Vedd a kezedbe a rezsicsökkentést! Hőszigetelés családi házilag

Sok gond nyomasztja most a családi házakban lakókat. Az energiaár emelés leginkább őket sújtja, a fűtés költsége ezt a réteget fogja a leginkább érinteni. Erre a válasz csak a ház energiafogyasztásának jelentős csökkentése lehet. Viszont évek óta küzdünk a szakemberhiánnyal, jó mestert hónapokkal előre kell lefoglalni, és bizony a munkadíjak is ugrásszerűen megemelkedtek. A kiút ebből a csapdából csak egy házilagosan is kivitelezhető, szakértelmet nem igénylő hőszigetelés lehet, ami jelentős megtakarítást hoz a konyhára.


Még általános iskolából tudjuk, hogy a hő felfele terjed. Nincs ez másként a házunkban sem, a meleg egy egyenletesen szigetelt házból legszívesebben a tető irányában távozna. Ezért fontos, hogy a padlás, tető jobban legyen szigetelve, mint a fal.


 

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a világon az összes hőszigetelő anyag könnyű, sérülékeny, közvetlenül nem járható. Viszont a padlástér tárolási funkcióját nem szívesen vesztenénk el, ráadásul karbantartási céllal néha-néha még akkor is fel kell hogy menjünk, ha erről a területről le is mondunk. A hőszigetelésnek tehát járhatónak kell lennie, a terhelést el kell oszlatni a felületen, ha a nagymama konyhakredencét is fel szeretnénk cipelni a tető alá. Ezt hagyományosan rábetonozással oldják meg, de meglevő padlástér esetén nem tud működni: a háziasszonyok szerint a betonos talicska és a nappali össze nem egyeztethető dolgok. Marad tehát a szárazépítés, ami nem az absztinens kőműves szinonimája.


A legegyszerűbb megoldás a faforgács lapos hőszigetelés, ami Austrotherm Padlap néven kapható a kereskedésekben. Ez bírja a terhelést, a fél négyzetméteres táblák elég kicsik, hogy egy szűk padlásfeljárón keresztül vigyük fel akár egyedül is, és a súlya sem túl megterhelő. A padlásfödémet fel kell takarítani, a nagyobb egyenetlenségeket, mint például a megkötött vakolat csomók, fel kell számolni. Páratechnikai fólia terítése ajánlott, hogy a hőszigetelésben ne tudjon lecsapódni a nedvesség.

 

 

 

 

 

Az első hőszigetelő lapot ketté kell vágni, és egy fél táblával indítsuk a sarokban a hőszigetelést. A vágás a szokásos famegmunkáló szerszámokkal lehetséges, de arra számítsunk, hogy a szükséges jelentős hőszigetelési vastagság miatt a kis dekopírfűrészek csak a nedvességálló faforgácslapot vágják ketté. A hőszigetelést már cekásszal vagy rókafarkú fűrésszel lehet szabni.

A táblák szoros illeszkedés érdekében félfalcos kialakításúak, némi kalapálással a hőhídmentes kapcsolódás megoldható. Az egyes elemeket épp a szoros illeszkedés miatt nem szükséges összeragasztani, különösen akkor nem, ha későbbiekben szeretnénk beépíteni a tetőteret. Végleges szigetelés esetén a táblákat kevés poliuretán bázisú ragasztóval kell összeragasztani.

 

A fél tábla eltolásban elhelyezett lemezek sík, terhelhető felületet hoznak létre, így a padlás tárolásra alkalmas marad a hőszigetelés után is. A munka nagyobb felület esetén is egy hétvége alatt elvégezhető, amit a család hölgytagjai is értékelnek, miként azt is, hogy a száraz kivitelezésnek hála nem kell a kilöttyent betont a konyha kövéről feltakarítani. 

 

 

Padlás hőszigetelése Austrotherm PADLAP lemezekkel (kivitelezési videó)

Austrotherm PADLAP
Kérjük, fogadja el a sütik, hogy megtekinthesse videóinkat.