Meséskert passzívház óvoda

A Meséskert óvoda Budapest XIII. kerületében több szempontból is mesésnek nevezhető. Az óvoda passzív-ház besorolású, azaz energiatakarékosan működtethető, az épületnek a szennyvizén kívül nincs károsanyag kibocsátása. Az Archikon által tervezett ház szépen illeszkedik az utcaképbe, emellett játékossága és frissessége kiemeli a szomszédos irodaházak és lakóházak körül. A legfontosabb azonban, hogy a gyerekek számára rengeteg örömet nyújt, tágas tereivel, a festhető falakkal, a játszóterasszal, és Ferth Tímea vidám grafikáival a falakon, padlózaton. 

Ezzel beruházással a legkorszerűbb, energiatudatos óvoda épült meg az országban, színvonala Európában is kimagasló. A 2014-ben átadott 100 lakásos Passzívház mellett ez az első ilyen volumenű minősített passzív közösségi épület Magyarországon. Az épület a friss szűrt levegő eredményeképpen állandó pollen- és allergiamentes. A rendszer közel hússzor annyi energiát takarít meg, mint amennyi egy hasonló nagyságú hagyományos épület üzemeltetéséhez szükséges. 

Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata a nyolc csoportszobás Kassák Lajos utcai Meséskert Tagóvoda földszintes épülete helyén 16 csoportos passzívház óvoda létrehozását határozta el. A kivitelezési munka 2015.09.21-én kezdődött meg. A beruházást az önkormányzat megbízásából a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. végezte, a terveket az Archikon Építésziroda készítette, az építő az FK Raszter Építő Zrt. volt.

A korszerű gépészeti rendszerekhez alacsony energiafogyasztás társul. A nyílászárók 3 rétegű hő és hangszigetelt, légmentesen zárt biztonsági üvegből készültek, így rendkívül kicsi a hőveszteség. Az épületen körben 25 cm, a tetőn, a padlón 35-40 cm a hőszigetelés. A megfelelő homlokzati hőszigetelést Austrotherm GRAFIT REFLEX® lemezek beépítésével biztosították, melyek a passzív házakra különösen jól használható. A tető és a padló hőszigetelését Austrotherm AT-N100 és AT-N150 lemezek biztosítják.  A belső levegő hőmérséklete télen és nyáron közel állandó lesz, így a gyermekek közérzetét nem fogja befolyásolni a külső hőmérséklet különbség. Az állandó friss, szűrt levegő utánpótlása az épületben biztosítja a pollen és allergiamentes levegőt. A folyamatos légcsere szabályozza a relatív nedvességtartalom szintjét, csökkenti a párakicsapódás, a penészesedés veszélyét. 

A csoportszobák felülvilágított öltöző-mosdó-közlekedő térből nyílnak. A bejárat tágas előtere az épület közepén van, itt kapott helyet a központi lépcsőház és az akadálymentes mosdó és felvonó. Csoportszobánként áll rendelkezésre egy öltöző és vizesblokk. A folyosókon mágneses festékkel készült a falfestés. A szintek közötti játékos födémáttörések helyén járható az üvegfelület.  A tervezők az EU életminőség javító javaslatait figyelembe véve elektroszmog elleni védőrendszert építettek ki a termek egy részében.

A tetőkert részben fedett kültéri játszóteraszként segíti az óvoda működését, lehetővé téve a kiscsoportosok védett helyen való szabadlevegős foglalkoztatását. Ezen a szinten kaptak helyet a játszó-foglalkoztatók, fejlesztő helyiségek és a sószoba.

Az egyedi kialakítású tetőterasz az épület ötödik homlokzataként működik a városias beépítésű közegben, ahol a biztonságos, árnyékolt játék, pihenés vagy torna végezhető. A terasztető véd a túlzott nyári felmelegedéstől, árnyékol és esős idő esetén is lehetőséget ad kinti tevékenység megtartására. A tetőkerten és az udvaron, modern burkolaton nagy játszóterek alakultak ki. Egy fedett nyitott színpad kapott helyet, ahol a gyerekeket szórakoztatni lehet, illetve ők is itt tudják majd szüleiknek bemutatni a műsorukat.

A belső öltöző és közlekedő tereket játékos kör, háromszög és négyszög felülvilágítók teszik világossá függőleges kapcsolatot teremtve a tetőterasszal, melynek áttört tetejét az említett formák faltartóként felnagyított változatai hordoznak. Ezek az egyedi formai megoldások, belső különbségek segítenek abban is a gyermekeknek, hogy otthonosan érezzék magukat, és könnyen tájékozódjanak a térben. A faldekorációt az egész épületben grafikus tervezte.

A helyiségek világítása a külső fény vezérlésével energiatakarékos LED-es lámpákkal történik, a túlzott napfénytől elektromosan vezérelt árnyékolókkal lehet csillapítani a nap fényét.