AUSTROTHERM GRAFIT REFLEX expandált polisztirolhab homlokzati höszigetelö anyagok alkalmazása
Falak

Homlokzati hőszigetelés

Az AUSTROTHERM expandált polisztirolhab homlokzati hőszigetelő anyagok időtálló minőségben teszik lehetővé az épületek hatékony hőszigetelését. Alkalmazásával tartós épületszerkezeteket, komfortos, gazdaságosan működtethető, esztétikus épületeket kapunk, és költséghatékonyan alkalmazhatók az alacsony energiaigényű, a közel nulla energiafelhasználású vagy passzívházaknál is. Az AUSTROTHERM anyagok ökológiailag is kedvező megoldást adnak.

Javasolt hőszigetelési vastagság (cm)

AUSTROTHERM AT-H80

GRAFIT REFLEX

* A 7/2006 TNM rendelet szerint, 2018 január 1. után kötelező minimális érték. A javasolt vastagság a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületének ajánlása.

A homlokzati hőszigetelés előnyei

 • A homlokzati hőszigeteléssel jelentős fűtési költség megtakarítás érhető el. A szigetelés további előnye, hogy a külső határoló falak melegebbek lesznek, akár a 20 °C-ot is elérhetik. A melegebb falfelület révén a lakás komfortosabb lesz, nem fog "sütni" a falból a hideg.
 • A hőszigetelés hatására kisebb lesz a tartószerkezet hőingadozása, ezzel időtállóbb lesz az épület.
 • A felújítással az egész épület új esztétikus homlokzatot kap, amit sok esetben amúgy is időszerű lett volna elvégezni.
 • Az energiatakarékos épületek magasabb áron kelnek el, vagyis növeljük az ingatlan értékét.

Homlokzati hőszigetelő rendszer új épületekre és felújításokra

 • Jelentős fűtési költség megtakarítás
 • Kellemes klíma a lakásban, egyenletes hőmérséklet eloszlás
 • Vékonyabb falszerkezet, aminek révén akár 4 m²-t is elérheti a lakótér megtakarítás
 • Egyszerű, könnyű kivitelezés
 • Környezetbarát megoldás

Homlokzati hőszigetelés

1 Falazat
2 Vakolat
3 AUSTROTHERM GRAFIT REFLEX
   AUSTROTHERM EPS AT-H80
   AUSTROTHERM GRAFIT 80

4 Dübel
5 Ragasztótapasz
6 Alkáliálló üvegháló
7 Vékonyvakolat
AUSTROTHERM EXPERT FIX lábazat és pincefal hőszigetelés
9 Lábazati vakolatrendszer
10 Talajnedvesség elleni szigetelés
11 Burkolat
12 Aljzatbeton
13 AUSTROTHERM EPS AT-L2
     AUSTROTHERM EPS AT-L4
     AUSTROTHERM EPS AT-L5
     AUSTROTHERM GRAFIT L4
     AUSTROTHERM GRAFIT L5

14 AUSTROTHERM EPS AT-N100
     AUSTROTHERM EPS AT-N150
     AUSTROTHERM EPS AT-N200

15 Vasbeton födém

Letölthető tervezői részletrajzok

 

További tervezői részletrajzok letölthetők az alábbi linken:

Alkalmazástechnika - Rétegrend gyűjtemény tervezőknek

 

Új épület

 • Vékonyabb falszerkezet
 • kb. 4 m2 megtakarítás
 • Könnyű, egyszerű feldolgozás, bevált módszer

Felújítás

 • Komfortos lakás
 • Jelentős fűtési költség megtakarítás
 • Értékes épület

Alkalmazás

 • Az alapfelület legyen száraz, szilárd, szennyeződésmentes, mérsékelten nedvszívó, megfelelő
  (egyenletes) alakú, fagymentes, teherbíró, alaktartó. A nem kellően szilárd részeket el kell távolítani, utána a felület kiegyenlítéséről gondoskodni kell.
 • +5 °C alatt és közvetlen tűző napsütésnek kitett felületeken a munka nem javasolt.
 • A ragasztótapasz felhordására a teljes felületű ragasztást vagy az úgynevezett pont-perem módszert kell alkalmazni.
 • A hőhidak elkerülése érdekében kerüljük a táblák éleinek összeragasztását.

 

Lábazati sín rögzítése

Ragasztótapasz felhordása pont-perem módszerrel

Hálózás: Először a ragasztótapaszt kell fogas simítóval felhordani, majd ebbe kell az üveghálót beágyazni. Ezután újabb ragasztóréteget kell a felületre húzni, úgy, hogy a háló mindenhol fedve legyen. A hálóátfedés legalább 10 mm legyen.

