A RAAB-SZIG Kft. győri lapostető kivitelezésért kapta az Austrotherm Kovács Zoltán emlékdíját

Az Austrotherm Kft. Kovács Zoltán emlékdíjának célja a vállalat alkalmazástechnikusának, Kovács Zoltán emlékének méltó ápolása. Olyan munkák közül kerül minden évben egy kiválasztásra, ahol az Austrotherm termékeket magas szinten alkalmazták, különös tekintettel az innovatív, előremutató megoldásokra, illetve az igényesen megtervezett, megvalósított lapostetők népszerűsítésére. Ezen túlmenően az emlékdíj célja az, hogy fenti céloknak megfelelő szerkezetek kivitelezői magas szintű munkájukért nyilvános elismerésben részesüljenek.  

 

A díj 2018-ban november 19-én a Művészetek Palotájában, a Média Építészeti Díja rendezvény keretében került átadásra. A Kovács Zoltán emlékdíjat, amit Szabó Károly ügyvezető vett át, a RAAB-SZIG Kft. nyerte a győri Készenléti Rendőrség Határvadász Osztály épületének lapostető szigeteléséért.

A monolit vasbeton lemezfödém tetőszigetelési rétegrendjébe Austrotherm 24 cm vastag AT-N150 és Austrotherm AT-LK lejtésképző elemek lettek betervezve és beépítve, közel 1000 m2 felületen. 

A tetőszigetelésen kívüli épületszerkezetekre a kivitelezésben résztvevő többi vállalkozó is az időtálló minőségű Austrotherm hőszigetelés mellett döntöttek. Az épületek homlokzatára AT-H80 homlokzati hőszigetelés került, a szállás és irodaépületek emeletközi födémeire AT-L2 lépéshangszigetelő lemezek kerültek. 

 

Tetőszigetelés lejtésképzéssel 

Ahhoz, hogy a betervezett vízszigetelő lemez hosszú távon is kellő biztonsággal is betöltse feladatát az adott rétegrendben, megfelelő mértékű lejtéssel kell rendelkeznie.

Az igazi megoldást a fenti esetekben az AUSTROTHERM lejtésképző expandált polisztirolhab tábla (AT-LK) jelenti, amely a súlycsökkentés mellett a tető hőszigetelő-képességének igazán jelentős javítását úgy éri el, hogy kiküszöböli a helyszíni, nedves technológia minden hátrányát.

A lejtésképző elemek elhelyezése az AUSTROTHERM által kidolgozott fektetési terv alapján könnyen és gyorsan végezhető. 

Csökken a szerkezetre jutó terhelés

Javul a hőszigetelő érték

Száraz technológia ezért nincs technológiai idő

Gyors kivitelezés

Nem érzékeny az időjárásra

Nem szükséges gépi háttér

Bármilyen geometriájú tető vízelvezetésére alkalmas

 

További információ:

“Nem az épített ház, hanem az ember körül lévő tér” – Átadták a 14. Média Építészeti Díját

A Müpában megtartott gálán a médiazsűri kikötőépületet és ökoturisztikai központot, valamint egy parányi fahidat választott az elmúlt év magyar építészeti csúcsteljesítményeinek

Évről évre egyre több érdeklődőt vonz az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díj (MÉD) fináléja. Idén a Müpában várta a nagyközönséget az esemény két házigazdája, Winkler Nóra és Rózsa Péter. A vezető magyar sajtóorgánumok (Index, Forbes, 24.hu, HVG, Magyar Hang, Mandiner, Magyar Konyha) újságíróiból álló médiazsűri a díjat a megvalósult épületek közül a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőnek, a tervek közül az Öreg-tó malma tájlabor és ökoturisztikai központnak ítélte oda. A vízszintes toronnyal ellátott kikötőépületet (“Mert minek vertikális tornyot csinálni, ha nem lehet a legnagyobb”) tervező sporaarchitects-térhálózat irodának a PERI adta át az elismerést. Értékelésében a zsűri bravúrként értékelte, ahogy az ipari tájat a természeti környezettel játékosan köti össze az épület. “Cselekvésre késztetni, hogy tenni akarjunk a természetért” – foglalta össze célját Nagy Mercédesz Erika, a terv kategória győztes alkotója. A szakmai zsűri tagjaként közreműködő Beleznay Éva szerint a díjazott terv erre azért alkalmas, mert felismeri, hogy nem kell mindig új, nagyon okos megoldásokat keresni, sokszor elég visszalépni az időben. A zsűri a helyszínen spontán mód alapított különdíjat is kiosztott, mert úgy érezték, hogy a Gyergyócsomafalván fiatal építészek és helyi lakosok által kalákában épített hidat nem hagyhatják elismerés nélkül. Bár ez a különdíj csak jelképes, a zsűri így is hangsúlyozni kívánta: kis lépéssel is lehet óriási eredményt elérni.