Megszelidíteni a vad tájat

Panoráma kabinok a Békás-szoros szikláin

Minden évben az Austrotherm Kft. adja át a MÉD Energiahatékonysági Különdíját, melyet a Lukács Manufacture Kft. vehetett át panoráma kabinok kivitelezéséért 2021-ben. A turistaházak falát 60 mm Austrotherm XPS Top hőszigetelő lemez borítja.

Több lépcsős projekt indult el a Békás-szoros és a Gyilkos-tó térségének, valamint a bakancsos turizmus népszerűsítésének céljával. A program egyik látványos elemeként egyedi kialakítású panoráma kabinok kerültek a Gyilkos-havasra és a Mária-kő szikláira. A megközelítés megkönnyítésére függő hidakat, panoráma platformokat is építettek, ingyenesen használható távcsövekkel. Cél volt, hogy a kaland- és extrémsportok kihívásaihoz edzett rétegen túl a családos vagy iskolás kirándulások számára is desztinációt teremtsenek, alternatívát kínáljanak a fejlődőben levő szervezett lovas túrázóknak és hegyi kerékpárosoknak is. A szoros egyedi mikroklímája előregyártott szerkezeteket feltételez.

A mészkőtömbök hideg-huzatos, záporos-forró időjárása egyértelműen kizárta a hagyományos építkezési formát. Az épületek modulokra tagolódtak és az extrudált testek kristályok ihlette formái sziklatömböket formáztak. A sziklás talajon rögzítéshez egy alapot biztosító gerenda vázszerkezetet készítettek, melyet kizárólag a kompakt sziklán helyezhettek el. A modulok szállítása csakis légi úton, helikopter bevonásával volt megoldható, mely a turbulens légköri viszonyok és a szállítandó súly miatt is kockázatos volt. A Mária-kői kabint három lineáris modul, míg a Gyilkos-havasit négy, párhuzamos kapcsolatú modul alkotja. Három fix munkapont munkáját hangolták össze pontosan a helikopterrel és a szerelő csapattal. A több mint 30 főt bevonó összeállítási munkálat a tapasztalt ácsokon túl, hegyi- és barlangi mentőket, hegymászókat tömörített egybe. A több szcenárióra felkészült csapat fölött még így is nagyfokú balesetveszély lebegett, így egy külön háttéregységet kellett az önmentésre készültségbe helyezni.

Lukács Lehel, a Lukács Manufacture Kft. tulajdonosa szerint „A teljes alkotási folyamat alatt kezdve az ötleteléstől, a méréseken át, a kivitelezésig pozitív energia jellemezte a munkacsapatot. Több mint 40 ember működött közre, akiknek nagy része önkéntes valamelyik szervezetnél, vagy munkaidejétől függetlenül segítő szakember. 2019 óta Hargita megyében több mint 25 hegyi menedéket állítottunk fel, amelyeket több mint 2 500 km jelzett ösvény hálóz be. Olyan helyszíneket sikerült találnunk amelyek nem a tömbök matematikai csúcsai, hanem a gerinc - csipkézet részei, megőrizve ezáltal a csúcsok “érintetlenségét". A klasszikus hegyi menedékek eldugott, elrejtetten védett jellegétől tudatosan meg akartunk szabadulni, sőt a panoráma perspektíva lett a legfőbb célt jelentő kihívás. A környező sziklaalakzatok inspirálta formák adták a mária-kői kabin kettő, illetve a gyilkos-havasi kabin négy főre optimalizált férőhelyeit, melyek szükség esetén még két-két személyt tudnak befogadni.”