Hírek

Tartós hőszigetelés

A németországi Brémában található Audi kereskedőház 130 beállót tartalmazó parkoló létrehozása mellett döntött, és ehhez tartós és alacsony karbantartási igényű megoldást keresett. A tervezőiroda fordított rétegrendű parkolótetős megoldást javasolta, amely optimálisan veszi fel a változatos terhelést.

„A haladás technikája” (Vorsprung durch Technik) az Audi mottója, ennek megfelelően a kereskedőháznak is magas minőség elvárásoknak kell megfelelni. Egy tartósan jól működő parkoló építése azonban trükkös feladat: számos statikus és dinamikus erő hat a tetőfelületekre az indulás, fékezés, kanyarodás és maga a parkolás miatt is. Nemcsak a felső burkolat, hanem az alatta lévő rétegek is nagy terhelésnek vannak kitéve. A tervezőiroda ezért a fordított tető mellett döntött – ez a konstrukció már a négy évvel korábban épült bremerhaveni Audi Centerben is bevált.

A fordított tetőnél a menetdinamikus terheléseket a felső burkolat és a hőszigetelés veszi fel. A bitumenes lemezekből álló vízszigetelés az alsó réteg, védve van a mechanikai és termikus igénybevételekkel szemben

Egységes minőségi értékek

A rétegrend felső rétegét rögzítő profilokra helyezett és egymáshoz rögzített betonlapok alkotják. Alatta Austrotherm XPS® TOP 50 TB lemezek találhatók, 200 milliméter vastagságban; az xps elnyeli a felülről érkező nyomást és kiválóan hőszigetel. Ez a rendkívül hatékony szigetelőanyag rendelkezik a szükséges névleges mechanikai értékekkel nyomás, vízállóság és hővezető képesség tekintetében.

A megfelelő szigetelő lemezek kiválasztásával tudtuk garantálni a hőszigetelési követelmények betartását, magyarázza a felelős építész: „Az Austrotherm® thermobonding eljárással készülő (termoplasztikusan kötött) szigetelőanyagai mellett az egyik döntő ok az volt, hogy a hővezetési értékek minden szigetelési vastagságban egységesek voltak. Általában ugyanis az értékek a vastagság növekedésével romlanak."

Vízálló és hőhidaktól mentes

A zárt cellaszerkezetű xps vízfelvétele elhanyagolhatóan kicsi, s így kiváló hőszigetelő képessége tartós nedvességhatás esetén sem romlik. A lépcsős élképzés révén nem lesz hőhidas a szerkezet. Nagyobb esőzések esetén a rétegrendbe bejutó nedvesség a felső burkolathézagokon keresztül diffundálhat.

Autólift

A brémai kereskedőház a legújabb Audi előírások szerint készült. Kiválóan alkalmas különféle járműbemutatókra, és egy virtuális valóság bemutatóteremmel felszerelt ügyféltér is rendelkezésre áll. Az új parkolótérbe az autók nem egy rámpán, hanem a saját felvonón jutnak fel a tetőre.