Kerüljük a hőhídakat! Lábazatszigeteléssel megoldható

Ezért válassza az Austrotherm lemezeket az épület lábazatának felújításához:

 • Kiváló hőszigetelő képesség
 • Igen nagy tapadófelület
 • Csekély vízfelvétel
 • Nagy mechanikai szilárdság
 • Egyszerű kivitelezés
 • Egyenes élképzése révén jól illeszkedik a sima élképzésű AUSTROTHERM AT-H80-as lemezhez.

Nagy lépés a lábazat szigetelés


Jól szigetelt szerkezetet ma már nem nehéz csinálni. Megvannak azok a kiváló hőszigetelő anyagok, melyek a megfelelő vastagságban kielégítik a jelenlegi követelményeket, vagy akár a jövő előírásait is.
De gyakran ütközünk problémákba, amikor teljessé akarjuk tenni a termikus burkot, vagyis zárt, megszakítatlanul vezetett hőszigetelést szeretnénk a házunk köré húzni. Új épületeknél is ügyelni kell erre, de igazából ez felújítások esetén kritikus.


Míg a homlokzati hőszigetelést egy régi épület esetében mindenki elfogadja, a tulajdonos gyakran nem akarja a lábazatot is szigetelni, mert például egy számára szép, terméskő lábazatot nem akar eltakarni valami rissz-rossz szigeteléssel.  Ilyenkor jön az, hogy az alsó fél- egy méteres, vagy akár nagyobb szakaszt is kihagyják a felújításból, aminek a következménye az, hogy erősen hőhidas lesz a szerkezet, és várhatóan megindul a páralecsapódás, penészesedés a sarkokban, végül a burkolat károsodásával is lehet számolni.


Tehát nem érdemes kihagyni ezt a fázist sem, viszont ezen a területen más anyagokat kell alkalmaznunk, mint a homlokzaton. Nagyobb szilárdságú, alacsony nedvességfelvételű termékeket kell beépítenünk, például extrudált polisztirolhab anyagokat, XPS-t. Ebből is azt a típust kell használni, ami érdesített felületű - köznyelven ezt szokták nápolyi mintás anyagnak nevezni
A vastagságot illetően pedig a hőtechnika mellett az is szerepet kap, hogy milyen megjelenést szánunk a háznak. A lábazat vissza legyen-e ugrasztva, mint azt régebben szerettük, vagy síkba legyen a homlokzattal, mint a mai, minimalista stílus kedveli. Egy biztos: ha megtehetjük, kerüljük a kiugró, úgynevezett pozitív lábazat kialakítását, mert az esetleg gyorsabb tönkremenetelhez vezethet. A kiálló lábazaton megül a csapadék, és a téli fagyban komolyan tudja károsítani a szerkezetet, ezért ha lehet, ne ezt válasszuk.


Viszont nem minden esetben tudjuk ezt megtenni. Egy korszerű falazóanyag jóval kedvezőbb hőtechnikai paraméterekkel rendelkezik, mint a lábazat anyaga (legyem az akár vasbeton, akár pince falazó elem), így vastagabb szigetelést igényel. Ilyenkor a különösen jó hőszigetelési értékkel bíró XPS Premium P jelű terméket kell beépíteni, ami 23%-al hatékonyabb, mint a megszokott extrudált anyagok.


Így azonos mértékben szigeteljük a lábazatot és a falakat, nem lesz hőhíd, és megbízható, időtálló szerkezetet hozunk létre.

Javasolt hőszigetelési vastagság lábazaton

Hőszigetelés vastagsága (cm) XPS TOP P XPS Premium P
Rendelet szerint 14 12
Javasolt érték 20 16
Passzívház 34 26

Erre figyeljünk az épület lábazatának szigetelésekor:

 • A lábazat szigetelése minden esetben a belső padló vonal alá legyen vezetve, legalább fél méterrel, de az optimális érték az egy méter
 • Csak olyan hőszigetelő anyagot alkalmazzunk, melynek teljesítmény nyilatkozatában a diffúziós vízfelvételi értékek nem haladják meg az 5%-ot!
 • A hőszigetelő lemezek csak a lábazati vízszigetelés legfeleső vonala felett rögíthetők mechanikailag! Ez legalább a talajtól számított 30 cm fölött lehetséges.
 • Ha több sorban rakjuk a hőszigetelést, kötésben fél tábla eltolással helyezzük el!
 • Szilikát bázisú felületre a homlokzati hőszigetelő rendszerek ragasztótapaszai jól alklamazhatók, egyéb felületen a poliuretán bázisú ragasztókat (pl. Soudal Easybond) javaslunk.