Jobban szigetel az Austrotherm

A rendszeres szigorú vizsgálatok szerint számos Austrotherm termék hőszigetelő képessége jobb mint a közölt érték.

A hőszigetelő anyagok legfontosabb jellemzője a hővezetési tényező, ami egy veszteség típusú jellemző: minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb a termék hőszigetelő képessége. A szigetelőanyag gyártók mindig is törekednek arra, hogy a hatékony termékek iránti keresletet mind jobb minőségű anyagokkal elégítsék ki. Ez hozta létre a szürke színű GRAFIT® termékeket is. Az Austrotherm Kft. most nem új termék piacra hozatalával, hanem a meglevő termékek minőségének javításával elégíti ki ezt az igényt.

Az Austrotherm mindhárom üzemében jól felszerelt laboratórium segíti a minőségellenőrzést. 2015 tavaszától a legkeresettebb homlokzati hőszigetelő lemez belső vizsgálati jegyzőkönyveit hetente nyilvánosságra is kerül.  Az  "Átlátható minőség" néven futó kampány során több mint egy éve az Austrotherm honlapjáról letölthetők (magunkrol/minoseg/index.html) az AT-H80 lemezek hővezetési tényezőjének belső vizsgálati dokumentumai. A rendszeres ellenőrző vizsgálatoknak köszönhetően jelentős adathalmaz állt rendelkezésre, és egyértelművé vált, hogy a korábbi közölt hővezetési tényezők túl magasak a valósághoz képest. Az elmúlt évben elindult felülvizsgálatba 21 terméket vontak be. A független ellenőrző intézetek mérései megerősítették a saját mérések eredményeit, így 2016. május 9-től már a teljesítmény nyilatkozatokban is a jobb hőszigetelő képességi értékek vannak feltüntetve. A változás gyakorlatilag az egész termékpalettát felöleli: számos hagyományos, fehér színű EPS termék mutat a korábbinál jobb értéket, de a GRAFIT® termékcsoport egyes termékei, a formahabosított polisztirolhab hőszigetelő anyagok, és az XPS egyes típusai és egyes vastagságai is felkerültek a listára.

Az alábbi táblázat már az új hővezetési tényezőket tartalmazza. Érdemes a hőtechnikai méretezési programokban átírni az új közölt hővezetési tényezőket, hogy pontosabbak legyenek a számítások.