Hírek

Újabb beruházás az Austrotherm Kft. szekszárdi gyárában

A szekszárdi üzemben 2020. július 01-től két robot segíti a félkésztermékek mozgatását

Az Austrotherm Kft 1991. óta gyártja az expandált polisztirolhab (EPS) hőszigetelő anyagokat. A győri központ mellett a gyöngyösi, és a szekszárdi gyárakból látja el országszerte partnereit a piacvezető vállalkozás.

A Szekszárdon kialakított ipari park első betelepülőjeként 25.000 m2-es telken hozott létre termelő kapacitást az Austrotherm Kft 2008-ban. A gyár megnyitása után 10 évvel új csarnokot
épített, így a itt is teljes termékkínálattal áll partnerei rendelkezésére. A csarnokban elsősorban épületek homlokzatára gyártott szigetelőanyagot tárolnak és mozgatnak, emellett lábazatra, padlóra, vagy épp tetőre kerülő hőszigetelés is megtalálható itt. A kibővített árukiadó tér a kamionok zavartalan kiszolgálást teszi lehetővé. A szigorodó környezetvédelmi előírások, valamint a növekedő energiahordozó árak is hozzájárultak ahhoz, hogy egyre nő a minőségi hőszigetelőanyagok iránti kereslet. Az energiatakarékos, előírásoknak megfelelő épületek homlokzatára átlagosan 11-15 cm vastag polisztirol hőszigetelés kerül napjainkban, passzívházak esetében ez elérheti a 30 cm vastagságot is.

Anyagmozgatás biztonságosan

A komplex raktározási rendszer szerves része a két automata, vezető nélküli targonca (automated guided vehicle AGV), amelyek a blokkosító géptől a raktárba szállítják a félkész terméket, majd az előírt pihentetési idő eltelte után, a vágósorra juttatják a blokkokat. Az automatizált rendszer előnye, hogy az anyagmozgatás jobban nyomon követhető, szervezhető, folyamatos, és a raktárkapacitás még inkább optimalizálható. A vezető nélküli targoncákat speciálisan erre a célra fejlesztett szoftver vezérli, mágneses nyomvonalkövetés segítségével tájékozódnak. A gyárban személyvédelmi lézerszkennerek biztosítják a balesetmentes munkavégzést. A haladási térbe való belépés esetén a targonca ezt érzékelve sebességet csökkent, szükség esetén pedig azonnal megáll, majd az út szabaddá válása után automatikusan folytatja útját. Egyedülálló késztermék, és félkésztermék tároló kapacitás Az Austrotherm Kft. rendelkezik Magyarországon a legnagyobb blokktároló kapacitással, amely révén biztosítja késztermékeinek méretállandóságát. Miért fontos ez? A késztermék minőségének, méretállandóságának elengedhetetlen feltétele, hogy legyártott félkésztermékek az elkészült blokkok méretállandóságáig legyenek pihentetve, és csak ezután vágják fel, ekkor ugyanis a lemezek már megtartják a méretüket, szakszerűen beépítve pedig biztosítják homlokzat, a tetőszerkezet időtállóságát.

Gyártástechnológia a TOP-on

Az Austrotherm Kft három gyárában működő technológiai berendezések mindegyike, ma a világon elérhető legmagasabb technológiai színvonalat képviselik. Az előhabosító berendezésen a minden paraméter pontosan beállítható, szabályozható, automata üzemmódban pedig folyamatosan őrködik afelett, hogy a technológia további folyamatához a legmegfelelőbb habosított gyöngyök készüljenek. Az automata blokkosító berendezés megnövelt teljesítményű vákuumrendszerrel rendelkezik, melyhez minden paraméterében állítható gőzölési technológia tartozik, biztosítva a folyamatos kiváló minőségű EPS blokkok előállítását. A vágósor egy komplex technológiai egység, mely a blokkokból becsomagolt készterméket állít elő. Az egyedi vágástechnológiája garancia arra, hogy méretpontos, sík vágási felülettel rendelkező hőszigetelő lemezek készüljenek.

Átlátható minőség

Az Austrotherm termékeket mindhárom gyárban jól felszerelt laboratóriumokban szakképzett munkatársak ellenőrzik folyamatosan, és vizsgálati jegyzőkönyveket a vállalt honlapján elérhetővé teszik. A mérések eredményei azt mutatják, hogy a termékek hőszigetelő képessége jobb, mint a teljesítmény nyilatkozatokon közölt érték. Homlokzati termék esetében ez az érték átlagosan 5,5 %-al meghaladja a garantált értéket. jobb. Tehát az elmúlt években a felhasználók ennyivel jobb teljesítményű anyagot vehettek át, mint amire az energetikai számításaikat alapozták, vagyis ennyivel jobban megérte nekik az Austrotherm termékek vásárlása.