Mi az az energiahatékonyság?

Civilizációnk energiával működik: fosszilis és megújuló energiaforrásokkal fűtünk, mosunk és tisztálkodunk, közlekedünk, világítunk, használjuk elektromos eszközeinket. Bármilyen energiaforrással is állítjuk elő az általunk felhasznált energiát, annak környezeti hatása van, amit mindenképpen mérsékelnünk kell: a klímaváltozás, az ökológiai rendszerek összeomlása mutatja, hogy a jelenlegi energiafogyasztásunk túllépi a lehetséges határainkat, nem fenntartható.

A megoldás érdekében három lépés szükséges:

 1. Átgondoljuk, hogy szükségünk van-e ennyit és így fogyasztani, illetve takarékoskodunk. Ez a mértékletesség elve (sufficiency).
 2. Hatékony eszközöket, berendezéseket használunk az energia termelésére és felhasználására. Ez az energiahatékonyság (efficiency).
 3. A maradék energiaigényünket minél környezetbarátabb módon a megújuló energiaforrások átgondolt, fenntartható használatával elégítjük ki.

A MEHI a fenti három lépésből a második, energiahatékonyság kihívásával foglalkozik, ezen belül is elsősorban a lakóépületekre fókuszál. De miért ilyen fontos az épületek energiahatékonyságának ügye?

Kutatók körében ma már széleskörű konszenzus van arról, hogy az energiahatékonyság a klímacélok elérésének egyik leginkább költséghatékony eszköze, ami az energiamegtakarításokon és kibocsátáscsökkentésen kívül számos kedvező tovagyűrűző hatással is jár.

A környezeti előnyök a csökkenő energiafogyasztás révén jelentkeznek: a légszennyezés és CO2 kibocsátás csökkenése, energiamegtakarítás, az erőforrások hatékonyabb felhasználása. A környezeti előnyök összességében a társadalom egészségi mutatóinak javulásában mutatkoznak meg. Az energiahatékonyság gazdasági előnyei között kiemelhető, hogy hozzájárul a gazdasági kibocsátás növekedéséhez, a foglalkoztatás bővüléséhez, az innováció és versenyképesség javításához, a közcélú kiadások lefaragásához, az energiabiztonság növeléséhez. A társadalmi szintű előnyök a jóléti és egészségi állapotban bekövetkező kedvező változásokat jelentik, a szegénység mérséklődéséhez való hozzájárulást, és a termelékenység növekedését.

Háztartási szintű javulások az energiahatékonysági felújításoknak köszönhetően:

 • magasabb komfortszint: télen meleg, nyáron hűvös otthon;
 • jobb minőségű belső környezet és levegő, egészségesebb otthon;
 • csökkenő fenntartási költségek, lakás- és energiacélú kiadások;
 • jobban szabályozható, akár programozható, megbízhatóbban működő berendezések;
 • átlagosan 15-20%-kal, de akár több mint 50%-kal nőhet egy családi házértéke.

Társadalmi-gazdasági szintű fejlődés az energiahatékonysági felújításoknak köszönhetően:

 • országos energiamegtakarítás, ezzel a drága energiaimport aránya csökkenhet, az energiafüggőség enyhülhet, nő az ellátásbiztonság;
 • csökkennek az üvegházgáz-kibocsátások, amellyel teljesítjük az Európai Uniós elvárásokat és értékes kvótákhoz juthat az ország;
 • növekszik a GDP, az államháztartási bevételek;
 • nő a foglalkoztatottság, az energiahatékonysági beruházások munkahelyeket teremtenek;
 • a munkaerő jobb egészségi állapota és megnövekedett termelékenysége csökkenti az ebből fakadó állami kiadásokat,
 • csökken a légszennyezés és a járulékos halálozások;
 • mérséklődik az energiaszegénység.