Grafitot a padlóba!

A fűtött épületek a határolószerkezeteiken keresztül vesztik el az energiájukat a náluk hidegebb környezet felé. Minél kevesebb ez az energiaveszteség, annál kevesebbet kell visszapótolnunk, vagyis kevesebbet kell fűtenünk, ami sem környezetvédelmi, sem pénzügyi szempontból nem érdektelen.

Egy épület teljes energiaveszteségének közel 20%-a a talaj felé adódik át. Célszerű tehát, hogy ebbe az irányba is megfelelő nagyságú ellenállást állítsunk a hőáram útjába, hogy elkerüljük a feleslegesen magas gázszámlákat.

Padló hőszigetelésére normál terhelés (lakó- és irodaépület) esetén legalább EPS 100 jelű termékosztályú polisztirolhabot kell beépíteni. Az eddigi tervezési – kivitelezési gyakorlatban a talajnedvesség elleni szigetelés feletti rétegeket 10-12 cm vastagságba szokták besűríteni. Figyelembe véve az aljzatbeton 5-7 cm-es minimális vastagságát, könnyen kiszámolhatjuk, hogy a beépített hőszigetelő anyag vastagsága nem lehetne több, mint 2-4 cm. Ilyen rétegrend esetén a padlószerkezet eredő hőátbocsátási tényezője akár a 0,75 W/m2K értéket is elérheti, ami két és félszerese a megengedettnek, vagyis lényegi vastagság növelésre lesz szükség. Különösen akkor, ha a szakmai ajánlásnak megfelelő hőátbocsátási tényező értéket (0,12 W/m2K) tűzzük magunk elé.

A rendelet szerinti értéket 8 cm, a javasolt hőátbocsátási tényezőt 14 cm Austrotherm GRAFIT® 100 terhelhető hőszigetelő lemez alkalmazásával lehet elérni. Ez 2-3 cm-el kisebb vastagságot jelent, mint a megszokott fehér EPS termékek esetében. Ha ennél kisebb energiafogyasztású épület lebeg a szemünk előtt, és nem riadunk vissza a passzívház szintjétől sem, úgy 28 cm vastag hőszigetelés beépítése is indokolt lehet. A szerkezet teljes vastagsága így akár a 30-40 cm-t is elérheti, amivel a tervezési fázisban is számolni kell.

Különösen előnyös az Austrotherm GRAFIT® 100 alkalmazása padló felújításkor. A meglevő szerkezetet célszerű csak a vízszigetelésig visszabontani, hogy ne sérüljön meg az épület nedvesség elleni védelme. A szerkezeti vastagság innentől viszont adott: a régi járószintnél magasabbra nem érdemes tervezni, mivel a küszöbök, a parapet magasság, vagy akár a belmagasság csökkenése is problémákat okozhatnak. Ezért ide a fokozott hőszigetelő képességű termékek beépítése javasolt.

Kivitelezés

A padló hőszigetelése kivitelezés viszonylag egyszerű. A beton felületet a munka megkezdése előtt meg kell tisztítani. A falak mentén AUSTROTHERM 5 mm vastag (padlófűtés esetében 10 mm!) peremszigetelő sávot kell elhelyezni, ami legalább 1 cm-rel nyúljon az aljzatbeton fölé. A táblák soronként kötésben, fél tábla eltolással, szoros illesztéssel kerüljenek a födémre. Az egész felület befedése után helyezhető el az AUSTROTHERM technológiai szigetelés. Ezt legalább 10 cm-es átfedéssel kell teríteni, és a falak mentén a peremszigetelés fölé kell vezetni. Az aljzatbeton legalább 5 cm vastag legyen, esztrich estében a gyártói ajánlást kell figyelembe venni.

2021. január 1-től már csak közel zéró energiaigényű épületek kaphatják meg a használatba vételi engedélyt. Fontos tehát, hogy a talajon fekvő padlók is megfelelően legyenek hőszigetelve, mert itt rendkívül korlátozottak a lehetőségeink az utólagos hőszigetelés elkészítésére.