Kádár-kocka és energiahatékonyság?

Felújítási lehetőségek hőszigeteléssel

Magyarország épületállományának jelentős részét teszik ki a kocka alakú, sátortetős házak. A 60-as, 70-es, 80-as években épült, úgynevezett Kádár-kockákból 844.000 darab van, ami az összes lakás 20%-át teszi ki. Ennyi házat egyhamar nem lehet eltüntetni és új épülettel pótolni, felújításuk pedig mind a lakókomfort, mind pedig energetikai szempontból szükséges.


És nem is lehetetlen, mégha költséges megoldásról is van szó. Maga az épület négyzet alaprajzú, többnyire földszintes, tetőtér beépítés nélkül, egyszerű sátortetős kialakítású. Néha alápincézett, de többnyire a talaj síkjából kiemelten helyezkedik el. A tető agyagcserép, a falazat kisméretű tömör vagy B30-as tégla, ami statikailag nagyon megbízható, jelentős hőtároló tömeget ad és a hangcsillapítása is kiváló. Vagyis csak a hőszigetelő képessége nem felel meg a mai igényeknek, de ezen viszonylag könnyen lehet segíteni.

A kompakt épület, a négy, derékszöget bezáró külső határoló fal jó alapot ad a szigetelésnek, a termikus burkot könnyű megszakítás nélkül körbevezetni az épületen. A korabeli építőanyag ellátási problémák miatt a cél a legkisebb határoló felület kialakítása volt a cél, ez ma jól hasznosul energetikai szempontból: a jó felület/térfogat arány hatékony működtetést tesz lehetővé.

Mivel ablakcserére is szükség lesz, azokat célszerű a külső falsíkra tenni, így a viszonylag vastag hőszigeteléssel (a javasolt vastagság 16 cm GRAFIT REFLEX) nem kell ráfordulni az ablakkávára, így a hőhidasság itt elkerülhető. A kivitelezést célszerű szakemberre bízni, de kellő ismeretek birtokában akár házilagosan is megoldható.

Bővebb információk a kivitelezésről itt találhatók: https://www.austrotherm.hu/letoeltesek/tervezoknek-alkalmazastechnika-reszletrajzok 

 

És mi a helyzet a födémmel? A födém is nagy tömegű, monolit vasbeton vagy betontálcás, beton béléstestes, gyakran salakafeltöltéses. Utóbbi hőszigetelés gyanánt és a cserepek között bejutó csapóeső, porhó felszívására és tárolására, visszaadására szolgált (másodlagos vízszigetelés, tetőfólia híján). Ez is könnyen szigetelhető. Nem járható és járható padlás födémet is ki lehet alakítani, utóbbi esetben a Padlap, faforgács lemezzel társított Austrotherm hőszigetelő lapokat érdemes használni. A hőszigetelő réteg minimális vastagsága 18 cm legyen, de javasolt a 30 cm-es Padlap alkalmazása. A fél négyzetméteres táblák egyszerűen fektethetők, egy hétvégén szakember segítsége nélkül is gyorsan leszigetelhetjük azt az épületszerkezetet, melynek egy négyzetméterén a legtöbb hő távozik az épületből.
 

Ami a belső elrendezést illeti, a közlekedőtér eleve kicsi, ezért a felújítás során arra ne számítsunk, hogy nagyobb lakóteret fogunk kapni. De az épület többnyire hosszanti irányban egy főfallal rendelkezik, és ezen kívül minden bontható. És természetesen cserére érett a gépészet, a villamos hálózat is, a nyílászárókról meg már volt szó. Itt annyit érdemes megjegyezni, hogy a mai igényeknek megfelelő nagyobb üvegezett szerkezetek beépítése is lehetséges, nem kell a klasszikus két kis ablak az utcai fronton megoldást követni. A fal jól terhelhető, egy új áthidaló beépítésével több fényt tudunk a házba csempészni. Az, hogy a burkolat marad, vagy az is cserére kerül, az részben az állapotától, részben a felújító igényétől és anyagi lehetőségétől függ.

Ami viszont problémás: a talajon fekvő padló utólagos hőszigetelése. A bontással célszerű a vízszigetelés vonalában megállni, mert annak a bolygatása esetleg több kárt okoz, mint hasznot. Ebben az esetben viszont a padló rétegrendjének megvan a maximális vastagsága: a régi padló vonal fölé nem nagyon tudunk menni, az ajtólapok, küszöbök, parapet magasság, vagy akár a belmagasság is korlátot szabhat a vastag hőszigetelés beépítésének.

Ezért itt célszerű hatékony szigetelőanyagokat (GRAFIT 100, XPS Premium) alkalmazni.
 

Bár nem kis költség a kockaház felújítása, még mindig ez éri meg talán a leginkább. A vályoghoz képest ritkábban jelentkeznek vizesedési problémák, és ezek könnyebben is javíthatók falátvágással (a vonalban futó fugáknak köszönhetően), esetleg injektálással. De mielőtt belevágunk a felújításba, először ezt (is) ellenőrizzük, vizes falakat ne szigeteljünk! Az előzetes felmérés, tervezés ilyen esetekben nem elhagyható. Spóroljunk inkább azon, amit mi magunk is el tudunk végezni: a bontási és kisebb kivitelezési munkákat akár a régi, kalákás módszerrel is megoldhatjuk.