Vizesblokkok

Vizes helyiségek

Az Austrotherm UNIPLATTE® kétoldalt műgyanta habarccsal bevont, üvegháló erősítésű rózsaszín extrudált polisztirol keményhab építőlemez, ami vízálló, hőszigetelő és formatartó. Különösen alkalmas nedves helyiségekben vékony ágyazatú burkolatok aljzataként.

 

Austrotherm UNIPLATTE

Vastagság (mm)Alkalmazási terület
4*, 6*, 10*Kiegyenlítő rétegként, például félmagasságig csempézett fürdőszobák felújítására. Ha az egész falat szeretnénk burkolni, de a régi csempék vastagok (4-6 mm), úgy a csempék fölött a megfelelő vastagságú Austrotherm UNIPLATTE® alkalmazásával lehet a felületet síkba hozni, és nem kell leverni a régi csempét. Ha a burkolás a régebben elterjedt vastagrétegű módszerrel történt, akkor a 10 mm-es lemez lehet a megfelelő.
12, 5A gipszkarton járatos vastagságával megegyező lemezvastagság lehetővé teszi az anyagváltást úgy, hogy a felület síkban maradjon.
20, 30, 40, 50Szerkezet építéshez, belsőépítészeti megoldásokhoz ¬ - burkolatok, eltakarások, mosdópult és polcok stb.
60, 70, 80Szerkezet építéshez, belsőépítészeti megoldásokhoz fokozott terhelhetőséggel - bútorok a fürdőszobában, lépcsők stb.
100, 120Szerkezet építéshez, belsőépítészeti megoldásokhoz, amikor nagyobb stabilitásra van szükség - erkélyek szabadon álló válaszfalaként stb.

*Méret: 1300 x 600 mm, 10 mm vagy annál nagyobb vastagság esetén: 2600 x 600 mm

Egyszerű, gyors, tiszta

Az Austrotherm UNIPLATTE® egyszerű megmunkálhatóságának köszönhetően rendkívül sokrétűen alkalmazható belső terek, beltéri elemek kialakítására, az építtetők legkülönfélébb kívánságai is könnyen megvalósíthatók, egyszerű, gyors és tiszta kivitelezést tesz lehetővé. Az Austrotherm UNIPLATTE® új építéshez és felújításhoz egyaránt használható.

Austrotherm Uniplatte alkalmazási lehetőségek: Burkolat aljzataként

Az Austrotherm UNIPLATTE® egyszerű megmunkálhatóságának köszönhetően rendkívül sokrétűen alkalmazható belső terek, beltéri elemek kialakítására, az építtetők legkülönfélébb kívánságai is könnyen megvalósíthatók, egyszerű, gyors és tiszta kivitelezést tesz lehetővé. Az Austrotherm UNIPLATTE® új építéshez és felújításhoz egyaránt használható.

Austrotherm Uniplatte alkalmazási lehetőségek: Válaszfalak építéséhez

Az Austrotherm UNIPLATTE® gyorsan és egyszerűen vágható kézifűrész vagy tapétázókés segítségével. Az íves formákat dekopír fűrésszel vágják ki a kívánt alakra.


Válaszfalak készítésekor, kádpanelek kialakítása során célszerű az Austrotherm kötőelemeket használni a megfelelő stabilitás érdekében.

A rögzítőelemeket a falhoz és/vagy padlóhoz kell rögzíteni, ezt követően illeszthetők az Austrotherm UNIPLATTE® lemezek a konzolokba. Vizes helyiségekben a sarkokat és az áttöréseket tömítőszalaggal és tömítőgallérral le kell zárni.

