SAJTÓHÍR

Waldegg/Purbach (2023. január 10.)

Fenntartható telephelybővítés az Austrotherm-nél: új XPS szigetelőanyag gyártó üzem indult Ausztriában, a Fertő-tónál.

A legmodernebb gyártástechnológiával felszerelt, energiahatékony és fenntartható extrudált polisztirol gyártó üzemet adtak át Purbachban. A 20 millió eurós beruházás 20 további munkahelyet teremt az Austrotherm telephelyen.

  

 

Ausztria egyedüli XPS-gyártója újabb gyárat helyezett üzembe indított Purbachban a Fertő-tó mellett. Az Austrotherm 20 millió euró beruházásával valósította meg a 160 méter hosszú és 21 méter széles gyártócsarnok megépítését, melyet a legújabb extruder-technológiával szereltek fel. Az energiahatékonyan szigetelt, zöldtetővel és fahomlokzattal ellátott épület harmonikusan illeszkedik az UNESCO Világörökség részét képező Fertő-tóhoz.

Az Austrotherm így nemcsak további 20 munkahelyet teremtett, hanem számos helyi kis- és középvállalat számára is munkát adott. A kapacitásbővítés hosszú távon 130 dolgozónak biztosít munkahelyet. A szolgáltatások, logisztikai folyamatok és a termékminőség fenntartható fejlesztését is megvalósítja az Austrotherm az új beruházással.

„A purbachi XPS gyártási kapacitásunk bővítése befektetés a fenntartható jövőbe. Az épületek szigetelése nagymértékben hozzájárul a CO2-kibocsátás csökkentéséhez. Ezért a klímavédő XPS szigetelőanyagok iránti kereslet hosszú távon tovább fog növekedni” – magyarázza Klaus Haberfellner, az Austrotherm csoport ügyvezető igazgatója. „Osztrák családi vállalatként az Austrotherm nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy saját építési projektjei során fontos legyen az energiahatékonyság és az erőforrás-takarékosság. Ezt a purbachi gyártásbővítéssel a lehető legjobb módon valósítottuk meg."

Energiahatékonyság tetőtől talpig

Az új csarnokban az aljzattól a homlokzaton át a tetőig fokozott hőszigetelő képességű Austrotherm szigetelőanyagokat használtak. A hibátlan termikus burok kialakításához szükség van arra, hogy az épületek alapjait is megfelelően szigeteljük, így lemezalap alá 16 cm magasan nagy terhelhetőségű Austrotherm XPS TOP 50 került.

A csarnok padlófűtéséhez 82 fűtőkört és közel 14.000 m hosszú vezetéket fektettek. A padlófűtéshez szükséges energiát a gyártásból, a gépek hűtésekor keletkező hőből nyerik. A hulladékhő, amely egyébként a környezetbe került volna, ily módon újrahasznosítható.

Az alapba Austrotherm XPS TOP 30, a falba Austrotherm N-100 magszigetelésű előregyártott betonelemek kerültek. A csarnoktető magas- és lapostető kombinációja, és extenzív zöldtetős és fotovoltaikus területre osztották. A lapostető hőszigeteléséhez Austrotherm GRAFIT 100 lemezeket helyeztek két rétegben, maximálisan 40 centiméter vastagságban. Az attikalfalba Austrotherm GRAFIT 150 került.

Napenergia a tetőről hozzájárul a kisebb CO2 kibocsátáshoz

Austrotherm szigetelőanyagok már évtizedek óta hozzájárulnak a klímavédelemhez. Annak érdekében, hogy Purbachban még fenntarthatóbb legyen hőszigetelő lemezek előállítása, 2023-ban fotovoltaikus rendszer kerül a csarnok tetejére. A burgenlandi napfényt forrásként használó rendszer 226 kWp teljesítményt nyújt.

Harmonikusan illeszkedik a tájba

A helyszínt az önkormányzattal és hatóságokkal szoros együttműködésben alakították ki annak érdekében, hogy az UNESCO Világörökség részét képező Fertő-tó környezetébe való beágyazódás a lehető legjobb módon valósulhasson meg. Csak a tervezés körülbelül 700.000 euróba került. Vörösfenyő homlokzattal, zöldtetővel és a helyi cserjékből álló zöldövezettel az új gyártócsarnok harmonikusan illeszkedik a tájba.

Az XPS és az Austrotherm Csoport

Az extrudált polisztirol hab hőszigetelőanyagok különleges helyet foglalnak el a szigetelőanyagok nagy családjában. A nedvességet csak minimális mértékben felvevő, rendkívül szilárd termékek alapanyaga üvegtiszta polisztirol, melyet adalék- és színezőanyagokkal összekeverve megolvasztanak. Az olvadékhoz habosító gázt adagolnak, majd a keverék az extruder szájon kilépve felhabosodik és megszilárdul.

Az extrudált polisztirol habok kiváló hőtechnikai jellemzőkkel rendelkeznek. A zárt cellaszerkezetű anyag vízfelvétele elhanyagolhatóan kicsi, s így kiváló hőszigetelő képessége a tartós nedvességhatás következtében sem romlik. Nem változnak az épületek élettartama alatt az extrudált hab nagyon jó mechanikai tulajdonságai sem. Az anyag szerkezetéből adódó igen nagy nyomószilárdság különleges körülmények közötti alkalmazásokat is lehetővé tesz (pl. vasúti talpfák alatt, vagy épületek lemezalapja alatt).

Korábban a gyártott termékek vastagsága korlátos volt, de a napjaink fokozott hőszigetelési igénye életre hívta a termoplasztikusan kötött (TB), nagy vastagságú extrudált habokat, melyekkel akár 40 centiméter vastag lemezek is gyárthatók.

Az osztrák családi tulajdonban lévő Austrotherm Csoport 12 országban 26 hőszigetelőanyag gyártó üzemmel rendelkezik. Az wopfingi központ mellett még két üzem található Ausztriában (Pinkafeld, Purbach), ezen felül Magyarországon (3 üzem: Győrben, Gyöngyösön és Szekszárdon) Csehországban, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Németországban, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Törökországban van jelen a vállalat. Az Austrotherm Csoport a 6.000 munkatársat foglalkoztató Austrotherm Csoport a Schmid Industrieholding része.