A legtöbb energia a falakon távozik, ne hagyjuk!

 • A homlokzati hőszigetelő rendszer bevált eljárás
 • A kedvező árú EPS alkalmazása gyorsabb megtérülést ad más szigetelőanyagokhoz képest
 • Az Austrotherm hőszigetelő lemezek minősége nem változik az évtizedeke alatt
 • Az EPS hőszigetelés klímavédelmi szempontból is a legjobb választás


Olcsón fűteni? Az energiaárak nem csak annál is magasabbak, mint amit korábban el tudtunk képzeli, de ráadásul kiszámíthatatlan a változásuk. A fűtési rendszer kiválasztása évtizedekre szóló döntés, nem tudjuk aszerint cserélgetni, hogy melyik a gazdaságosabb energiaforrás. A megoldás csak az lehet, hogy mindegy, hogy mi az aktuális ára, keveset fogyasszunk belőle. Ez az igazi rezsicsökkentés, és ezt hőszigeteléssel érhetjük el.

A homlokzati hőszigetelő rendszerek elvi felépítése

Hogyan válasszunk hőszigetelő anyagot?


A jó hőszigetelő anyag könnyű, alacsony hővezetési tényezőjű, nem irritál, nem tartalmaz káros összetevőket, belső és külső vizsgálatok által igazolt minőségét tartósan megőrzi. Az AUSTROTHERM szigetelőanyagok megfelelnek ennek a követelménynek. 

Homlokzati hőszigeteléshez csak piros csíkkal jelzett hőszigetelést lehet alkalmazni. A gyártótól a jogszabály által előírt teljesítmény nyilatkozatot még a megrendelés előtt érdemes beszerezni (teljesítmény nyilatkozat nélkül építőanyag nem építhető be)

A minőséget a folyamatos ellenőrzés garantálja. Az AUSTROTHERM AT-H80 hőszigetelő lemezek hővezetési tényezőjét hetente vizsgáljuk mindhárom gyárunkban, és az eredményeket a honlapunkon közzétesszük: https://www.austrotherm.hu/tudastar/atlathato-minoseg 

Az expandált polisztirolhab (EPS) környezetvédelmi szempontból különösen kedvező, a bonni Építési anyagok Környezetvédelmi Szervezete (Institut Bauen und Umwelt e. V., IBU) tanúsítása szerint a grafit adalékos polisztirol a legjobb választás: 

https://www.austrotherm.hu/tudastar/klimavedelem/melyik-hoszigetelo-anyagot-valasszuk

 

 

Az így elkészített hőszigetelés tartós lesz, évtizedekig tudja szolgálni energiatakarékossági és komfort céljainkat.

Javasolt hőszigetelési vastagság

  GRAFIT REFLEX vastagsága B30-as falazaton AT-H80 vastagsága B30-as falazaton
Rendelet szerint 12 14
Javasolt érték 16 22
Passzívház 30 38

Erre kell ügyelni a kivitelezésnél

A homlokzati hőszigetelő rendszer kivitelezése egyszerű, de néhány szabályt be kell tartani.

 • A lábazati lemezt oldószermentes, a vízszigetelés anyagát sem károsító ragasztóval (például poliuretán bázisú ragasztó) lehet a felületre rögzíteni. Szilikátbázisú felületeken a homlokzati rendszer ragasztótapasza is alkalmazható. Mechanikai rögzítésre csak a vízszigetelés felett van lehetőség!
 • A homlokzati hőszigetelő lemezek ragasztásához az úgynevezett pont-perem módszert kell alkalmazni, vagyis a ragasztót körbe a táblák pereme mentén és foltokban a felületén kell felhordani.
 • A GRAFIT REFLEX® lemezeket a nem festett felületükön kell a falra ragasztani.
 • A vastag lemezeket lehetőleg fűtőszálas vágógéppel vágjuk méretre.
 • Dübelezni csak a ragasztó megkötése után lehet.
 • A hálózásnál először a ragasztótapaszt kell felhúzni, és a még képlékeny ragasztóba kell belesimítani az alkáliálló üveghálót.
 • + 5 oC felületi hőmérséklet alatt nem lehet dolgozni!

Az Austrotherm homlokzati hőszigetelő lemezek évtizedeken keresztül megőrzik minőségüket.

Animációs film a GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelés kivitelezéséről

Kérjük, fogadja el a sütik, hogy megtekinthesse videóinkat.

