Meleg zokni a ház láb(azat)ára

Az épületenergetikai szabályozás változása minden szerkezetet érinti, nem csak a külső falakat vagy a tetőt. A célunk ugyanis az, hogy a termikus burok egyenletesen vegye körbe épületünket, nem maradjon szigeteletlenül semelyik része sem. 

Nincs vita tehát, hogy az épületek lábazatát is szigetelni kell, és lehetőleg olyan mértékben, mint amennyire a fölötte levő szerkezeteket. Ebben az esetben lesz zárt a termikus burok, és nem alakítunk ki hőhidakat. Csakhogy ez nem mindig olyan egyszerű. 

A rendelet szerinti hőátbocsátási tényező eléréséhez egy ré¬gebbi, 30 NF téglából készült falazatra 10 cm vastag fehér EPS szükséges, míg a javasolt hőátbocsátási tényezőhöz (0,2 W/m2K) már 18 cm-re lesz szükségünk. Ha szeretnénk elkerülni a vastag hőszigetelések okozta nehézségeket (hőhidas ablakkáva, le-csökkenő természetes megvilágítás, stb.) úgy az utóbbi esetben 14 cm vastag Austrotherm GRAFIT REFLEX® a helyes válasz¬tás. Ennek a szakszerű kivitelezése nem okozhat gondot egy kicsit is felkészült kivitelezőnek. A nehézséget a lábazati rész hőszigetelése jelenti. Ez az épületszerkezet gyakran beton, vagy zsalukő elemekből készül, lényegesen kedvezőtlenebb hőtech¬nikai tulajdonságokkal. A lábazati hőszigetelő anyagok pedig (érdesített XPS és EXPERT FIX lemezek) magasabb hőveze¬tési tényezőt mutatnak, mint a grafitadalékos polisztirolhab. Hőtechnikailag tehát a lábazaton mind a tartószerkezet, mind pedig a hőszigetelés gyengébb értékeket mutat, ezért ahhoz, hogy a lábazat és a fal egyenlő mértékben legyen szigetelve, vastagabb hőszigetelést kell alkalmaznunk. Az azonos mértékű védelem esetünkben 20 cm-t jelent. Ezzel viszont 6 cm-el (egy korszerűbb tégla esetén még akár ennél is többel) kijjebb kerül a lábazat síkja mint a homlokzaté: ezt nevezzük pozitív lábazatnak. A fogalom viszont – nevével szemben – többnyire nem pozitív. A kiugró részen a csapadék fokozottan tudja támadni a homlokzatot, felcsapó nedvességgel, esetleg fagyáskárral is számolnunk kell. Ezt megelőzendő vagy bádogozással kell megvédeni a szerkezetet, vagy a lábazati hőszigetelő lemezek felső sarkát kell levágni, úgy, hogy a víz akadálytalanul tudjon lefolyni. És akkor még nem is beszéltünk az esztétikai kérdésekről: a közízlés többnyire a visszaugró (negatív) lábazatot kedveli, a modernebb hatású sík homlokzat sem mindenkinek tetszik. 

A megoldás csak egy olyan intenzív hőszigetelő lemez le¬het, amely nagy mechanikai szilárdságú, jól ragasztható, és a hőszigetelő képessége jelentősen kedvezőbb az eddigi anyagoknál. Ez az Austrotherm XPS Premium P. Az új extrudált polisztirolhab hővezetési tényezője 0,027 W/mK, vagyis közel 25%-al kedvezőbb, mint a korábbi termékeké. Így az előbb em¬lített példa szerint a lábazatra akár 14 cm vastag hőszigetelés is elégséges, és a lábazat és a homlokzat egy síkba tud kerülni. Az XPS Premium P kedvezőbb paramétereit eltérő cellastruk¬túrájának köszönheti, miközben más tulajdonságai (szilárdság, vízfelvétel, stb.) változatlanok. Az érdesített felülethez jól ta¬padnak a ragasztók, egyenes élképzése révén jól illeszkedik az homlokzatszigetelésre alkalmazott AUSTROTHERM GRAFIT REFLEX® lemezhez. 

A lábazat szigetelésének kivitelezési szabályai nem változnak. A táblákat a szokásos ragasztótapasz alkalmazásával, pont-perem módszerrel, vagy teljes felületű ragasztással rögzítendők a fogadó szerkezetre, illetve poliuretán bázisú ragasztókat is lehet alkalmazni. A mechanikai rögzítés (a mögötte elhelyezkedő vízszigetelés miatt) természetesen tilos! A szigetelő táblákra ezután a hálózás, ragasztótapaszos simítás, illetve az alapozó felhordása után lehet a végleges felületet kialakítani. A termékről bővebb információt az www.austrotherm. hu/termekek/austrotherm-xps/austrotherm-xps-premium-p/ oldalon lehet olvasni. 

Falazat anyaga HőszigetelőanyagVastagság (cm)
 
Vázkerámia 30 NF
 
 
GRAFIT REFLEX®
 
 
14
 
 
Vasbeton
 
 
XPS TOP 30 P
 
 
20
 
 
Vasbeton
 
 
XPS Premium P
 
 
14
 

Megjelent: Építész Közlöny 2019/3 szám