Pogácsás AUSTROTHERM padlófütés rendszerlemez padlófütés csövek rögzítöelemek nélküli, gyors, méretpontos elhelyezésére.
Födémek

Padlófűtés

A „pogácsás” AUSTROTHERM padlófűtés rendszerlemez az MSZ EN 13163 szabvány szerint gyártott, korszerű hőszigetelő anyag, melynek speciális kialakítása lehetővé teszi a padlófűtés csövek rögzítőelemek nélküli, gyors, méretpontos elhelyezését. A felületből kiemelkedő „pogácsák” lehetővé teszik a cső fűtési hőszükségletnek megfelelő vonalvezetését. A csőtávolság 75 mm egész számú többszöröse (75, 150, stb.) lehet. A csövek alátámasztását szolgáló távtartó gondoskodik arról, hogy az esztrich  kellően körbefogja a fűtéscsöveket, ezáltal megfelelő legyen a hőleadás. A rendszerlemez 16-20 mm átmérőjű padlófűtés csövek rögzítésére alkalmas.

Kivitelezés

A csöveket a vonalvezetési terv szerint kíméletesen kell a pogácsák közé nyomni. Az esztrich vastagsága a cső felett legalább 45 mm legyen. A 30 mm vastag „pogácsás” lemez hővezetési tényezője a szokásos hőszigetelő anyaghoz (AT-N100) képest kb. 15%-kal kedvezőbb. Ha fokozni kívánjuk a hővédelmet, a rendszerlemez alá AUSTROTHERM AT-N100 táblát kell fektetni. Ebben a rétegben kell az egyéb (pl. elektromos) vezetékeket elhelyezni. Emeletközi födém esetén a lépészaj-szigetelést is meg kell oldani, amihez az akusztikai méretezés alapján meghatározott vastagságú AUSTROTHERM AT-L2 lemezt kell használni. Az AT-PE peremszigetelő sávot minden esetben legalább 1 cm-es vastagságban kell alkalmazni. A hajlékony fűtéscsövek fektetésénél ügyelni kell azok tervszerű elhelyezésére. A csöveket kíméletesen kell a „pogácsák” közé nyomni. A "fecskefarkas" elemkapcsolat révén a táblák szorosan illeszkednek és a fűtés szerelése közben nem mozdulnak el. Nincs szükség a padló hőszigetelésnél megszokott technológiai szigetelésre, mert a lépcsős élképzésű elemek illesztésébe nem tud lefolyni az esztrich, vagyis nem tud hőhíd kialakulni. A fektetés és a betonozás során különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a lemez és a fűtéscső ne sérüljön meg.

A rendszerlemez lerakása után a fűtés szerelését és a betonozást a lehető leghamarabb el kell végezni, a termék és a fűtéscsövek sérülésének elkerülése végett. Amennyiben ez nem lehetséges, a felületet - különösen a közlekedési útvonalakon - pallóterítéssel védeni kell. A „pogácsák” közötti tér kitöltéséhez 10 liter/m2 esztrich többlettel kell számolni.

A padlófűtés rendszerlemez alkalmazásának előnyei:

  • Egyszerű, gyors kivitelezés
  • A fűtéscsövek külön rögzítést nem igényelnek
  • Hőhídmentes kapcsolat
  • Nincs szükség a technológiai szigetelésre

Javasolt hőszigetelési vastagság (a padlófűtés rendszerlemez alatt)

Hőszigetelő anyag Rendelet szerint Javasolt érték Passzívház
AUSTROTHERM AT-N100 8 12 34
AUSTROTHERM AT-N150 8 12 32
AUSTROTHERM AT-N200 8 12 30
AUSTROTHERM GRAFIT 100 6 10 26
AUSTROTHERM GRAFIT 150 6 10 26

Talajon fekvő padló padlófűtéssel

1 Alaptest
2 Talajnedvesség elleni szigetelés
3 AUSTROTHERM EXPERT FIX
4 Lábazati vékonyvakolat rendszer 
5 Falazat
6 Vakolat
7 AUSTROTHERM GRAFIT REFLEX
   AUSTROTHERM EPS AT-H80
   AUSTROTHERM EPS AT-HR
   AUSTROTHERM GRAFIT 80

8 Ragasztótapasz
9 Üvegháló
10 Vékonyvakolat
11 Lábazati sín
12 Burkolat
13 Aljzatbeton
14 AUSTROTHERM Padlófűtés rendszerlemez
15 AUSTROTHERM EPS AT-N100
    AUSTROTHERM EPS AT-N150
    AUSTROTHERM EPS AT-N200
    AUSTROTHERM GRAFIT 100
    AUSTROTHERM GRAFIT 150

16 Talajnedvesség elleni szigetelés
17 Lemezalap
 

Letölthető tervezői részletrajzok

 

További tervezői részletrajzok letölthetők az alábbi linken:

Alkalmazástechnika - Rétegrend gyűjtemény tervezőknek

 

Emeletközi födém padlófűtéssel

Letölthető tervezői részletrajzok

 

További  tervezői részletrajzok letölthetők az alábbi linken:

 

 

 

  

 Alkalmazástechnika - Rétegrend gyűjtemény tervezőknek