Tetőfelújítás XPS anyagokkal

A hőszigetelési igény növekedése kihívást jelent a tervezőknek, építtetőknek és a gyártóknak egyaránt.  Az energiatakarékos fordított tetők kialakítása során felmerülő nehézségekre is van már megfelelő megoldás.  De van-e még új ötlet ezen a téren?

Fordított rétegrendű lapostetők esetében a vízszigetelés a nedvességálló, kellő mechanikai szilárdságot tanúsító hőszigetelés alatt, a fizikai behatásoktól védetten helyezkedik el. A rétegrend további előnye, hogy a vízszigetelés az ultraibolya sugárzásnak sincs kitéve, így lassabb a lemezek öregedése; a tető élettartama kitolódik. A szerkezet páratechnikailag nyitott, a vízszigetelés egyben a meleg oldali párazárásról is gondoskodik.

A fordított rétegrend számos előnyét csak szigorú feltételek mellet lehet élvezni. A beépített hőszigetelésnek nedves környezetben is tartósan meg kell őriznie jó tulajdonságait. Erre az extrudált polisztirolhab lemezek (XPS) alkalmasak. Az XPS termékek alkalmazását az MSZ 7574 számú szabvány szabályozza. A szabvány hangsúlyozza, hogy fordított rétegrend esetében csak egy rétegű hőszigetelés alkalmazható. A korlátozásra azért van szükség, mert a korábbi negatív tapasztalatok szerint a fordított rétegrendben egymásra helyezett hőszigetelő lemezek  gyakran tönkrementek. Ennek elkerülésére épült be a szabványba a tiltó rendelkezés.

 Sajnálatosan az extrudált polisztirolhab hőszigetelő termékek az elmúlt évekig csak korlátos vastagságban állnak rendelkezésünkre, így a 2018-tól életbe lépett új követelmények kielégítése nehézségekbe ütközhet. Létezik viszont ma már az AUSTROTHERM XPS TB termékcsalád, amivel a jelenlegi gyártási vastagságot meg lehet duplázni. A gyártott XPS táblákat felületi hőkezelésnek vetik alá, majd a lemezeket egymásba préselik, és így anyagában homogén, akár 40 centiméter vastag XPS hőszigetelő lemezeket is lehet gyártani. A rétegezéshez semmilyen segédanyagot nem kell használni, és a vastag termékek mechanikai, páratechnikai és nedvességfelvételi tulajdonságai megegyeznek a vékony lapokéval.

 Meglevő tetők felújítása esetén is jól alkalmazhatók az AUSTROTHERM XPS termékek. Gyakran állunk szembe azzal a helyzettel, hogy a lapostető hőszigetelése nem megfelelő, de a rajta levő vízszigetelés ép, sőt, nem ritkán frissen lett felújítva. Ebben az esetben a lakóközösség nem szívesen vállalja a vízszigetelés felbontását, egyrészt a költségek miatt, másrészt attól tartva, hogy az új vízszigetelés korántsem lesz olyan jó, mint a régi. Amennyiben mégis szeretnénk a tető hőszigetelő képességét javítani, úgy az úgynevezett kettős hőszigetelésű tető lesz a megoldás. A meglevő egyenes rétegrendre, a vízszigetelésre szorosan illesztve kell tenni az XPS lemezeket (fordított rétegrend), majd geotextília és kavicsréteg segítségével a rögzítést is meg kell oldani. A kivitelezésnél ügyelni kell arra, hogy a sérülékeny vízszigetelés ép maradjon. Az új hőszigetelő réteg nem csak az energiafogyasztást csökkenti, hanem védi a vízszigetelést a környezet káros hatásától, így az élettartama megnő, a tető karbantartási igénye csökken, és akár új közösségi tér kialakítására is van lehetőség. Ezek hosszú távon további költségcsökkenést jelentenek a tulajdonosoknak.