Falak

Koszorúk, hőhidak szigetelése

Hőhidaknak nevezzük azokat az épületrészeket, ahol könnyebben szökik el a meleg, mint a határolószerkezetek más részénél. Ezeket nem csak az energiaveszteség minimalizálása miatt kerüljük el, hanem azért is, hogy csökkentsük a penészesedés kockázatát. Ilyen kritikus helyek az épületeknél az áthidalók, koszorúk és a lábazat környéke: ezeken a területeken különösen gondosan kell megtervezni s kivitelezni a szigetelést.

 

Energiaveszteség csökkentése

 

Kétféle hőhidat különböztetünk meg: a geometriai és az anyagváltásból adódó hőhidat. Az előbbi esetben a külső lehűlő felület nagyobb, mint a belső meleg (épület sarkok), így hűtőbordaként működik. A második esetben például pillérvázas, kitöltő falazatos épületek, vagy homogén, de a nagyobb igénybevételnek kitett helyeken rosszabb hőszigetelő anyaggal készülő részek (áthidaló, koszorú, lábazat, stb.) képezik a hőhidat. Ilyenkor jobb minőségű, vagy vastagabb hőszigeteléssel tudjuk azt elérni, hogy a szerkezet minden pontján nagyjából azonos hőszigetelő képességgel rendelkezzen.

Ezt koszorúk esetén úgy lehet elérni, hogy már a szerkezet tervezésénél biztosítjuk a helyet a hőszigetelés számára. A kiválasztott anyag lehet a az Austrotherm koszorú hőszigetelő elem, vagy az Expert Fix lemez.

 

Austrotherm koszorú hőszigetelő elem

 

Az AUSTROTHERM koszorú hőszigetelő elem lényegesen leegyszerűsíti a hőhidak szigetelési munkáit. A speciális formájú szigetelőanyag bennmaradó zsaluzatként és hőszigetelésként egyaránt működik. A legvékonyabb helyen is 6 cm vastag hőszigetelő elem hővezetési ellenállása 1,5 m2K/W, ami megegyezik a korszerű falazóanyagok hővezetési ellenállásával (0,8 – 2).  A háromféle magasságban (200, 250, 300 mm) gyártott elemekből a födémvastagságnál nagyobbat kell kiválasztani. Az elemeket a falra és egymáshoz poliuretán ragasztóval kell ragasztani. A felület tiszta és sík legyen, kis mértékű nedvesség a kötést gyorsítja. Az elemek anyaga és kialakítása nagy mechanikai szilárdságot biztosít, így nem kell tartani attól, hogy a betonozás során károsodik (eltörik, lefordul) a hőszigetelő anyag. Az elemekből a födémsík feletti részt a koszorú betonozása során le kell vágni.

Javasolt hőszigetelési vastagság (cm)

AUSTROTHERM Expert Fix

Falazat típusa Vastagság
Vázkerámia 30 NF (U=0,58 W/m2K) 5
Vázkerámia 38 NF (U=0,48 W/m2K) 7
Vázkerámia 44 NF (U=0,38 W/m2K) 8
Vázkerámia csiszolt 30 (U=0,27 W/m2K) 12
Vázkerámia csiszolt 38 (U=0,25 W/m2K) 15
Pórusbeton 30 cm 8
Pórusbeton 37,5 cm 10

Hőhidak hőszigetelése

Letölthető tervezői részletrajzok

 

További tervezői részletrajzok letölthetők az alábbi linken:

Alkalmazástechnika - Rétegrend gyűjtemény tervezőknek