Hírek

Lentről építkezni

A németországi Ingolstadtban egy műemlék öntödei csarnokot alakítanak át művészeti múzeummá,  ehhez az épület egy teljesen új alagsori szintet kap - nagy kihívás a speciális mélyépítés, de a szigetelés szempontjából is. Olyan XPS-lemezekre volt szükség, amelyek akár 5 méter mélyen, víznyomás alatt is teljes mértékben teljesítik az elvárt követelményeket.  

Időközben a gyűjtemény 50-ről mintegy 15 000 műtárgyra és designtárgyra nőtt: a Betonművészeti Múzeum (Museum für Konkrete Kunst) nem rendelkezett sem elég térrel az alkotások számára, sem megfelelő tárolási feltételekkel. Már 2012-ben megszületett a döntés arról, hogy a 19. századi öntödei csarnokot használják helyszínként. Az új Betonművészeti és Design Múzeumnak (Museum für Konkrete Kunst und Design) építészetileg is tükrözni kellett a nemzetközi hírnevet, valamint további teret kellett kínálnia a múzeumpedagógia, a kávézó, múzeum shop és a rendezvények számára. Az építészeti pályázatot a bécsi querkraft architekten iroda nyerte azzal a tervvel, mely egy teljesen új szintet képzelt el a történelmi csarnok alá.

Lebegő csarnok

E célból az épületet "lebegővé" tették. A földbe 72 darab nagyméretű cölöpöt fúrtak, 15 méter mélységig. Erre azért volt szükség, hogy az épületet a talajon megtámasszák; ugyanakkor lehetővé tették, hogy a régészeti feltárások egyidejűleg folyhassanak. A vizes altalaj azonban megnehezítette a munkát, és további 170 cölöpöt kellett a talajba juttatni. A csarnok nyugati harmadába 48 darab kisebb cölöpöt telepítettek: kis fúrású, 30 centiméternél kisebb átmérőjű injektált cölöpök, amelyek a terhelést szinte kizárólag súrlódás útján adják át a környező talajba.

Nyomás alatt álló víz

A felvonók alatti akna szigeteléséhez olyan kiváló minőségű XPS szigetelőlemezt kerestek, amely több méteres beépítési mélységben, víznyomás alatt is tartósan teljesít. A tervezők felvették a kapcsolatot az Austrotherm vállalattal, mivel az Austrotherm XPS szigetelőanyagok ígéretes tulajdonságai számukra épp megfelelőek lehettek: Az Austrotherm XPS® TOP 70 SF az általános építési típusengedélyek és a kivitelezési irányelvek szerint 10 centiméter vastagságban 3,5 méteres föld alatti mélységig fektethető.

Dirk Baune-nal, az Austrotherm Németország műszaki értékesítési vezetőjével folytatott megbeszélést követően a tervezőiroda garanciális kötelezettségvállalást kapott. Eszerint az Austrotherm XPS® szigetelőlemezek az általános építési típusengedélyekben meghatározottakon túl - műszaki és épületfizikai aggályok nélkül - akár hét méteres mélységig is beépíthetők, amennyiben megfelelnek a kivitelezési irányelveknek, betartják az alkalmazási előírásokat és nyomófeszültség-határértékeket.

Sikeres átalakítás

A történelmi tetőszerkezetet mostanra megtisztították és megerősítették; az északi és nyugati homlokzat ablakait felújították és belülről szigetelő üveggel látták el. Már most látható, hogy az 1882-ben épült egykori öntödei csarnok Ingolstadt új múzeumává történő átalakítása sikeres volt: a történelmi épületszövetet megőrizték és új, praktikus funkciót kapott. A múzeumi tér mellett, amely az alagsor szinte teljes, 76 x 23 méteres területére kiterjed, két további teremmel bővül észak felé a kiállítótér, ide a látogatók az eredeti boltívek alatt sétálhatnak át.

Az átépítés révén az új Betonművészeti és Design Múzeum tere ötszörösére bővült. A földszinten kap helyet az éttermi rész, a jegypénztár, a bolt és egy szabadon látogatható kiállítótér. A tényleges múzeum az új alagsorban helyezkedik el 2000 négyzetméteren.