Hírek

Interjú: 30 éves az Austrotherm

Az Austrotherm Kft. kerek vállalati jubileumot ünnepel idén. Ezen alkalomból egy olyan személlyel beszélgettünk, aki ott volt az Austrotherm születésénél, végigkísérte a vállalatot egészen a jelenig, elsődleges feladatának tekinti, hogy a cég biztos és kiszámítható jövővel rendelkezzen. Interjú Bozsaky Jánossal, az Austrotherm Kft. ügyvezető igazgatójával.

Bozsaky János: Csak most, készülve a 30 éves jubileumi évünkre tudatosult bennem az, hogy az Austrotherm Kft. mint egy piacvezető vállalkozás, nemcsak a jövőben megvalósítandó tervekkel, hanem bizony már tisztes múlttal is rendelkezik. A 30 év történelmi korokkal - mint az ókor, középkor - összehasonlítva, nem számít egy hosszú időszaknak, viszont egy vállalkozás, különösen egy ember életében már nagy jelentőséggel bír.

Mikor fogalmazódott meg a polisztirolgyár létesítésének gondolata?

B.J.: 1988-ban Friedrich Schmid úr, már akkor is Ausztria egyik legnagyobb építőanyaggyártó vállalkozója, együttműködési ajánlatot tett a Győr Megyei Állami Építőipari Vállalat akkori vezérigazgatója Orosz Lajos felé, egy közös vállalat alapítására. Három lehetőséget vázolt fel. Az első egy szárazvakolat gyártó, a második egy hőszigetelőüveg-gyártó, míg a harmadik egy polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó vegyesvállalat.

Tehát több irány is lehetséges volt. Hogyan született meg a döntés?

B.J: Az építőipari vállalatnál a vállalkozási főmérnökségen dolgoztam, ahol a feladatunk volt a beérkező hasonló megkeresések fogadása, döntésre való előkészítése. Hónapokig tartó előkészítés után, munkatársaimmal a három lehetőség közül a polisztirol hőszigetelőanyaggyártó vállalkozás alapítását javasoltuk a vállalat vezetői felé.

Hiszen már akkor is egyre többet beszéltek az energiahatékonyságról, így a hőszigetelés jelentőségéről. Így sejthető volt, hogy a hőszigetelés a jövő egyik legfontosabb kérdésévé válik.

A rendszerváltást megelőzve jelent meg az 1988. évi Társasági Törvény, majd az 1988. évi XXIV törvény, a Külföldiek magyarországi befektetéseiről, melyek rendelkeztek többek között arról, hogyan lehet Magyarországon vegyesvállalatként Kft-t alapítani.

Ezen előzmények után nyílt lehetőség arra, hogy pontosan 30 évvel ezelőtt, 1990-ben, a GYÁÉV irodájában megszülessen az Austrotherm név, majd rövid időn belül aláírásra kerüljön a társasági szerződés 50-50 %-os magyar, és osztrák tulajdonosi részvétellel.

Mikor következett be a mai napig is fennálló változás a tulajdonosi körben?

B.J: 1992-ben a külföldi tulajdonos megvásárolta a magyar üzletrészt, így az Austrotherm Kft. teljes egészében a Schmid család tulajdonába került, majd röviddel ezután, talán egyedüli példaként, az anyavállalt is felvette az Austrotherm nevet, melyre ma is rendkívül büszkék vagyunk.

A vállalat a kilencvenes években meghatározó szereplővé nőtte ki magát a magyar hőszigetelőanyag gyártó piacon, ez bővítésre adhatott okot.

B.J.: Papp Feri ügyvezető társammal - akivel a kezdetektől, 25 éven keresztül a nyugdíjba vonulásáig, közösen irányítottuk a vállalatot – úgy gondoltuk, hogy a jövő mindenképp egy olyan vállalkozásé, amely a regionális igényeken túl az ország egész területét képes hőszigetelő anyagokkal ellátni.

További gyárak létesítését még az is indokolta, hogy időben számoltunk olyan, a logisztikát érintő jogszabályi változásokkal, mint az útdíj bevezetése, valamint a vezetési idő korlátozása.

A győri gyár után 2001-ben megnyitottuk gyöngyösi, majd 2008-ban szekszárdi gyárunkat.

A termékkelellátás biztosítása az éremnek csak egyik oldala. Milyen tartópilléreken nyugszik a vállalat sikere Ön szerint?

B.J.: Legkorszerűbb technológiával állítjuk elő termékeinket, melyeket folyamatosan fejlesztünk; egyik gyárunkban már robotok mozgatják a félkész terméket, és a fejlesztések nem állnak meg az elkövetkező években sem.