 

 

Legyen vastagabb! Homlokzati hőszigetelő rendszerek felújítása

Három évtizede alkalmazzák Magyarországon az EPS alapú homlokzati hőszigetelő rendszereket. A kezdeti 5 centiméteres vastagság viszont ma már nem elégséges, fokozni kell a hőszigetelő képességüket.

A jelenlegi energiaárak és a hőtechnikai előírások változása már 15-20 cm vastagra növelik a javasolt hőszigetelést. És ne feledjünk el még egyet: a 30 évvel ezelőtti vakolatok nem biztos, hogy a mai napig állják az időjárás viszontagságait, és bizony ezek felújítása is időszerű lehet. És annál nagyobb pazarlás nem nagyon van, ha egy épület homlokzatát csak újra színezzük, de nem javítjuk a hőszigetelő képességét. Több indoka lehet tehát, hogy a felújítás mellett döntünk, de mindig meg kell fontolni az energiahatékonysági szempontokat is. És nem vagyunk tehetetlenek akkor se, ha már egyszer szigetelték a házat.

Az első lépés viszont mindig az épület felmérése, az épület diagnosztika legyen. A hőszigetelő rendszerből néhány jellemző helyen teljes keresztmetszetű mintát kell venni, lehetőleg két táblányi méretben. Ha megállapítható, hogy a kivitelezés a kor színvonalán szakszerű volt, úgy nincs akadálya annak, hogy a helyén maradjon, és fogadó szerkezete legyen a következő rétegeknek.
A diagnosztikának ki kell térni az épület egyéb részeire is, így feltétlenül ellenőrizni kell, hogy a szerkezet nem kap-e nedvességet.

Nedves falakat nem szigetelünk! Ilyen esetben először a vízszigetelést kell megoldani. Ez némileg javítja a fal hőtechnikai tulajdonságait is, mert a nedves falak jobban vezetik a hőt. Hőszigetelni pedig csak a falak kiszáradása után lehet.

A hőszigetelő rendszert kétféleképpen tudjuk felújítani. Ha a hőszigetelő rendszer ép, akkor meg kell duplázni a hőszigetelő réteget. Abban az esetben, ha a szigetelés megfelelő állapotú, de a vakolat nem (többnyire ez a réteg károsodik először), akkor csak az utóbbit kell eltávolítani: ezt hívják „lecsupaszításnak”.  


Sokan tartanak attól, hogy felújításnál a teljes hőszigetelő rendszert ki kell dobni, de szerencsére ez nem feltétlenül van így. A megfelelő állapotú vékony hőszigetelésre fel kell helyezni egy második hőszigetelőanyag réteget, melyet ragasztással és dübelezéssel kell rögzíteni.  A régi vakolat külső rétegét azonban előzetesen meg kell vizsgálni, és annak teljesen épnek kell lennie. Ha megfelelő, abban az esetben is szükséges a feszültségmentesítése, vagyis a hálóerősítésű ragasztóréteget a vékonyvakolattal teljes keresztmetszetében átvágni, de úgy, hogy az alatta levő hőszigetelés minél kevésbé sérüljön. A laza részeket el kell távolítani, szükség esetén ragasztótapasszal javítani. Amennyiben kisebb részeken sérült a hőszigetelés, azt is ki kell javítani. A javításhoz ebben az esetben „bátran” lehet hozzányúlni, hiszen a védő felületképzéssel, esztétikával ebben a fázisban nem kell foglalkozni. A vakolatot a ragasztás előtt alaposan meg kell tisztítani: ne feledjük, hogy több évtized szennyeződésétől kell megszabadítani – a porra, koszra nem lehet ragasztani! Dübelezésre természetesen, mint minden utólagos hőszigetelésnél szükség lesz. A szigetelő táblák rögzítése után a kivitelezés nem különbözik a megszokott eljárástól.

Ha a vakolatréteg már nem tud kellően stabil felületet biztosítani a második réteg szigetelésnek, akkor a felújítás során először ezt el kell távolítani. A vékonyvakolat, háló és ragasztó alkotta külső réteget függőlegesen bevágják, majd csíkokban lehúzzák. A csíkokat 45 fokos szögben kell lefejteni, a vakolatréteget maradéktalanul el kell távolítani. Ez a megoldás csökkenti a képződő hulladék mennyiségét is, ezért duplán környezetbarát megoldásnak is nevezhetjük.