Járható padlás hőszigetelés saját kezűleg, egyszerűen

  • A tető egy négyzetméterén távozik a legtöbb energia, ezzel érdemes kezdeni a hőszigetelést
  • A járható padlás tárolási funkciója megmarad, ha Padlappal szigetelünk
  • Nem csak a táblák, hanem a kivitelezés is könnyű, nem igényel szakértelmet, mesterembert
  • Akár 30 cm vastag hőszigeteléssel is rendelhető

Sok gond nyomasztja most a családi házakban lakókat. Az energiaár emelés leginkább őket sújtja, a fűtés költsége ezt a réteget fogja a leginkább érinteni. Erre a válasz csak a ház energiafogyasztásának jelentős csökkentése lehet. Viszont évek óta küzdünk a szakemberhiánnyal, jó mestert hónapokkal előre kell lefoglalni, és bizony a munkadíjak is ugrásszerűen megemelkedtek. A kiút ebből a csapdából csak egy házilagosan is kivitelezhető, szakértelmet nem igénylő hőszigetelés lehet, ami jelentős megtakarítást hoz a konyhára.


Még általános iskolából tudjuk, hogy a hő felfele terjed. Nincs ez másként a házunkban sem, a meleg egy egyenletesen szigetelt házból legszívesebben a tető irányában távozna. Ezért fontos, hogy a padlás, tető jobban legyen szigetelve, mint a fal.


 

A legegyszerűbb megoldás a padlásfödém hatékony szigetelésére a faforgács lapos hőszigetelés, ami Austrotherm Padlap néven kapható a kereskedésekben.

Ez bírja a terhelést, a fél négyzetméteres táblák elég kicsik, hogy egy szűk padlásfeljárón keresztül vigyük fel akár egyedül is, és a súlya sem túl megterhelő.

 

 

 

A kivitelezés menete

A hőszigetelő lemezek könnyűek, sérülékenyek, közvetlenül nem járhatóak. Viszont a padlástér tárolási funkcióját nem szívesen vesztenénk el, ráadásul karbantartási céllal néha-néha még akkor is fel kell hogy menjünk. A hőszigetelésnek tehát járhatónak kell lennie, a terhelést el kell oszlatni a felületen. Ebben az esetben az Austrotherm Padlap, járható padlásfödém hőszigetelés a legjobb választás.

A padlásfödémet fel kell takarítani, a nagyobb egyenetlenségeket, mint például a megkötött vakolat csomók, fel kell számolni. Páratechnikai fólia terítése ajánlott, hogy a hőszigetelésben ne tudjon lecsapódni a nedvesség.

Az első hőszigetelő lapot ketté kell vágni, és egy fél táblával indítsuk a sarokban a hőszigetelést. A vágás a szokásos famegmunkáló szerszámokkal lehetséges, de arra számítsunk, hogy a szükséges jelentős hőszigetelési vastagság miatt a kis dekopírfűrészek csak a nedvességálló faforgácslapot vágják ketté. A hőszigetelést már cekásszal vagy rókafarkú fűrésszel lehet szabni.

A táblák szoros illeszkedés érdekében félfalcos kialakításúak, némi kalapálással a hőhídmentes kapcsolódás megoldható. Az egyes elemeket épp a szoros illeszkedés miatt nem szükséges összeragasztani, különösen akkor nem, ha későbbiekben szeretnénk beépíteni a tetőteret. Végleges szigetelés esetén a táblákat kevés poliuretán bázisú ragasztóval kell összeragasztani.

 

A fél tábla eltolásban elhelyezett lemezek sík, terhelhető felületet hoznak létre, így a padlás tárolásra alkalmas marad a hőszigetelés után is. A munka nagyobb felület esetén is egy hétvége alatt elvégezhető, amit a család hölgytagjai is értékelnek, miként azt is, hogy a száraz kivitelezésnek hála nem kell a kilöttyent betont a konyha kövéről feltakarítani. 

 

 

Padlás hőszigetelése Austrotherm PADLAP lemezekkel (kivitelezési videó)