Szorult helyzetben

Hatékony hőszigetelés kis vastagságban

A termékfejlesztés többnyire a piacról indul: van egy olyan feladat, aminek egy adott pillanatban nincs igazán jó megoldása. Az előírásoknak megfelelő, hatékony utólagos hőszigetelésnél is gyakran szembesülünk azzal, hogy a szükséges hőszigetelésnek nem tudunk helyet szorítani. Ez különösen a talajon fekvő padlók esetében jelent gondot, mivel a házat nem tudjuk megemelni, hogy alátegyük a szükséges 15 centi hőszigetelést. Másképp kell tehát ezt a kérdést megközelítenünk.

A Padló hőszigetelése

Az épületenergetikai szabályozás határoló szerkezetekre vonatkozó részét mind új építésnél, mind felújítás során be kell tartani. Padló utólagos hőszigetelése esetén viszont gyakran korlátozottak a lehetőségeink. A meglevő padló vízszigetelést kockázatos megbolygatni, ezért a visszabontással annak a vonalában célszerű megállni.Az új szerkezet viszont lehetőleg ne legyen vastagabb, mint a régi, mivel a padlószint megemelkedésének gátat szab az ajtó küszöb, a parapet magasság, vagy akár a belmagasság csökkenése. Szükségünk van tehát egy kis rétegvastagságban is rendkívül hatékony, terhelhető hőszigetelő anyagra. Ilyen lehet például az Austrotherm XPS Premium. Az Austrotherm XPS Premium 30 a megszokott XPS termékekhez képest jelentősen kedvezőbb, 0,027 W/mK-es hővezetési tényezővel rendelkezik. Ha a követelmény szerinti, 0,3 W/m2K-es hőátbocsátási tényezőt szeretnénk elérni, úgy ez a 23% előny a padlószerkezet vastagságánál 2 cm megtakarítását jelenti. A javasolt hőátbocsátási értékek eseten (0,2 W/m2K) ez a 4 cm-t is eléri. A jelentős rétegvastagság csökkenés egyszerűbbé, vállalhatóbbá teszi a felújítást, és a járulékos költségek jelentős csökkenését hozza magával.

Problémák a lábazaton is

A fokozott épületenergetikai követelmény hatékonyabb hőszigetelést követel a lábazaton is. A hőhidak minimalizálása érdekében a lábazatot és a homlokzatot egyenlő mértékben kell szigetelni. Csak ez nem mindig egyszerű.

Egy régebbi, 30 NF téglából készült falazatra a rendelet szerinti hőátbocsátási tényező eléréséhez 8 cm vastag Austrotherm GRAFIT REFLEX® szükséges, a javasolt érték 14 cm. A lábazat anyaga viszont többnyire zsalukő vagy beton, a falazathoz képest lényegesen kedvezőtlenebb hőtechnikai tulajdonságokkal. A lábazati hőszigetelő anyagok pedig (XPS TOP P és EXPERT FIX lemezek) magasabb hővezetési tényezőt mutatnak, mint a grafitadalékos polisztirolhab. A lábazaton tehát mind a tartószerkezet, mind pedig a hőszigetelés gyengébb hőszigetelési értékeket mutat, ezért ahhoz, hogy a lábazat és a fal egyenlő mértékben legyen szigetelve, vastagabb hőszigetelést kell alkalmaznunk. Az azonos mértékű védelmet a rendelet szerinti hőátbocsátási tényező értékhez 14, a javasolt értékhez pedig 20 cm biztosítja. A lábazat síkja tehát mindkét esetben 6 cm-el (egy korszerűbb tégla esetén még akár ennél is többel) kijjebb kerül a homlokzathoz képest; ezt nevezzük pozitív lábazatnak. A kiugró részen a csapadék fokozottan tudja támadni a homlokzatot, felcsapó nedvességgel, esetleg fagyáskárral is számolnunk kell. Ezt megelőzendő vagy bádogozással kell megvédeni a szerkezetet, vagy a lábazati hőszigetelő lemezek felső élét kell levágni, úgy, hogy a víz akadálytalanul tudjon lefolyni, de ezek esztétikailag nem mindig vállalható megoldások.

A megoldás csak egy olyan intenzív hőszigetelő lemez lehet, amely nagy mechanikai szilárdságú, alacsony vízfelvételű, jól ragasztható, és a hőszigetelő képessége jelentősen kedvezőbb az eddigi anyagoknál. Ez az Austrotherm XPS Premium P, ami a Premium termék érdesített felületű változata. Így az előbb említett példa szerint a lábazatra akár 8 cm (a javasolt értéknek megfelelően 14 cm) vastag hőszigetelés is elégséges, és a lábazat és a homlokzat egy síkba tud kerülni. Az érdesített felülethez jól tapadnak a ragasztók, egyenes élképzése révén jól illeszkedik a homlokzatszigetelésre alkalmazott AUSTROTHERM GRAFIT REFLEX® lemezhez.

A megoldás csak egy olyan intenzív hőszigetelő lemez lehet, amely nagy mechanikai szilárdságú, alacsony vízfelvételű, jól ragasztható, és a hőszigetelő képessége jelentősen kedvezőbb az eddigi anyagoknál.