Talajjal érintkező szerkezetek

Pincefal külső oldali hőszigetelése

A talajban levő szerkezetek hővesztesége ugyan kisebb, mint az időjárás viszontagságainak közvetlen kitett más épületrészeké, de a hőszigetelésnek teljes körűnek kell lennie, így a talajjal közvetlenül érintkező szerkezeteknél sem lehet elhanyagolni.

Ha a pincében kialakított helyiségek huzamos emberi tartózkodásra vannak szánva (vendégszoba, hobbyszoba, konditerem stb.) úgy az építés során már gondoskodnunk kell a pincefal hőszigeteléséről is. Az utólagos hőszigetelés - bár lehetséges -, mindig költségesebb, mint a megfelelő időben elvégzett munka. A speciális terület viszont különös képességű anyagokat igényel: csak nagy mechanikai szilárdságú, alacsony vízfelvételű, időtálló anyagok jöhetnek szóba a pincefal hőszigetelésére.

Az AUSTROTHERM EXPERT FIX alkalmazásának előnyei

  • Kitűnő hőszigetelő képesség
  • Nagy mechanikai szilárdság
  • Megvédi a vízszigetelést a sérülésektől
  • Egyszerű, gyors kivitelezés

Javasolt hőszigetelési vastagság (cm)

Falazat Rendelet szerint Javasolt érték Passzívház
AUSTROTHERM XPS 30/XPS 30 TB 14 20 34
AUSTROTHERM XPS 50/XPS 50 TB 14 20 34
AUSTROTHERM XPS 70/XPS 70 TB 14 20 34
AUSTROTHERM EXPERT FIX 14 20 34

Kivitelezés

Az EXPERT FIX vagy XPS hőszigetelő lemezt a pincefal külső oldalán kell elhelyezni, ahol a vízszigetelés mechanikai védelmét is ellátja, és a hőszigetelés további védelmet nem igényel. Ezáltal a költséges és nagy élőmunka igényű szigetelés védő falazat építése elhagyható, miközben a szerkezet hőszigetelő képessége jelentősen javul.

A hőszigetelés egy rétegben készül, az AUSTROTHERM EXPERT FIX vagy XPS táblák közti hézagok zártak legyenek. A hőszigetelést oldószermentes – a vízszigetelés anyagát sem károsító – ragasztóval (pl. Soudal Perimeterkleber) lehet rögzíteni. A pincefal melletti teret laza szerkezetű homokos kaviccsal kell feltölteni.

A pincefal hőszigetelését minden esetben tovább kell vezetni a lábazaton, hogy a földből kilépő szerkezetek hőszigetelése is megoldott legyen. Erre a célra is az EXPERT FIX vagy XPS lemezeket kell alkalmazni, amire a homlokzati hőszigetelő rendszer elemeit (ragasztó, háló, vékonyvakolat vagy lábazati vakolat) kell felhordani, illetve kő, műkő burkolattal kell ellátni.

Pincefal külső oldali hőszigetelése

Letölthető tervezői részletrajzok

 

További tervezői részletrajzok letölthetők az alábbi linken:

Alkalmazástechnika - Rétegrend gyűjtemény tervezőknek