Megéri ez nekem?

Az építőanyagok, közte a szigetelőanyagok ára versenyt emelkedett az elmúlt években a munkadíjjal, ezért sokan lemondóan legyintettek, ha a hőszigetelés került szóba. Most viszont egy nagy ugrással megelőzte az energia ára ezeket, ezért érdemes újragondolni a hőszigetelést: megéri? nem éri meg? Számoljunk! 

Az utólagos hőszigeteléssel kapcsolatban legtöbbször azt a kérdést teszik fel, hogy mikor fog megtérülni a beruházás? A kérdés érthető, még akkor is, ha a hőszigetelésnek számos egyéb előnye is van. A szigeteléssel együtt járó magasabb lakókomfort (nem süt a falból a hideg), a lakás kánikulában is elviselhető hőmérséklete és hogy végleg megszabadulhatunk a penésztől — mind olyan előnyök, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ennek ellenére visszatérő kérdés, hogy mégis, mennyit lehet vele megtakarítani? 

A megtakarítás mértéke több változótól függ. Hat rá az épület tagoltsága, tájolása, a nyílászárók állapota, a meglévő – vagy nem lévő — szigetelés, de figyelembe kell venni a gazdasági tényezőket is, mint például a munkaerő ára, a kamatlábak és az energiahordozók árának változása. Tisztábban látunk, ha nem az egész épületre vetítjük a megtérülést, hanem egy négyzetméter falfelületet vizsgálunk. Példánkban családi házat mutatunk be, de többlakásos házak esetén is hasonlók az arányok, csak az egy lakásra eső nyereség és költség lesz alacsonyabb. 

Mennyi energiát takarítunk meg vele?  

Vegyünk egy tipikusnak mondható, B30-as téglából épült házat. Ennek a falnak a hőátbocsátási tényezője (U érték) 1,5 W/m2K, és hasonló értéket mutat a 80-as évek elejéig felépült legtöbb ház fala. A javasolt hőszigetelési vastagság erre a falra 20 cm AT-H80, ez már a most életbe lépett új hőtechnikai szabályozásnak is megfelel. Ezzel a hőátbocsátási tényező töredékére, 0,17 W/m2K -re szorítható le. Egy négyzetméter felületen, egy fűtési idényben távozó (gáz köbméterben számolt) energia számértékileg megegyezik a határolószerkezet hőátbocsátási tényezőjének tízszeresével. Vagyis: a szigeteletlen fal egy négyzetmétere fűtési szezononként 15 m3 gázt veszteget el, míg a szigetelt csak 1,7-et. Ezzel 13,3 m3 gázt tudunk megtakarítani négyzetméterenként. Mivel a gáz ára köbméterenként 747 forint, ezért a megtakarítás 9.935 Ft lesz négyzetméterenként, ami egy átlagos 150 m2 falfelület esetében megközelíti a másfél millió forintot.  

Mibe kerül és mikor térül meg? 

Ez egy átlagos épület esetében 20 cm-es hőszigeteléssel, anyag és munkadíjjal együtt egy négyzetméter kb. 22-24.000 forintba kerülhet, így a megtérülés alig több, mint két év lesz! 

Vagy annyi sem, hanem azonnal. Egy tavalyi kutatás szerint a hőszigetelés Magyarországon átlagosan 15%-al növeli meg az ingatlan értékét. Átlagos négyzetméter árral (371.000 Ft) és lakás mérettel (78,1 m2) számolva ez 4,35 millió forint értéknövekedést jelent a 3,3 millió forintos bekerülési költséghez képest. És a hírek szerint az alacsony rezsijű házak négyzetméterára kilőtt az utóbbi napokban, vagyis ez az árelőny csak növekedni fog. 

De ne feledjük el: a kivitelezés után azonnal élvezzük a komfortosabb lakást, télen és nyáron is egyaránt.