Hírek

MÉD 2021

Az Austrotherm akárcsak a korábbi években, idén is két díjat ad át. A Kovács Zoltán Emlékdíjon kívül a MÉD Energiahatékonysági Különdíját is odaítéli egy projekt számára. A díj kilétéről a cég egyéni szempontrendszere és zsűrije dönt.

A 2020-as MÉD versenyre nevezett alkotásokból szemezgetve, ezúttal is rendkívül sokszínű, gazdag és minőségi szeletét ismerhették meg az olvasók a magyar építészetnek. Az előzsűrizés, és a közönségszavazás után, viszont a már tradíciónak számító díjátadó gálát új időpontban és helyszínen, ezúttal online tekinthetik meg az érdeklődők 2021. február 20-án az Építészfórum felületén.

A verseny és a gála célja, hogy a magyar építészet legjavával ismertessük meg az építészet iránt érdeklődők egyre tágabb körét. A díj története 16 évre nyúlik vissza, ekkor hozta létre ugyanis az Építészfórum két alapító főszerkesztője Pásztor Erika Katalina és Vargha Mihály.

Minden évben ősszel érkezik el a megmérettetés, amely lázban tartja olvasóinkat, szavazóinkat, a szakmai berkeket és a szerkesztőséget is. Ezt a több mint egy évtizedes hagyományt kellett új platformra terelnünk, s elhalasztanunk a járványhelyzet okozta nehézségek miatt. Az idei versenyre 2020. szeptember 15-ig lehetett nevezni, a pályázat finisében beérkezett munkákat pedig 2020. október 2-ig lettek bemutatva.

Az előzsűrit idén is Indira van’t Klooster (Hollandia), az ARCAM, az Amszterdami Építészeti Központ vezetője, az A10 építészeti újság alapító-főszerkesztője vezeti, tagjai emellett Brendan Cormier (Kanada/Egyesült Királyság), Nagy Csaba (Magyarország) és Ștefan Ghenciulescu (Románia). 

A MÉD versenybe végül összesen 59 épületet, 84 tervet és 22 környezeti alkotást neveztek sikerrel. A nemzetközi előzsűri ezek közül válogatta ki a legkiválóbb építészeti munkákat, amelyben megmutatkozhat az alkotók kimagasló szakmai tudása, kreativitása, valamint a szándék, hogy az építészet által a társadalom fejlődik, az épített környezet pedig jobb hellyé válik. 

 

forrás és további részletek: link