Falak

Pincefal külső oldali hőszigetelése

A talajban levő szerkezetek hővesztesége ugyan kisebb, mint az időjárás viszontagságainak közvetlen kitett más épületrészeké, de a hőszigetelésnek teljes körűnek kell lennie, így a talajjal közvetlenül érintkező szerkezeteknél sem lehet elhanyagolni.

Ha a pincében kialakított helyiségek huzamos emberi tartózkodásra vannak szánva (vendégszoba, hobbyszoba, konditerem stb.) úgy az építés során már gondoskodnunk kell a pincefal hőszigeteléséről is. Az utólagos hőszigetelés - bár lehetséges -, mindig költségesebb, mint a megfelelő időben elvégzett munka. A speciális terület viszont különös képességű anyagokat igényel: csak nagy mechanikai szilárdságú, alacsony vízfelvételű, időtálló anyagok jöhetnek szóba a pincefal hőszigetelésére.

Az AUSTROTHERM EXPERT FIX alkalmazásának előnyei

  • Kitűnő hőszigetelő képesség
  • Nagy mechanikai szilárdság
  • Megvédi a vízszigetelést a sérülésektől
  • Egyszerű, gyors kivitelezés

Javasolt hőszigetelési vastagság (cm)

Falazat Rendelet szerint Javasolt érték Passzívház
AUSTROTHERM XPS 30/XPS 30 TB 14 20 34
AUSTROTHERM XPS 50/XPS 50 TB 14 20 34
AUSTROTHERM XPS 70/XPS 70 TB 14 20 34
AUSTROTHERM EXPERT 14 20 34

Kivitelezés

Az EXPERT FIX vagy XPS hőszigetelő lemezt a pincefal külső oldalán kell elhelyezni, ahol a vízszigetelés mechanikai védelmét is ellátja, és a hőszigetelés további védelmet nem igényel. Ezáltal a költséges és nagy élőmunka igényű szigetelés védő falazat építése elhagyható, miközben a szerkezet hőszigetelő képessége jelentősen javul.

A hőszigetelés egy rétegben készül, a lépcsős szélkiképzésű táblák hőhídmentesen csatlakoznak. Az AUSTROTHERM EXPERT FIX vagy XPS táblák közti hézagok zártak legyenek. A pincefal AUSTROTHERM EXPERT FIX vagy XPS hőszigetelése szintén egy rétegben készüljön, úgy, hogy a lépcsős toldás befelé, a fal felé, emelkedő átfedésű legyen. A hőszigetelést oldószermentes – a vízszigetelés anyagát sem károsító – ragasztóval (pl. Soudal Perimeterkleber) lehet rögzíteni. A pincefal melletti teret laza szerkezetű homokos kaviccsal kell feltölteni.

A pincefal hőszigetelését minden esetben tovább kell vezetni a lábazaton, hogy a földből kilépő szerkezetek hőszigetelése is megoldott legyen. Erre a célra a bordázottabb felületű EXPERT FIX vagy XPS TOP 30 P, TOP 30 P TB vagy XPS Premium P lemezeket kell alkalmazni, amire a homlokzati hőszigetelő rendszer elemeit (ragasztó, háló, vékonyvakolat vagy lábazati vakolat) kell
felhordani, illetve kő, műkő burkolattal kell ellátni.

Pincefal külső oldali hőszigetelése

Letölthető tervezői részletrajzok

Oops, an error occurred! Code: 202405221158410f5fc727

 

További tervezői részletrajzok letölthetők az alábbi linken:

Alkalmazástechnika - Rétegrend gyűjtemény tervezőknek

Kapcsolódó témák - ez is érdekes lehet Önnek