Kivitelezés

Először az Austrotherm U profilokat csavarozással kell a csatlakozó falra, padlóra és a mennyezetre rögzíteni. A falra legalább három csatlakozó idomot erősítsünk. Az elemek biztosítják, hogy a falak derékszögben csatlakozzanak egymáshoz. A fal csatlakozási vonalán függőlegesen (a rögzítőelemere is!) PU bázisú ragasztót kell teljes hosszában felhordani, majd beillesztjük a fal első elemét. Ezután a tábla élére felhordott ragasztóba elhelyezzük a legalább 3 db H profilt, aminek a falra merőleges csatlakozó felületére is felhordjuk a ragasztót. A padló és mennyezet csatlakozáshoz elhelyezett további U profilok segítségével lehet rögzíteni a következő táblát. 


A sarkok, padló- és falcsatlakozásokat tartósan rugalmas szilikon alapú tömítőanyagot kell alkalmazni. Az egyes vízszintes és függőleges táblaillesztéseket is hasonlóan kell kialakítani, amihez a Murexin szaniter szilikon termékeit ajánljuk. Az illesztéseket 10 cm széles üvegszálas szövettel kell átragasztani. Az üvegszál csíkot az illesztéseknél a csemperagasztóba ágyazzuk, majd ragasztóval átsimítjuk. Vízzel, nedvességgel közvetlenül érintkező területeken (például zuhanyzóban, folyó vizes részeken) az üvegszövet helyett Murexin hajlaterősítő szalagot javasolt használni mind a táblák toldásánál, mind pedig a sarkok, élek kialakítását is. 


A kész válaszfalat üvegháló erősítésű ragasztótapasszal kell bevonni, majd erre a szokásos burkolási eljárással kialakítani a végleges felületet. A ragasztóhabarcs megszilárdulását követően (szokásos ragasztóhabarcsok esetében kb. 12 óra elteltével vagy Murexin gyors-flex ragasztóhabarcs használatakor kb. 3 óra elteltével) rakható a kerámia burkolat - csempe, panel vagy mozaik. Kerámia burkolatok lerakásánál a Murexin csemperagasztó habarcs alkalmazási irányelveit kövessük. 

Austrotherm Uniplatte alkalmazási lehetőségek: Falburkolat

Az Austrotherm UNIPLATTE® 2600 mm-es táblaméretével jól illeszkedik a szokásos helyiség belmagassághoz, rendszerint az egész táblák egyben, vágás és toldás nélkül felhasználhatók.

A szokásos építőanyagok megfelelő alapfelületet biztosítanak (például beton, tégla falazat, gipsz- vagy mész-cement vakolat, gipszkarton, anhidrit vagy cementesztrich, stb.).

Az alapfelületnek tisztának, száraznak, fagymentesnek, szilárdnak, teherbírónak, alaktartónak, valamint por-, szennyeződés-, olaj, zsír-, leválasztószer-, és laza részektől mentesnek kell lennie, és feleljen meg az érvényben lévő nemzeti és európai műszaki előírásoknak.

Szükség esetén alkalmazzunk mélyalapozót. 

Kivitelezés

A hordképes alapfelületre ragasztóhabarcsot pont-perem módszerrel kell felragasztani. Az egymás mellé kerülő lapok élét is meg kell kenni ragasztóval. Ezután jól rá kell nyomni a felületre lapokat, majd síkba kell igazítani. A ragasztóhabarcs megfelelő felület esetén 10 mm-es fogazott glettvassal is felhordható, ilyenkor mind a fal-, mind pedig az UNIPLATTE teljes felületére fel kell hordani a ragasztót.  Az Uniplatte lemezek toldásánál a felületet ragasztóhabarccsal át kell húzni és Murexin GS 10 Üvegfátyol csíkot bele kell ágyazni. Vízzel, nedvességgel közvetlenül érintkező területeken ebben az esetben is hajlaterősítő szalagot javasolt használni mind a táblák toldásánál, mind pedig a sarkok, élek kialakításánál is.