Széles termék kínálattal rendelkezünk a hagyományos polisztirol termékek területén, és olyan egyedi termékeink, mint a lábazati Expert Fix termékünk, vagy mint a homlokzati Grafit REFLEX termékünk is bizonyítják, hogy a technológiai fejlesztés mellett, a termékfejlesztések területén is az élen járunk.

Az Austrotherm Kft. mindig is fontosnak tartotta, hogy magas minőségű terméket készítsen és adjon át a felhasználóknak. A gyártott hőszigetelő anyagot mindhárom gyárunkban jól felszerelt laboratóriumokban szakképzett munkatársaink ellenőrzik folyamatosan, a mérési jegyzőkönyveket honlapunkon mindenki számára elérhetővé tesszük.

Stabil és jól felkészült csapatunk pedig biztosítja partnereink pontos és szakszerű kiszolgálást az ország minden pontján.

Állandó és megbízható partneri körünk is egyik fontos tartópillére sikerünknek. Mindent elkövetünk, hogy vevőink bizalmát megszolgáljuk, és hosszútávon biztos beszállítóként számítsanak ránk.

A jubileumi ünnepségen elhangzott köszöntő beszédében Ön az emberi tényező fontosságát is kihangsúlyozta az Austrotherm Kft-vel kapcsolatban.

B.J.: Az ünnepségen vetített filmünk záró gondolatát idézem válaszként:

„30 év alatt sok munka és kihívás sok sikert és eredményt szült. Büszkék vagyunk arra, amit elértünk, és hogy számtalan hazai otthont tudtunk meghittebbé varázsolni. Ez a szép összkép egy olyan mozaik, melynek fontos kövei azok is, akik most a mai napon velünk együtt ünnepelnek. Nektek is köszönjük, hogy most itt lehetük.”

Kiváló kolléganőim, kollégáim végzik nap, mint nap lelkiismeretes munkájukat, árajánlatokat készítenek, rendelést írnak, könyvelnek, készterméket gyártanak… Köszönet munkájukért!

Köszönet partnereinknek, hisz többségükkel évtizedek óta dolgozunk együtt, és bizony vannak közöttük olyanok is, akikkel lassan 30 éve vagyunk kapcsolatban. Köszönet mindannyiuknak ezen hosszútávú együttműködésért!

Köszönet a Schmid család több mint 30 éve meglévő töretlen bizalmáért, köszönet a nemzetközi vállaltoknál dolgozó kollégáink barátságáért.

Azt gondolom, hogy rendszerváltás által felkínált történelmi lehetőséggel az Austrotherm Kft. jól élt,  folyamatos munkájával elérte, hogy ma piacvezető, stabil, vevő-, és minőségorientált vállalkozás vagyunk. Bármely azonos tevékenységet folytató európai vállalattal felvesszük a versenyt.

Az Austrotherm Kft. jubileumi logójában a 30-as számban a polisztirol anyag (a hármas számban) és egy kék bolygó képe látható. Mit jelent ez Önök számára?

A jövő és az utánunk következő nemzedék mindig is fontos volt számunkra, ezért is választottuk több mint két éve a logónk mellé a kék bolygót szimbólumként, mellyel utalni szeretnénk arra, hogy az EPS hőszigetelőanyag gyártás nemcsak gazdasági tevékenység, hanem nemes célt is szolgál, nevezetesen a Föld légkörének védelméhez is hozzájárul.

A Földön kitermelt kőolaj és földgáz 6%-a kerül műanyagipari tovább felhasználásra, a fennmaradó jelentős mennyiségen, három nagy terület osztozik. Az első az ipari felhasználás, a második a közlekedés, harmadik pedig a fűtőanyagként való hasznosítás.

Azt, hogy az emberiség mennyi kőolajat és földgázt használ fel ipari célra (például villamosenergia termelésre), vagy mennyi kőolajat és földgázt pöfög el a világ városaiban az utakon, arra az Austrotherm Kft-nek nincs ráhatása. Arra azonban van, hogy az épületeink sokkal jobban legyenek hőszigetelve, így a tetemes fűtési költség megtakarítása mellett, kevesebb fűtőanyag felhasználásával kevesebb károsanyag kerüljön a légkörbe, hozzájárulva ahhoz, hogy gyermekeink egy tisztább, egészségesebb környezetben élhessenek.

Mindennapos tevékenységünk, és a partnereinkkel végzett közös munka a gazdasági tevékenységen felül ezen nemes célt is szolgálja.

Zárógondolatként egy Henry Ford idézetet engedjenek meg: „Egy vállalkozás, mely kizárólag csak pénzt termel, az egy szegény vállalkozás”.

Austrotherm évről évre

Időtálló minőség: 30 éves az Austrotherm Hőszigetelőanyaggyártó Kft.

Oops, an error occurred! Code: 20240318165913a1b7c362