Penész

Miért van ma megint olyan sok penészes lakás? Egyrészt az alacsony légcsere miatt, másrészt pedig a nem eléggé körültekintő hőszigetelés miatt. A nedvesség lecsapódása mindig a hideg felületeken kezdődik, ezért a hőszigetelés hiányosságai azonnal kirajzolódnak a lakásban. Régi épületek esetében ez szinte bárhol előfordulhat, különösen, ha korszerű, jól záródó ablakokat építünk be a régiek helyére, de a falak hőszigeteléséről nem gondoskodunk. Új épületek esetében a leggyakrabban a födém betonkoszorúja, a sarkok, oszlopok képezik azokat a hőhidakat, melyek környékén elégtelen szigetelés esetében megjelenik a penész.


Ellenszerként a legjobb, ha az új épületek esetében gondot fordítunk ezeknek a kritikus helyeknek a hőszigetelésére: A beton elé elhelyezett, a falazóanyag típusától és vastagságától függően 5-10 cm vastag EXPERT FIX meg tudja előzni a gondokat.
Régi épületek esetében a külső oldali felújítás során nem szabad megelégedni a homlokzat átfestésével, hanem az energiatakarékossági szempontokat is figyelembe kell venni. Egy régi, B30-as falazatú épületre legalább 12 cm vastag AUSTROTHERM AT-H80 homlokzati hőszigetelő lemezt kell elhelyezni. Ezzel a korszerű igényeket is kielégíti a szerkezet, a hőátbocsátási tényező értéke (U) nem lesz nagyobb, mint 0,32 W/m2K. Aki ennél többet szeretne, az tegyen 18 cm hőszigetelést (U = 0,19 W/m2K), amivel az alacsony energiájú házak követelményeit is elérheti, bár a légtechnikai berendezések alkalmazásától nem lehet eltekinteni.

Nem lényegtelen, hogy a fenti, ma még néha szokatlanul vastagság hőszigetelések esetén sem merül fel páratechnikai probléma: a penészesedést véglegesen csak a vastag hőszigeteléssel kerülhetjük el.