Kevésbé hordképes vagy fa szerkezetre csavarokkal vagy tányéros dűbelekkel (például Fischer HV36) kell rögzíteni a lapokat. 1 m²-re kb. 5 db kell, ekkor nem szükséges a ragasztóhabarcs használata. Az illesztéseknél viszont ugyanúgy a fentebb említett eljárást kell alkalmazni (Murexin GS 10 Üvegfátyol).

Figyelem!
Az Austrotherm Uniplatte nedvességre nem érzékeny, vizes közegben is kiválóan alkalmazható termék, de a vízszigetelés funkcióját még a megfelelően kialakított táblaillesztések esetén sem képes, betölteni, ezért a szükséges vízszigetelő réteget mind a nedves helyiségekben, mind pedig kültéri alkalmazás esetén ki kell alakítani.
 

Austrotherm Uniplatte alkalmazási lehetőségek: Padló utólagos hőszigetelésére

A régi épületek padlója gyakran semmilyen hőszigetelést nem kapott. Már pedig az épület hőveszteségének akár 20%-át is kiteheti a talaj felé áramló hőmennyiség.

De ezt a szerkezetet nagyon nehéz leszigetelni utólag. Ha bontásra kerül a sor – és ez többnyire javasolt –, akkor a vízszintes padló szigetelésnél célszerű megállni. A vízszigetelés megbolygatása lehet, hogy több kárt okoz, mint hasznot. A szerkezeti réteg vastagsága viszont innentől kezdve adott. Az ajtók küszöb, az ajtólapok, a belmagasság mind gátat szab a nagyobb járószint emelkedésnek, ezért legtöbbször a régi padló vonalát fogjuk megtartani. Ez a szerkezeti vastagság ritkán több, mint 3-5 cm, és ebbe kellene, hogy beleférjen a hőszigetelés, az aljzatbeton és a burkolat. Erre viszont nem sok esély van.

A megoldás az Austrotherm UNIPLATTE®.

Kivitelezés

A hálóerősítésű XPS lemezeket az alaposan megtisztított és teljesen sík felületen kell elhelyezni. Nagyobb egyenetlenségek esetén önterülő aljzatkiegyenlítő alkalmazása is indokolt lehet. A teljes felületre Murexin ragasztótapaszt kell felhordani, majd azt az UNIPLATTE® elemek egyik oldalára fogas simítóval kell felhordani, és a padlóra helyezni. Légbuborék nem maradjon a ragasztó rétegben!  A táblákat kötésbe kell rakni (keresztfugák ne legyenek), a felület síkbeliségét vízmértékkel kell ellenőrizni. Igény esetén ezután lehet a fűtőszőnyeget elhelyezni. A ragasztó megkötése után az alkáliálló üvegháló felületerősítést átfedéssel kell a ragasztóba beágyazni, és ennek elsimítása (és a ragasztó megkötése) után lehet a lapburkolatot a szokásos módon ragasztani.

Fa alapfelület esetén a felület stabil, minden szempontból ép legyen. Az UNIPLATTE® lemezeket négyzetméterenként 5 facsavarral rögzíteni kell a lapokat. Padló esetén a minimális Uniplatte vastagság 30 mm legyen. 

Amennyiben az UNIPLATTE® lécvázra kerül, úgy a fa tartószerkezetre teljes hosszában PU bázisú ragasztót kell felhordani, a táblákat hálóban kell fektetni.

Az Austrotherm Uniplatte lemezek alkalmazásának előnyei:

 • nedvességnek ellenáll
 • belmagasság méretű táblák
 • széleskörűen alakítható
 • kiváló ragasztó tapadás
 • könnyen vágható
 • kis tömegű lemezek
 • jó hőszigetelő képesség
 • nagyfokú méretpontosság
 • fagyálló
 • nagy nyomószilárdság
 • tartósan 100% relatív légnedvességű térben is alkalmazható
 • az elemek nagy stabilitása miatt egymáshoz csak rövid profilokkal kapcsolódnak, nincs szükség tartóprofilokra

Austrotherm Uniplatte kivitelezési videó