Vékonyvakolat felhordása

 

 

 

 

  

 

 

A kivitelezés részletes szabályait lásd:

Homlokzati hőszigetelő rendszerek kivitelezése

Letöltés

Állványháló vagy fényvédelem?

Az egyre szigorúbb épületenergetikai szabályozás mind hatékonyabb hőszigetelést kíván. Az elvárásainknak vagy extrém vastag hőszigeteléssel, vagy minőségileg jobb szigetelőanyagokkal tudunk csak megfelelni. De az új anyagok néha új feladatok elé állítanak minket.

Az utóbbi években megjelent AUSTROTHERM GRAFIT® és GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelő lemezekkel könnyebb kielégíteni a hőtechnikai követelményeket. Az anyag szürke színét az ultrafinom szemcséjű grafit adalékolásnak köszönheti, aminek hatására hőszigetelő képessége közel 25%-kal javul a megszokott fehér színű homlokzatszigetelő lapokhoz képest. Mindkét termék minden más fizikai tulajdonságaiban azonos a korábbról ismert AUSTROTHERM lemezekkel, ezért alkalmazása nem igényel új tudást sem a tervezőktől. Az újfajta, sötétszürke hőszigetelő anyagoknak viszont van egy hátránya: tűző napsütésben kellemetlen mértékben fel tudnak melegedni, ami kivitelezési problémákhoz vezethet, ezért ügyelni kell a technológia pontos betartására.

Amennyiben a kezeletlen sötétszürke táblák közvetlen napsugárzásnak vannak kitéve, úgy  hajlamosak lesznek arra, hogy a túlzott felmelegedés következtében beálló dilatáció hatására még a ragasztó megkötése előtt elváljanak a faltól. Erre fokozott az esély a tavaszi és őszi átmeneti időjárás esetén. Ilyenkor a napi kivitelezés kezdésekor még hideg, esetleg nedves a szigetelendő falfelület, ami növeli a ragasztó kötési idejét, de napsütéses időben a felület fokozott melegedésével kell számolni. Szerencsére van ellenszer: vagy állványhálóval kell megvédeni a teljes szigetelendő felületet az erős napsugárzástól (ez a kisebb projekteken nem általános), vagy a GRAFIT REFLEX® hőszigetelő anyagot kell alkalmazni. Ez utóbbi olyan GRAFIT® termék, mely egyik oldalára gyárilag felhordott festékbevonatot kap, mely világos színének köszönhetően nagyobb mértékben veri vissza a beeső napsugárzást. A festék egyedi fejlesztésű, és nem csak a táblák hőmérsékletét szabályozza, hanem fokozott tapadást is biztosít a rákerülő ragasztó rétegnek. Ezért nem elfogadható a festetlen táblák kereskedelemben kapható bármilyen festékkel való felületkezelése. A festésnek köszönhetően a táblák nem melegszenek fel túlzottan, a ragasztó megbízhatóan tartani fogja a hőszigetelést. A megbízható kivitelezés érdekében homlokzati felületeken kezelés nélküli grafitadalékos hőszigetelés alkalmazása nem javasolt! Amennyiben szükséges, a ragasztó megkötése után dűbelezéssel lehet teljessé tenni a rögzítést. Fontos hangsúlyozni, hogy a táblákat a festett felületükkel kifele kell a falra ragasztani, mert a kívánt hatás csak így várható el - ez a termék csomagolásán is fel van tüntetve.

 A GRAFIT REFLEX® lapokat különösen előnyösen lehet használni felújítások során, mikor a rendelkezésre álló rétegvastagságban minél hatékonyabb hőszigetelést szeretnénk elérni. Fokozottan igaz ez az ajtók, ablakok környékén, ahol gyakran fizikailag nincs annyi hely a hőszigetelésre, amennyire szükséges lenne. Az ilyen kritikus helyeken mindig a bevonatos szürke színű hőszigetelést kell alkalmazni.

Ugyancsak célszerű a GRAFIT REFLEX®-et  alkalmaznunk akkor, ha már az új hőtechnikai követelményeknek szeretnénk megfelelni. 2015. januárjától ugyanis azokra az épületekre, melyekhez épületenergetikai célú hazai vagy EU pályázati forrást, központi költségvetésből származó támogatást is igénybe vesznek, már a költséghatékony modell  határértékei és követelményei vonatkoznak. 2018-tól a hatósági épületek, 2021-től pedig minden használatba vételi engedélyt kapott épület a közel nulla modellnek fog megfelelni, amivel tovább csökkentjük az épület energiaigényét.

Kérjük, fogadja el a sütik, hogy megtekinthesse videóinkat.