Pihenés a zöldtető szigeteken

Tetőterasz a Szent Mór Iskolaközpont tornacsarnokának zárófödémein

A Pécsi Egyházmegye megbízásából a Szent Mór Iskolaközpont felújítása és tornacsarnok építése a sűrű belvárosi városszövetben, egy nagy mértékben beépített telken valósult meg. A beépítési szituációból eredően több olyan összetett geometriájú épületszerkezeti részlet volt, melyek szigeteléstechnikai szempontból is egyedi feladatokat adtak. A Pécsre jellemző mecsekoldali telkeken gyakori réteg- és torlaszvizek az alépítményi szigetelések megoldásait, a sűrű beépítettség pedig a lapostető-felületek hasznosítási igényét alapozták meg.

Az épületegyüttes födémszerkezeteinek anyaga monolit vasbeton, amelyeket a fő csarnoktest esetében magasbordás trapézlemezzel, bennmaradó zsaluzattal építettek. A hasznosított lapostetők a tervezési koncepció szerint egyenes rétegrenddel készültek. A párazárás a teljes felületű bitumenes kellősítést (Bauder Burkolit V) követően alumíniumbetétes, modifikált bitumenes lemezzel valósult meg, részleges hegesztéssel a páranyomás kiegyenlítése érdekében. A párazáró réteget felvezettük a fölé kerülő hőszigetelő réteg magasságáig, a csatlakozó felületekre. (1. fotó)

A párazáró szigetelést vízhatlanul csatlakoztattuk a két tölcséres víznyelő alsó tagjához. (2. fotó) Ezzel nem csak a pára elleni védelem folytonosságát biztosítottuk, de egyúttal az ideiglenes vízszigetelő réteggel szemben megfogalmazott elvárásokat is teljesítettük. A csapadékvíz elleni szigetelést PVC gallérral csatlakoztattuk a víznyelő felső részéhez. (3. fotó)

A lapostető-hőszigetelések a hasznosítás okozta mechanikai igénybevételek miatt 200 kPa nyomószilárdságú expandált polisztirol habbal (Austrotherm AT-N 200) készültek két rétegben, lépcsős eltolással. Ugyanilyen minőségű, de változó vastagságúra gyártott anyagból alakítottuk ki a tetőfelületek lejtését. (4. fotó) A 3%-os lejtéssel - az ÉMSZ irányelvben javasolt minimális lejtést meghaladva – a csapadék gyors elfolyását értük el. A csapadékvíz-szigetelés 1,5 mm vtg. hátoldalán filc kasírozású PVC lemezzel készült (Bauder THERMOFOL U 15V), ezért nem volt szükség külön elválasztó réteg beépítésére. Az elkészült vízszigetelés hegesztési varratait a 72 órás vízzel való elárasztást megelőzően vizsgáló tűvel, a T toldásokat pedig vákuumharanggal ellenőriztük. A vízhatlanság igazolását követően folyékony fóliával zártuk le a hegesztési varratokat, ezzel növelve a szigetelés biztonságát. Az alacsony attikákhoz kapcsolódó korlátrögzítő konzolok vízhatlan csatlakozását poliuretán bázisú, egykomponensű kenhető vízszigetelési rendszerrel (Bauder LIQUITEC PU) oldottuk meg. (5. fotó)

 

 

A különböző szintmagasságú teraszokat ös - szekötő lépcsők letámasztó acél tartószerkezete a lapostető rétegrendjét több helyen is áttörik. Ezek a többszörös áttörések a párazárás síkján elasztomer bitumen alapú bevonatszigetelő rendszerrel, míg a PVC vízszigetelés síkján egyedileg tervezett szorítóperemes megoldással készültek. A lakatos szerkezet alsó részét a ferde vasbeton födémhez rögzítettük, a lépcsőt tartó acél vázszerkezet pedig a felső, levehető peremre csatlakozott. A csavarokat azonos nyomatékkal húztuk meg, amit 24 óra után megismételtünk.

Az épület „süllyesztett” jellege miatt több ponton is létrejöttek olyan szerkezeti részletek, ahol szükség volt a különböző anyagú alépítményi- és csapadékvíz-szigetelések egymáshoz csatlakoztatására. Ilyen pontok például az épület nyugati oldalán fekvő felvezető lépcső és terasz csatlakozásai, illetve a csarnok keleti oldalán található tetőszigetelés „lefordulása” függőleges falszigeteléssé. Ezeken a pontokon a PVC és bitumen anyagú vízszigeteléseket PU alapú kenhető szigeteléseket használtunk, a keleti oldalfalon olajálló PVC lemez kiegészítő alkalmazása mellett.

A teraszként hasznosított tetőfelületeken a vízszigetelés mechanikai védelmét 300 g/m2 felülettömegű PES védőfilccel (Bauder SV 300) illetve geotextília kasírozású HDPE dombornyomott lemezzel (Dörken Delta Terraxx drainlemez) biztosítottuk. A járófelületek finom bazaltzúzalékba ágyazott térkő burkolattal készültek. A terasztetőkön szigetszerűen félintenzív zöldtetők létesültek 20 cm ültetőközeg vastagsággal.

A munka az ÉV TETŐJE 2018. Nívódíj Pályázaton Kategóriadíj elismerést kapott.

Szerző: Stang Ákos Forrás: A SZIGETELŐ (ÉMSZ kiadvány)