Függetlenül a gáz árától

Ismét égető kérdés lett az energia ára, mi több, magának a szolgáltatásnak a biztonsága is.  Az energiaválság, a politikai kockázati tényezők következtében a probléma egyre nagyobb lesz. Gyors ütemben kéne a kiszolgáltatottságunkat csökkenteni, és erre az egyik legjobb megoldás ha kevesebb energiát fogyasztunk

Az energia ára

Magyarország földgáz szükségletének 85 %-át importálja, a teljes fogyasztás közel kétharmadát a Gazpromtól vásárolja – amíg lehet. A bizonytalanság pedig mindig felfele hajtja az árakat. Fel kell készülnünk arra, hogy az épületek fűtése az elkövetkezendő években még költségesebb lesz.

A problémák csak úgy oldhatók meg, hogy az ember – amennyire csak lehet – függetlenné válik a fűtésre szánt energiától. A hőszigetelés nem csak az egyén, de az ország egésze szempontjából is függetlenséget és biztonságot jelent. A biztonság pedig úgy érhető el, a kötelező minimumnál jobban szigeteljük a házunk, és a homlokzatra akár 20-30 cm vastag klasszikus fehér EPS-t teszünk, vagy 15-25 cm GRAFIT REFLEX-et. Ha a többi épületszerkezetet is hasonló mértékben szigeteljük, úgy a fűtésköltségek a hagyományos építési móddal szemben akár 60%-kal lecsökkennek, de a passzívházak esetében – amelyek még vastagabb hőszigeteléssel készülnek! - az energiaköltségek akár 85%-át megspórolhatjuk! Erre egy legalább olyan szemléletes, mint meggyőző példa a következő: három ember által leadott hő és 1 teamécses elég ahhoz, hogy egy kb. 30 m2 nagyságú passzívházbeli szobában egy hideg téli napon kellemes hőmérséklet alakuljon ki. A legtöbb passzívház nem igényli a hagyományos értelemben vett hőtermelő berendezéseket, és a gáz be sincs kötve a telekre. Ennél jobban nem lehet csökkenteni a függésünket a gáztól.

A környezet védelme

A globális felmelegedés a CO2 és más, üvegházhatású gázok kibocsátása következtében sokkal erősebben jelentkezik majd az elkövetkezendő években, mint ahogy várnánk. A levegő széndioxid tartalma ma már elérte a 420 ppm-et, ami 140 ppm-el magasabb, mint az ipari forradalom előtt, és a növekedés egyre gyorsul. A légköri széndioxid mennyisége tehát több, mint 50%-al megnövekedett. Ennek csökkentése ma még nem lehetséges, segíteni csak azzal tudunk, hogy kevesebb fosszilis tüzelőanyagot égetünk el. Erre a legjobb módszer az, ha a legnagyobb energiafogyasztók, az épületek energiaigényét csökkentjük hőszigeteléssel, így a széndioxid kibocsátást is radikálisan csökkenthetjük.

Az energia felhasználást gyermekeink érdekében is csökkenteni kell.

Függetlenül a gáz árától.