Parányi telken - mozgalmas minimál

A jövô építészeti stílusát jeleníti meg ez a határozott vonalvezetésû ház, amely mértani pontossággal illeszkedik környezetébe.

 


Az energiatudatos otthon homlokzati hôszigetelését Austrotherm GRAFIT REFLEX® lemezek biztosítják.

A tulajdonosok már a telek kiválasztásánál konzultáltak az Artgroup tervezôirodával, így biztosítva, hogy az elképzeléseik a legtökéletesebben valósulhassanak meg. Korszerû, alacsony energiafelhasználású kondenzációs fali kazán gondoskodik az épület fûtésérôl, amely padló-fûtési rendszeren keresztül fejti ki a hatását. A kivitelezés során némi gondot okozott, hogy a talaj feltöltése a vártnál bonyolultabbnak bizonyult: a talajmunkák során egy korábbi épület törmelékeit találták meg a tervezett ház alapjául szolgáló homokos földterületben. Mivel az épület stabilitását biztosítani kellett, komoly munkát jelentett a megfelelôen kemény talaj kialakítás, amelyre rákerülhetett a ház hôhídmentességét biztosító lemezalap. 

Az elkészült 183 négyzetméteres házat tökéletes térkihasználás jellemez. Mindez izgalmas kihívást jelentett a tervezôk számára is, hiszenegy igazán kicsiny, keskeny földterület állt rendelkezésre, amelynek azonban igen nagy beépíthetôségét engedélyezték. A lehetôségek határait ki is használták maximálisan. Fontos igény volt a külsô-belsô tér összeköttetésének megteremtése, a térérzet növelése, amely a nappali hatalmas, délre nézô teraszával meg is valósult.

Ugyanez az igény fogalmazódott meg az emeleten is, ahol ugyancsak saját terasszal rendelkeznek a szobák. Mivel ez nem csupán a két hálószobára igaz, hanem a fürdôre és a mosókonyhára is, elmondhatjuk, hogy a ház lakói a „teraszok tengerében” élnek. Ez a kialakítás biztosítja azt, hogy bár a telekhez tartozó keskeny udvarrész viszonylag kicsi területet jelent, a teraszok jóval nagyobb élhetô teret teremtenek. Az épület jellegzetessége, hogy a földszinti födém túlnyúlik az épületen, és határozottan kirajzolja az épület tömegformálását, amelynek súlypontja a nappali-konyha-étkezô. Ez a fô élettér, innen indulhatunk tovább a ház többi részére, vagy éppen juthatunk ki a kertbe. A kocsibeálló fölötti pergola és a vele összeköttetésben húzódó kerítés mintegy hidat képez a nyugati oldalon a bejárat és a lejtôs, keskeny utcára nyíló kapubejáró között. Az enteriôrt illetôen tökéletes az összhang a külsô kialakítással, színvilágában és az anyaghasználat tekintetében is:. A funkcionális igényeknek megfelelôen ugyanazok az anyagok és színek játszanak bent is, kint is. A mészkô falfelületek és padló- burkolatok kellemesek a szemnek, nem ridegek, a világos és fehér színek, a barna különbözô árnyalatai pedig üde ritmust eredményeznek. A naturális színvilág így alkot természetközeli hangulatot ebben a hamisítatlanul jövôbe mutató modern családi házban.

Forrás: a mi Otthonunk, 2016. október., szöveg: Tihanyi-Konda Szilvia, fotó: Palkó György