Talajjal érintkező szerkezetek

Pincefal külső oldali hőszigetelése

A talajban levő szerkezetek hővesztesége ugyan kisebb, mint az időjárás viszontagságainak közvetlen kitett más épületrészeké, de a hőszigetelésnek teljes körűnek kell lennie, így a talajjal közvetlenül érintkező szerekzeteknél sem lehet elhanyagolni.

Ha a pincében kialakított helyiségek huzamos emberi tartózkodásra vannak szánva (vendégszoba, hobbyszoba, konditerem stb.) úgy az építés során már gondoskodnunk kell a pincefal hőszigeteléséről is. Az utólagos hőszigetelés - bár lehetséges -, mindig költségesebb, mint a megfelelő időben elvégzett munka. A speciális terület viszont különös képességű anyagokat igényel: csak nagy mechanikai szilárdságú, alacsony vízfelvételű, időtálló anyagok jöhetnek szóba a pincefal hőszigetelésére.

Az AUSTROTHERM EXPERT alkalmazásának előnyei

  • Kitűnő hőszigetelő képesség
  • Nagy mechanikai szilárdság
  • Megvédi a vízszigetelést a sérülésektől
  • Egyszerű, gyors kivitelezés

Javasolt hőszigetelési vastagság (cm)

Falazat Rendelet szerint Javasolt érték Passzívház
AUSTROTHERM EXPERT 14 20 34
AUSTROTHERM XPS 30/XPS 30 TB 14 20 34
AUSTROTHERM XPS 50/XPS 50 TB 14 20 34
AUSTROTHERM XPS 70/XPS 70 TB 14 20 34

Kivitelezés

Az EXPERT hőszigetelő lemezt a pincefal külső oldalán kell elhelyezni, ahol a vízszigetelés mechanikai védelmét is ellátja, és a hőszigetelés további védelmet nem igényel. Ezáltal a költséges és nagy élőmunka igényű szigetelés védő falazat építése elhagyható, miközben a szerkezet hőszigetelő képessége jelentősen javul.

A hőszigetelés egy rétegben készül, a lépcsős szélkiképzésű táblák hőhídmentesen csatlakoznak. Az AUSTROTHERM EXPERT táblák közti hézagok zártak legyenek. A pincefal AUSTROTHERM EXPERT hőszigetelése szintén egy rétegben készüljön, úgy, hogy a lépcsős toldás befelé, a fal felé, emelkedő átfedésű legyen. A hőszigetelést oldószermentes – a vízszigetelés anyagát sem károsító – ragasztóval (pl. Soudal Perimeterkleber) lehet rögzíteni. A pincefal melletti teret laza szerkezetű homokos kaviccsal kell feltölteni.

A pincefal hőszigetelését minden esetben tovább kell vezetni a lábazaton, hogy a földből kilépő szerkezetek hőszigetelése is megoldott legyen. Erre a célra a bordázottabb felületű EXPERT FIX lemezeket kell alkalmazni, amire a homlokzati hőszigetelő rendszer elemeit (ragasztó, háló, vékonyvakolat vagy lábazati vakolat) kell
felhordani, illetve kő, műkő burkolattal kell ellátni.

Pincefal külső oldali hőszigetelése

1 AUSTROTHERM EXPERT FIX
   AUSTROTHERM XPS Premium 30 SF
   AUSTROTHERM XPS PLUS 30 SF
   AUSTROTHERM XPS TOP 30 SF
   AUSTROTHERM XPS TOP 30 TB SF
   AUSTROTHERM XPS TOP 50 SF
   AUSTROTHERM XPS TOP 50 TB SF
   AUSTROTHERM XPS TOP 70 SF
   AUSTROTHERM XPS TOP 70 TB SF

2 Függőleges falszigetelés
3 Pincefal
4 Alaptest
5 Aljzatbeton
6 Talajnedvesség elleni szigetelés
7 AUSTROTHERM EPS AT-N100
8 Austrotherm technológiai fólia
9 Esztrich
10 Belső burkolat

Letölthető tervezői részletrajzok

 

További tervezői részletrajzok letölthetők az alábbi linken:

Alkalmazástechnika - Rétegrend gyűjtemény tervezőknek