Hírek

Okos építészet nyomás alatt

 

Az AUSTROTHERM és a CANON konferenciája – ezt láttuk és hallottuk  konferencián

Közel háromszázan jöttek el csütörtökön az Austrotherm és a Canon közös konferenciája a BME Dísztermébe. A cím – Okos építészet nyomás alatt – többeket zavarba ejtett, íme a megfejtése.

Az „okos” szó a tervezés (BIM) és az üzemeltetés „okosodására” utal, a nyomás viszont  nem annyira az építész tervezőre nehezedő nyomásra, hanem a nyomdatechnikára utalt. A Canon jóvoltából ugyanis a jelenlévők megtekinthették és -tapinthatták a legmodernebb eljárással, üvegre, fémre, polisztirolra készült nyomatokat, a „2.5D nyomtatott" felületeket.

Az Austrotherm és a Canon előadásaihoz a BME Épületszerkezettani Tanszék részéről Pataky Rita, Horváth Sándor és Bakonyi Dániel előadásai kapcsolódtak hő- és vízszigetelési, ablak-beépítési témákkal, majd a délutáni szekcióban három, még tervezési fázisban lévő projektet mutattak be az építész tervezők: Fekete Antal a MOL-székházat, Noll Tamás a Dél-Budai Centrumkórházat, Ferencz Marcel és Détári György pedig a Nemzeti Atlétikai Központot.

Messziről indult előadásában Kruchina Sándor vezető szaktanácsadó (Austrotherm Hőszigetelőanyag Gyártó Kft.), a Holdra szállás idején készült fotót vetített, amely a Földet ábrázolja – a Holdról nézve. A környezetvédelem kezdetének tekinthető ez az időpont, és az azóta készült légi felvételek jól mutatják az ember okozta környezeti károkat (pl. az Aral-tó kiszáradása). A CO2-kibocsátás drasztikus csökkentésére van szükség, de fontos a szálló por mérséklése is. Az energiahatékonyság növekedése 2000 óta már látszik, de van még fejlődnivalónk: Magyarország a háztartási energiahatékonyságban elmarad az EU-átlagtól. A homlokzati hőszigetelés elleni érvelés, vagyis, hogy az előállítás energiaigénye jelentős, nem állja meg a helyét, mert nagyságrendi különbség van eközött és a hőszigeteléssel megtakarított energiamennyiség között. A vetített példában 130 m2 homlokzati hőszigetelés „energiáit” hasonlítottuk össze: az előállítás kb. 10 000 km autózás energiaigényének felelt meg, míg a megtakarított (el nem égetett, fűtési) energia mennyisége 830 000 km autózáséval egyezik. A különböző hőszigeteléseket összehasonlító pókhálódiagram egyértelmű győztese a grafitadalékos EPS lemez, bár a magyarországi újrahasznosítás még várat magára.

Kruchina Sándor Helyszűke című előadásában a fokozódó hőszigetelési igény miatt megnövekedett vastagságú hőszigetelésre mutatott fel néhány már létező alternatívát: egyrészt a grafitos EPS lemezekből elég lehet 11-16 cm a homlokzatra, a lábazatra pedig bemutatta az XPS Plus P terméket, amely érdesített felülettel készül, így alkalmas a lábazati vakolat fogadására, hővezetési tényezője pedig a korábbi 0,035 W/mK-nel szemben 0,032-0,027 közötti. Így akár síkban tartott, vagy visszaugró lábazat is készíthető anélkül, hogy a hőszigetelésben kompromisszumot kellene kötni. A másik terület, ahol gyakori a helyszűke, a talajon fekvő padlók köre, különösen felújításkor, hiszen a meglévő küszöböket, parapetmagasságokat tartva igencsak kis rétegvastagságban kell a padló-hőszigetelésnek elférnie. Megoldást nyújthat az Austrotherm Resolution fenolhab hőszigetelés, amely hővezetési tényezője 0,022 W/mK, kiváló nyomószilárdsággal rendelkezik (120kPa), és 30-300 mm vastagság közötti vastagságban, 50×100 cm-es táblamérettel készül. Ez a kétoldalt expandált polisztirollal kasírozott anyag homlokzaton is alkalmazható, ami magával hozza a vékonyabb hőszigetelés minden előnyét (rövidebb dübelek, a ház eredeti karakterének megtartása). A gyártó honlapján rendelkezésre áll egy segédlet a szigetelési vastagság előzetes megbecsüléséhez, érdemes kipróbálni.

Major Zoltán mérnök szaktanácsadó (Austrotherm Hőszigetelőanyag Gyártó Kft.) az ArchiCAD programhoz készült nagyon hasznos bővítményt ismertette a közönséggel: a felső menüsávban megjelenő „Austrotherm” menüre kattintva korrekt, a valóságnak jobban megfelelő réteges szerkezetek modellezhetőek az épület tervezése során. A BIM-modellezésnek megfelelően a hőszigetelés kiválasztásával egy sor épületfizikai, teherbírási stb. adatot is tárolhatunk a tervünkhöz, amelyek módosítás esetén automatikusan frissülnek. Nagyon meggyorsítja a tervek feliratozását a rétegrend-konszignáció beillesztése is, amellyel egy kattintással elkészíthető az egyes rétegrendek szöveges kifejtése (szintén módosítás esetén frissülve). A bővítmény az AutoCAD 20, 21 és 22-es verziójához érhető el.

Rétegrendszerkesztő modul és az előadások anyagai