Austrotherm GO! Járható padlásfödém szigetelés

Még általános iskolából tudjuk, hogy a hő felfele terjed. Nincs ez másként a házunkban sem, a meleg egy egyenletesen szigetelt házból legszívesebben a tető irányában távozna. Ezért fontos, hogy a padlás, tető jobban legyen szigetelve, mint a fal.

A homlokzat látható és látványos felület, ha itt hibázunk valamiben, azt nap-mint-nap látja mindenki – és mi is. Célszerű tehát ezt a munkát szakemberre kell bízni. Más eset a padlástér, ahova többnyire csak mi megyünk fel egy szál kolbászért vagy a dagadt ruhákért, ez nem annyira kényes terület, itt elkövethetünk kisebb esztétikai hibákat. A szigetelés nem igényel szaktudást, házilagosan is megoldható, szükségessége pedig nem lehet kérdés.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a világon az összes hőszigetelő anyag könnyű, sérülékeny, közvetlenül nem járható. A terhelést tehát el kell oszlatni a felületen, ha a nagymama konyhakredencét is fel szeretnénk cipelni a tető alá. Ezt más hőszigetelt padlók esetében többnyire rábetonozással oldják meg, de a régi családi házak padlásainak hőszigetelésénél arra is tekintettel kell lenni, hogy a födém gyakran kis teherbírású – nem ritkán fa szerkezetes −, minek további terhelése nem megengedett. Ezért sem lehet a járófelület képzésére általánosan elterjedt betont alkalmazni. Ráadásul a háziasszonyok szerint a betonos talicska és a nappali össze nem egyeztethető dolgok. Marad tehát a szárazépítés, ami nem az absztinens kőműves szinonimája.

A legegyszerűbb megoldás a faforgács lapos hőszigetelés, ami Padlap néven kapható a kereskedésekben. Ez bírja a terhelést, a fél négyzetméteres táblák elég kicsik, hogy egy szűk padlásfeljárón is egyszerűen felvigyük akár egyedül is, és a súlya sem túl megterhelő. Közintézményeknél viszont nem ritkán merül fel követelményként, hogy a burkolatnak nem éghető besorolásúnak kell lennie. Ilyenkor a megoldást az AUSTROTHERM GO OFFICE hőszigetelő elemek jelentik.

 

AUSTROTHERM GO, GO, GO!

A 10 mm vastag gipszrost és a lépésálló AT-N100 polisztirolhab hőszigetelő lemez társításával készülő elemek régi és új épületeknél egyaránt alkalmazhatók padlók, födémek, búvóterek ideiglenes vagy végleges hőszigetelésére. Alkalmazásával jelentősen csökkenthető a padlás felé irányuló téli hőveszteség, de a megfelelő vastagságú födém szigetelés segít a nyári hőterhelés csökkentésében is, mert megakadályozza, hogy a forró padlástérből a hő lejusson az alsó, védendő lakóterekbe. Az AUSTROTHERM GO OFFICE 10 cm vastag hőszigeteléssel készül, de ahhoz, hogy a padlásfödémek esetében a rendelet által előírt minimális hőátbocsátási tényezőt (0,17 W/m2K) elérjük, legalább 18 cm vastag hőszigetelést kell alkalmazni. A javasolt (0,12 W/m2K) értékhez 28 cm szükséges, amivel jelentősen tudjuk csökkenteni a szerkezet hőveszteségét. Ezeket az értékeket úgy tudjuk elérni, hogy alsó rétegként 8, illetve 18 cm vastag AT-N100 lemezeket fektetünk a födémre. Szükség esetén lehet az alátét hőszigetelést is több rétegben fektetni.

Az AUSTROTHERM GO OFFICE elemek mérete megegyezik a Padlap méretével, így könnyű a kivitelezés, a termék súlya sem túl megterhelő. A szokásos famegmunkáló szerszámokkal a méretre szabás egyszerűen megoldható. A nyers födémet a munka megkezdése előtt alaposan meg kell tisztítani, ha a födém egyenetlen felületű, kiegyenlítő réteg alkalmazásával kell sík felületet képezni. Szükség esetén párafékező fólia terítése, és a falak mentén peremszigetelő sáv alkalmazása javasolt. A táblákat soronként, szorosan, fél tábla eltolásban – kötésben – kell elhelyezni. Az elemeket nem kell leragasztani a födémhez, de célszerű egykomponensű poliuretán ragasztóval (pl. Soudal Purocol) összeragasztani. Ideiglenes használatú burkolatok esetében a ragasztás elhagyható, és a későbbi tetőtér beépítés során a szárazon fektetett elemek visszabonthatók, és a födémen a lépészaj-szigetelés a belmagasság jelentős és fölösleges csökkenése nélkül elvégezhető, a padló hőszigetelő elemek pedig felhasználhatók a térdfalak és a szarufák előtti hőszigetelésként.

Az AUSTROTHERM GO OFFICE elemek a korábbi Padlap termékhez képest a gipszrost burkolatnak köszönhetően kedvezőbb tűzvédelmi tulajdonságúak. További előnye a gipszrost burkolatnak, hogy a nedvességre nem érzékeny; így, ha nem tudjuk kizárni a porhó, csapóeső bejutását a padlástérbe (régi tetők alatt nincs fólia), akkor ez lesz a jó választás. A hőszigetelés után sík, terhelhető felületet kapunk, így a padlás tárolásra alkalmas marad a kivitelezés után is. A kivitelezés menete megegyezik a Padlap termékekével, ami ezen az animációs videón is megtekinthető itt: