Megújultak a polisztirolhab termékek teljesítménykövetelményeit megadó szabványok

A Magyar Szabványügyi Testület 2021. március 1-jén tette közzé az MSZ 7573:2021 (Hőszigetelő termékek építőipari felhasználásra. Gyári készítésű expandált polisztirol (EPS-) termékek. Felhasználási területek szerinti elvárt teljesítménykövetelmények) szabványt, melyek az előző kiadások, az érvényben lévő európai termékszabványok és forgalomba hozatali szabályok szerint, azoknak korszerűsített változatai, és megadják az EPS termékek teljesítménykövetelményeit.

A szabvány az időközben korszerűsített európai szabványoknak és az aktuális jogszabályi környezetnek megfelelően lett módosítva. A főbb változások:

  • alkalmazási előírások és a leggyakoribb építőipari felhasználási területek helyett a termék alkalmasságára adnak meg előírásokat, a felhasználási területek szerinti elvárt teljesítménykövetelmények formájában, emiatt módosult többek között a cím, valamint az 1. és a 4. fejezet;
  • a termék jellemzőivel és teljesítményével kapcsolatos új szakkifejezések;
  • új táblázat adja meg a vonatkozó harmonizált termékszabványokban felsorolt termékjellemzőket és rövidítéseiket, magyarázó példákkal együtt;
  • a szabvány megfelelőségigazolás helyett a teljesítmény állandóságának értékelése és ellenőrzése (AVCP) szerinti teljesítményigazolásra hivatkozik.

A szabvány leglényegesebb része a 2. táblázat, amely megadja és ábrákkal értelmezi a releváns felhasználási területeket, valamint az ezekre vonatkozó teljesítménykövetelményeket. Módosult a fejléc, amely tartalmazza, hogy az adott jellemző esetén azt maximális vagy minimális értékként kell értelmezni. A táblázatokban új felhasználási területek jelentek meg, így például szabványos alkalmazás lett a lemezalap alatti hőszigetelés (ami passzívházak esetében járatos megoldás), az akusztikai teljesítménnyel is rendelkező homlokzati hőszigetelő lemez (AUSTROTHERM AT HR) és a zöldtetők vízmegtartó-vízelvezető rendszereként alkalmazott formahabosított EPS termékek (OÁZIS®) is a szabvány hatálya alá esnek.

Ezzel egyidőben jelent meg az XPS termékekre vonatkozó, MSZ 7574:2021 szabvány átdolgozása is, és a változások is hasonló kört ölelnek fel ebben a termékcsaládban. Remélhetőleg a szakma gyakorlói előbb-utóbb a többi releváns hőszigetelő anyagra is kidolgozzák az ehhez hasonló, a termékek minimális teljesítmény értékeit előíró, a betervezést-beépítést megkönnyítő szabályokat.

Szabványok elérhetők itt: link