Pluszenergiás irodát épít az Austrotherm

Tízmillió eurós beruházást indított az Austrotherm, Európa meghatározó hőszigetelőanyag gyártó cége. Ennek keretén belül megkezdték egy új, pluszenergiás irodaház építési munkálatait, ami több energiát fog termelni, mint amennyit felhasznál. Az épület a tervek szerint – nem meglepő módon Austrotherm hőszigetelő anyagok segítségével – el is készül, és a kiváló hőszigetelésen kívül levegő-víz hőszivattyú és napelem rendszer is segíti az energiatakarékosságot és a klímavédelmet. A termelt plusz energiát energiahatékony hőszigetelés előállítására, elektromos eszközök és járművek töltésére fogják használni, a parkolóban 4 elektromos autót tudnak egyszerre tölteni. Az 1500 m2-es, 30 főre tervezett épületet, 22 alkalmazott, amint kész lesz birtokba veszi és helyet kap itt egy 80 főre méretezett akadálymentes oktatási központ is.

A plusz energiás irodaépület rendkívül hatékony hőszigetelést kapott. A lemezalap alatti extrém terhelést a 40 cm vastag Austrotherm XPS TOP 70 fogja elviselni, a lábazatra pedig 26 cm Austrotherm XPS Premium P került. A homlokzat 30 cm Austrotherm Resolution Fassade hőszigetelést és Austrotherm homlokzati díszítő profilokat kapott, míg a lapostetőn az AT-N200 minőségű polisztirolhab és Resolution anyagok biztosítják a lejtésképzést és a hőszigetelést.

A pinkafeldi üzemben az (energia)hatékonyság növelésére további fejlesztéseket is terveznek, így itt is üzembe helyezik majd azokat a blokkmozgató robottargoncákat, melyek a hazai Austrotherm szekszárdi gyárában már dolgoznak.