Újabb Passzívház Budapest XIII. kerületében

Alacsony energiájú házak, fokozott hőszigetelő képesség

A XIII. kerületi önkormányzat 2002-ben indította bérlakás-programját a fővárosban. Azóta 9 helyszínen a most átadott lakásokkal együtt 599 lakást épített. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva az önkormányzat mintegy 1000 család lakhatását tette lehetővé idáig.

Átadásra került a legújabb passzívház besorolású bérház a XIII. kerületi Kartács utca 14. szám alatt.

A 100 százalékban önkormányzati tulajdonú, 23 lakásos épület pince, földszint és további öt emelet kialakítású, a mélygarázsban, illetve a földszinti gépjármű tárolóban a lakásszámnak megfelelően 23 gépjármű elhelyezésére van lehetőség. Az épülethez játszótérrel felszerelt, füvesített, cserjékkel beültetett pihenőkert is tartozik a lakók számára. 

Az épület megfelel a passzívház kritériumainak. A lakások közül 2 A+, 21 A++ minősítésű. Fűtése levegő-víz hőszivattyús rendszerrel, a melegvíz-ellátása központi kondenzációs gázkazánnal működik, amely indokolt esetben a fűtésre is rásegít. 

A fűtővíz alacsony hőmérsékletű, ezért a hőleadás mennyezet- és padlófűtésen keresztül történik, amit termosztátokkal lehet szabályozni. A lakásoknak egyedi a szellőző berendezésük, a friss levegő befújásával és a használt elszívásával a friss levegő állandóan biztosított a lakásokban.

Minden lakás közműfogyasztása egyedi méréssel történik. A házban épületfelügyeleti távriasztásra alkalmas berendezés, és épületautomatikai rendszer működik.

A most átadott ötemeletes lakóépület 23 lakása jellemzően egy- és kétszobás. Minimális alapterületük minden esetben meghaladja a 35 négyzetmétert: átlagos alapterületük 40-50 négyzetméter. Minden lakásban van külön konyha- és étkezőhelyiség. Az első emeleten 2 lakást mozgáskorlátozottak részére alakítottak ki. Az épület teljesen akadálymentesített, a lépcsőházi lifttel a pince és az ötödik emelet.

A passszívház kritériumoknak is megfelelő Kartács utca 14. bérház lakásainak fizetendő bérleti díja 2018-ban 867 Ft/m²/hó+ÁFA, a fecskelakások bérleti díja 467 Ft/m2/hó+ÁFA; ezt kompenzálja az energetikailag környezetbarát kivitelezés, amely a rendkívül alacsony rezsiköltségekben mutatkozik meg.

A beruházó az Austrotherm minőségi hőszigetelőanyagai mellett döntött, melyek hozzájárulnak a kedvező energetikai kategória eléréséhez, és időtálló minőséget garantálnak. 

Passzívházak, alacsony energiájú házak Austrotherm hőszigeteléssel: 

https://www.austrotherm.hu/tudastar/passzivhazak-alacsony-energiaju-hazak-austrotherm-hoszigetelessel/ 

Felhasznált anyagok: 

Austrotherm EPS AT-N100 hőszigetelő lemez: https://www.austrotherm.hu/termekek/austrotherm-eps/austrotherm-eps-at-n100-terhelheto-hoszigetelo-lemez/

Austrotherm EPS AT-L2 lépéshangszigetelő lemez: https://www.austrotherm.hu/termekek/austrotherm-eps/austrotherm-eps-at-l2-lepeshangszigetelo-lemez/

Austrotherm XPS®: https://www.austrotherm.hu/termekek/austrotherm-xps/