Passzívan jó a wellness

Passzívház uszoda? Az Austrotherm XPS hőszigetelő rendszer segítségével ez is megvalósítható. Közel öt év működési idő tapasztalatára alapozva a bajorországi Bamberg-ben lévő „Bambados” uszoda és wellness-központ a bizonyítéka annak, hogy a passzívház-koncepció a wellness-iparágban is megállja a helyét.

Európa első, passzívház besorolású uszodájáról 5 évnyi üzemidő és 2 éves monitoring távlatában elmondható, hogy a hagyományos uszodákhoz képest a Bambados jelentős energiamegtakarítással üzemel, nagymértékben csökkenteni tudták a szén-dioxid kibocsátás mértékét. 

Jó hőszigetelés, hatékony szellőzés és légtömör épület - ezek az energiatakarékos uszodaépületet meghatározó tényezők. A kivitelezés során Austrotherm XPS lemezeket építettek be, az aljzatbeton és a pince külső falának szigeteléséhez egyedi szigeteléstechnikai megoldásokat valósítottak meg.

Cölöpalapozás hőhíd nélkül

Az épület terheit cölöp alapozás adja tovább a talajnak. A cölöpszerkezetet kétrétegű, ragasztott Austrotherm XPS TOP 30 lemezzel szigetelték, mivel akkor az extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezek maximális vastagság nem haladta meg a 20 centimétert (mára ez 40 centiméterre nőtt). A szigetelő lemezek lépcsős élképzése révén az illeszkedés hézagmentes volt, és így nem alakultak ki hőhidak sem. A szigetelést mechanikai rögzítő elemekkel rögzítették az aljzatbeton vasalatába, így megakadályozták, hogy a puha, nedves talaj miatt a szigetelés leváljon az alzatbetonról.

Passzívházzal spórolhat a költségeken

A bambergi projektet a darmstadti Passivhaus Institut is figyelemmel kísérte: a kivitelezést szaktanácsadással támogatta, majd azt követően a monitoringban is részt vett. Ebből készült később az az Európa első, hitelesített passzívház besorolású uszodájáról készült tanulmány, amely bizonyítja, hogy milyen pénzügyi megtakarítást érhetnek el az ilyen építészeti megoldások alkalmazásával; és ez nem csupán a szűkös költségvetésű közösségek számára lehet érdekes.

A Bambados-ban megvan minden, amit az ember egy modern sport és családi fürdőhelytől elvár: szabadidős tér 350 m2-es medencével, sodrófolyosóval, gyerekmedencével és csúszdákkal, és szaunavilág 3820 m2-en, de egy 50 méteres, 8 sávos verseny úszómedence, és két tanulómedence is helyet kapott a komplexumban.