópálya, egész évben használható, műanyag oktató sípálya és hófánkpálya, görkorcsolyapálya, szabadtéri edzőpark, játszóterek kialakítása valósult meg. A projekt része az úgynevezett Tündérkert közpark kialakítása, aminek keretében közel háromszáz őshonos gyümölcsfát telepítenek, és tűzrakó helyeket alakítanak ki. A Forrás Sportpark a négy évszakos projektelemeknek köszönhetően az időjárástól függetlenül biztosít aktív turisztikai kikapcsolódást, közösségi sportolást.

Az új csarnoktetőn az Austrotherm Kft. lejtésképző hőszigetelő elemei és a Pohlen-Dach minőségi munkája garantálja a szerkezet tartósságát. A teherhordó trapézlemez lejtésmentesen készült, ezért a vízelvezetéshez a pontralejtést ékbevágott hőszigetelő táblák segítségével alakították ki, közel 2300 m2 -en, amely a későbbiekben extenzív zöldtetőként funkcionál. Az előregyártott elemeket az Austrotherm alkalmazástechnikai mérnökei által készített lejtéskonszignációs terv alapján a kivitelező szakemberek könnyen egymáshoz illesztették.

  

Austrotherm lejtésképzés

  • Javul a hőszigetelő érték
  • Száraz technológia ezért nincs technológiai idő
  • Nincs szükség betonozásra
  • Csökken a szerkezetre jutó terhelés
  • Gyors kivitelezés
  • Nem szükséges gépi háttér
  • Bármilyen geometriájú tető vízelvezetésének kialakítására alkalmas

Ahhoz, hogy a betervezett vízszigetelő lemez hosszú távon is kellő biztonsággal is betöltse feladatát az adott rétegrendben, megfelelő mértékű lejtéssel kell rendelkeznie. Az 1,0 m x 1,0 m méretű, az MSZ EN 13163 szabvány szerint gyártott AUSTROTHERM lejtésképző polisztirolhab táblák többféle minőségben készülnek. Nem járható tetőkre az AT-N100, járható tetőkbe, hasznosított tetőkbe, zöldtetőkbe a terheléstől függően az AT-N150 vagy AT-N200 típusú termékek építhetők be. A polisztirolhab táblából készített lejtésképzés kettős szerepet tölt be: lejtésadás mellett mellett hőszigetelő funkciót is ellát. A változó vastagságú rétegek az MSZ EN ISO 6946:2017 szabvány szerint figyelembe vehetők a hőátbocsátási tényező számítása során. A lapostetőkre vonatkozó U-érték követelmény legalább 20-22 cm vastagságú normál polisztirol hőszigeteléssel teljesíthető. A lejtésképző elemek elhelyezése az AUSTROTHERM által kidolgozott fektetési terv alapján könnyen és gyorsan végezhető.