Energiaválság a kistelepüléseken

Magyarországi kistelepülések körében végzett energiahatékonysági felmérést a WWF (World Wildlife Fund) Klíma és Energia munkacsoportja. A 2023. februárjában elvégzett felmérésben az összes magyarországi, 5000 fő alatti lakossággal rendelkező települést megkeresték, végül minden ötödik önkormányzat – 589 – kitöltötte és visszaküldte a kérdőívet.

A WWF Magyarország támogatójaként az Austrotherm Kft. felajánlotta, hogy egy kiválasztott önkormányzati épület hőszigeteléséhez szükséges polisztirol hőszigetelő anyagot adományként rendelkezésre bocsát, ezzel hozzájárulva az önkormányzat energetikai fejlesztéséhez, és így a magas fenntartási költségek csökkentéséhez.

A kutatás fókuszterülete az energiaválság hatására hozott energiagazdálkodási intézkedések, energiastratégiák volt, valamint célul tűzték, hogy a középületek energetikai állapotáról és fejlesztési tervekről is képet kapjanak. A kérdőív az energiaszegénység mértékére, segítő és/vagy szemléletformáló önkormányzati programokra is rákérdezett. A WWF 2017-ben készített már egy hasonló felmérést, ahol lehetőség nyílt rá, összehasonlította annak az eredményét az idei adatokkal.

Az energiaválság csaknem az összes válaszadó önkormányzatot valamilyen különleges intézkedésre ösztönözte településén a rezsiszámlák hatékonyabb kigazdálkodása érdekében. Az önkormányzatok felénél különösen nagy terhet jelentett a fűtésszezonban az önkormányzati épületek fenntartása, legtöbbször alacsonyabb hőmérsékletet tartottak közintézményekben, számos épületet bezártak és más intézményekkel összevontak. A válaszadók egyharmada tervezi hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés megvalósítását.

Érdekes módon a válaszadó települések 64%-án semmiféle információval nem rendelkeznek a középületek energiafelhasználási adatairól, illetve az energiaválság hatására vezették be az adatok követését. Ezen felül, az önkormányzatok 80%-a egyáltalán nem rendelkezik helyi szintű klímastratégiával.

Mélyfelújítással az energiahatékonyság felé

A felmérés révén 1932 középület állapotáról kaptunk képet - hivatal, művelődési ház, óvoda, egészségügyi intézmény -, mely közel 580.000m2-t reprezentál. A 2017-es felmérés eredményeivel összevetve azt látjuk, hogy a középületek energiahatékonysági állapota jelentős mértékben javult. Habár ez örömteli tény, sok esetben a hőszigetelés nem a legmegfelelőbb minőségben történt, ami magában rejti a ’lock-in’ hatás veszélyét, amikor is a felújítás, habár energiafelhasználás csökkenéssel jár, az nem hozza az elérhető legjobb eredményt, évtizedekre bebetonozva a kisebb kibocsátáscsökkentést. A mélyfelújított épületek kapcsán mondható el egyértelműen, hogy minél több ilyen épület van egy településen, annál kisebbek a rezsigondok.

A projektben felajánlott támogatás - az Austrotherm hősszigetelés - végül egy óvoda épület homlokzatára kerül Szabadhídvégen, Fejér megye déli részén, a Balatontól 20 km-re található településen. A község óvoda épületére 15 cm vastag Austrotherm GRAFIT REFLEX homlokzati hőszigetelő lemez kerül.

Podcast: Kihívások és jó gyakorlatok – hogyan érintette az energiaválság a hazai kistelepüléseket?

ENERGIAVÁLSÁG a kistelepüléseken Önkormányzati kérdőíves felmérés eredményei középületekről, szilárd tüzelésről, energiaszegénységről és légszennyezésről