Futóvad-lövés az épületenergetikában

MÉK Építészközlöny - műhely 2016/12 

Vannak, akik szerint a mind szigorúbb hőszigetelési előírások már túl is vannak az értelmes határon. Mások viszont rámutatnak arra, hogy még mindig a környező országok után kullogunk. Szeretnénk pontosan belőni épületeink energiafogyasztását, de a tervezőnek mozgó célra kell lőnie a folyamatosan változó határértékek miatt.

 

Ahhoz, hogy világosan lássuk, hogy mikor milyen előírások érvényesek, érdemes visszamenni a gyökerekhez. Az épületenergetikát szabályozó 7/2006 TNM rendelet három szempontot állított fel: az egyes szerkezetek energetikai minőségét, a teljes épületburok átlagos hőveszteségét, végül az épület - beleértve a hőtermelő berendezéseket is - egészének energiaigényét kell korlátok közé szorítani. Egy új épület esetében mind a három szempontnak meg is kell felelni. Nevezzük ezt a modellt régi határértéknek.

 

Mint ismert, 2015. január 1-től amennyiben épületenergetikai támogatást veszünk igénybe, mind új építésnél, mind felújításnál már a fokozottan energiatakarékos, úgynevezett költséghatékony modell szerint kell szigetelni. Ilyen támogatás híján ez a határérték csak jövőre lép életbe. Ha ezt centiméterekre akarjuk lefordítani, úgy a hőszigetelésnek egy B30-as tégla falazat esetében legalább 13 cm vastagnak kell lennie, de a hatékonyabb, szürke színű GRAFIT REFLEX® sem lehet vékonyabb 10 cm-nél. Lehet, hogy ez ma valakinek soknak tűnik, de a szabályozás harmadik lépcsője már csak közel nulla energiaigényű épületeket fogad el, és ez a követelmény hamarabb a nyakunkon lesz, mintsem gondoljuk. Ezért nagyon figyelni kell annak, aki mostanában vág bele az építkezésbe.

Kép: 20 cm vastag GRAFIT REFLEX és EXPERT FIX hőszigetelés.

 

Eddig ugyanis az épület energetikai megfelelőségét az engedélyezési folyamat során ellenőrizték, vagyis csak az az épület kapott építési engedély, amely megfelelt a hatályos elvárásoknak. Ez igaz a régi határértékek modelljére és érvényes a költséghatékony modell esetében is. Más a helyzet viszont a harmadik lépcső, a közel nulla modell esetében. Itt ugyanis a használatba vételi engedély megadásánál ellenőrzik a már felépített épületet. Mondhatjuk azt, hogy eddig a bemenetnél volt az ellenőrzés, amiről áttérünk a kimeneti ellenőrzésre. Ez a harmadik modell sem egyszerre fog vonatkozni minden épületre, hanem időben eltolva lép hatályba. Van tehát két modellünk és 4 időpontunk, de ezek más-más épületekre és finanszírozási megoldásra vonatkoznak.

 

Kezdjük a magánépíttetőket leginkább érintő esettel: ez év végéig a magántulajdonú, pénzügyi támogatás nélküli esetében a tervezett épületnek az építési engedély kérelemhez a régi modellnek kell csak megfelelni. 2018. január 1-től viszont minden épületre a költséghatékony modell lesz az elvárás — ugyancsak az építési engedélyhez kötve. Ezzel szemben 2021. január 1-től csak az az épület kaphat használatba vételi engedélyt, mely megfelel a közel nulla szintnek. Vagyis nem kap engedélyt, ha  érvényes építési engedélye csak a korábbi, megengedőbb szabályozásnak felel meg. Ha tehát valaki 2017-ben még a régi modellnek megfelelően, vagy utána a költséghatékony modellre tervezi és építi házát, az kap építési engedélyt, de ha elhúzódik az építkezés, és csak 2021-ben kérné meg a használatba vételi engedélyt, úgy azt nem fogja megkapni. És nem is tudja az elvárást teljesíteni, hiszen 30-50 %a- kellene csökkenteni az épület energiaigényét (hogy az egyéb rafinált trükkökről, mint a megújuló energia kötelező használata ne is beszéljünk). Jobban teszi mindenki tehát, ha már most a közel nulla energiaigényre tervezteti az épületét — amúgyis így tudunk csak hatékony épületeket létrehozni.

 

Még csúnyább a kép a közösségi tulajdonban levő épületek esetében. Idén ugyanis – ha nem kap pénzügyi támogatást – még a régi modell szerint is kaphat építési engedélyt a projekt, de 2019. január 1-től már a közel nulla modell kimeneti szabályozása lép érvénybe – és ez az épület sem kap használatba vételi engedélyt. Ezért érdemes már most a közel nulla energiaigényre tervezni épületeinket és alkalmazni a javasolt hőszigetelési vastagságokat ahhoz, hogy senkit ne érjen meglepetés a tervezett költözés előtt. Ugyanúgy, mint a futóvad lövésnél: a hibátlan eredményhez előretartással kell céloznunk. 

 

Táblázat: Hőszigetelési vastagság GRAFIT REFLEX® alkalmazása esetén.