Legyünk pozitívak! 

Most persze nem a Covidról, hanem egy új várostervezési szemléletről van szó, ami az elkövetkezendő években fog teret kapni az Európai Unióban. A cél egyszerű: egy adott városrészben több energiát termeljenek, mint amennyit fogyasztanak.  

Magyarországon (többszöri halasztás után) ez év július 1-től lép életbe a közel nulla energiaigény követelménye. A pozitív energiamérlegű városrész koncepció viszont túlmutat az egyes épületek szintjén, mert egy-egy nagyobb blokkot vagy városnegyedet kezel egy egységként. 

A koncepció nem csak terület szempontjából méretesebb, hanem szélesebb körben vizsgálja az energia termelését és felhasználását: az infrastruktúra energiafogyasztását (közlekedés, közvilágítás), illetve a negyed energiatermelési potenciálját is figyelembe veszi, melyeket szintén nem feltétlenül lehet egy épülethez kötni. Így például a napelemek leköltözhetnek a tetőkről a parkolók fölé, és így a járművek árnyékolását szolgálhatják, mi több, az elektromos autók töltésére is rásegíthetnek. 

De az épületek esetében is hasznos a nagyobb léptékű szemlélet: a fogyasztók és a termelők összekötésével létrejövő „smart grid” rendszerek a helyben termelt energia helybeli felhasználását szolgálják, csökkentve így a tároló kapacitás méretét (és mint tudjuk, a villamos energia tárolásán az elmúlt évek szép eredményei mellett is jócskán van még mit dolgozni). 

Az ATELIER nemzetközi projekt egyik fő célja is a tanulási folyamat lehetővé tétele, gyakorlati tapasztalatok alapján. A projekt során két vezető városban, Amszterdamban (Hollandia) és Bilbaóban (Spanyolország) pozitív energiamérlegű negyedeket hoznak létre. Budapest, Pozsony, Koppenhága, Krakkó, Matosinhos (Portugália) és Riga követő városként pedig átültetik a sikeresen bevezetett megoldásokat, és maguk is pozitív energiamérlegű negyedet terveznek, illetve készítenek elő. 

Az egyik már megvalósult pozitív energiamérlegű fejlesztési munka egy egyedülálló, "vízben úszó" lakónegyed Amszterdamban: a Schoonschip. A projekt egyik alapvető célkitűzése volt, hogy mind a 46 ház szigorú energetikai követelményeknek feleljen meg, az energiafogyasztás minimalizálása érdekében. Az összes épület fokozott hőszigetelést kapott, de mindegyik ház egyedi dizájnnal, változatos anyaghasználattal épült meg. Az áramellátást 516 napelem panel, a hőenergiát pedig 30 hőszivattyú és 60 napkollektor biztosítja, és minden zuhanyzó hővisszanyerő-rendszerrel működik.  

A Fővárosi Önkormányzat célja, hogy az, hogy az ATELIER projektben Amszterdam tapasztalatit hasznosítva kidolgozza a pozitív energiamérlegű városnegyedek kritériumait a budapesti fejlesztések számára, és előkészítsen egy budapesti mintaprojektet. 

 

az építészfórum.hu cikke alapján