A közös munka emlékére

Kovács Zoltán emlékdíj a Tetőszervíz Plus Kft.-nek

Média Építészeti Díja projekt célja, hogy a magyar építészet legjavával ismertessék meg az építészet iránt érdeklődők egyre tágabb körét. Az Austrotherm Kft. a rendezvény kiemelt támogatójaként minden évben két díjat is átad a MÉD gálaesten; a MÉD Energiahatékonysági Különdíját valamint a Kovács Zoltán emlékdíjat.

Az Austrotherm Kft. Kovács Zoltán emlékdíja a cég alkalmazástechnikusa, Kovács Zoltán emlékének méltó ápolása, melyet minden évben az Austrotherm termékek megfelelő magas szintű alkalmazásáért ad át, különös tekintettel az innovatív, előremutató megoldásokra, illetve az igényesen megtervezett, megvalósított lapostetők kivitelezésére. Ezen túlmenően az emlékdíj célja az, hogy fenti céloknak megfelelő szerkezetek kivitelezői magas szintű munkájukért nyilvános elismerésben részesüljenek. A 2019 novemberében az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett gálaesten Takács András, a Tetőszervíz Plus Kft. ügyvezetője vette át a Kovács Zoltán emlékdíjat a Győri Műjégpálya III. bővítési ütemében elvégzett lapostető kivitelezéséért. A díjazott cég tulajdonosai számára a szakmai elismerésen túl személyes jelentőséggel is bír az elismerés, hiszen a jégpálya II. ütemének megvalósításán együtt dolgoztak Kovács Zoltánnal.

A Győri Műjégpálya III. bővítési ütemében, 2018-2019-ben megvalósuló épületeinek lapostető kivitelezésénél Austrotherm AT-N100 lejtésképző lemezt használtak 25-41 cm vastagságban, így a betervezett vízszigetelő lemez hosszú távon is kellő biztonsággal is betölti feladatát az adott rétegrendben, megfelelő mértékű lejtésnek köszönhetően. A polisztirolhab táblából készített lejtésképzés kettős szerepet tölt be az adott rétegrendben: a lejtésadás mellett a hőszigetelő funkciót is el kell látnia, ezért az anyag legkisebb vastagsága a mélyponton, a lefolyónál 25 cm. A lejtésképző elemek elhelyezése az Austrotherm által kidolgozott fektetési terv alapján könnyen és gyorsan kivitelezhető volt.

Olyan ez, mint a golf

Az építőiparban két, egymásnak ellentmondó szempont vezeti a tervezők kezét: a költségtakarékosság és a biztonságra törekvés. A lapostetők esetében a biztonságos vízszigetelésnek alapfeltétele, hogy az a vízelvezetés irányában lejtsen. Minden vízszigetelő lemeznek van egy, az anyaggyártó által meghatározott minimális lejtésigénye. Ez fogja garantálni azt, hogy a tetőről lefolyjon a víz, és hogy a pangó vizek, „verébfürdők”, tócsák, és az ezekben meginduló kémiai és biológiai folyamatok ne vezessen a vízszigetelés idő előtti tönkremeneteléhez. A vízszigetelő lemez alatti lejtés anyaga régebben beton, könnyűbeton volt. A lassú, nehéz és nehézkes, időjárás által korlátozott nedves technológiát viszont mára felváltotta az expandált polisztirol habból készült lejtésképzés, amit az egyes tetőkre szabva, egyedileg kell megtervezni. A trapéz keresztmetszetű, egy irányban lejtő táblák 1 m x 1 m-es méretben készülnek. A lejtés mértéke általában 1,5 - 2,5%, de a tervező igénye szerint változhat. Néhány fontos paraméter (tetőalaprajz, a megkívánt minimális lejtés, anyagminőség stb.) ismeretében az Austrotherm Kft. munkatársai megtervezik a tető lejtésviszonyait, és a kivitelező megkapja a konszignációs listát és a fektetési tervet. Ezzel a módszerrel a lejtésképzés egy nagy élőmunka igényes feladatból szerelt jellegű, mostoha időjárási körülmények között is könnyen elvégezhető munka lett. Az előregyártásnak köszönhetően a lejtés megbízható módon készül el, nem kell tartani ellenlejtés kialakulásától. Vagyis a végén a víz beletalál a lyukba.

Tetőszervíz Plus Kft.

A Tetőszerviz Plus Kft. fő profilja ipari létesítmények, közintézmények, családi és társas lakóházak csapadékvíz és talajvíz elleni szigeteléseinek komplett rétegrendben való kivitelezése. Több mint 30 év szakmai tapasztalata, évenként közel 50.000 m2 kivitelezési munka és a minőségi anyagok használata a magas szakmai színvonal garanciája.