Felújítási tippek: nagy lépés a lábazaton

Jól szigetelt szerkezetet ma már nem nehéz csinálni. Megvannak azok a kiváló hőszigetelő anyagok, melyek a megfelelő vastagságban kielégítik a jelenlegi, vagy akár a jövő előírásait is.

De gyakran ütközünk problémákba, amikor teljessé akarjuk tenni a termikus burkot, vagyis zárt, megszakítatlanul vezetett hőszigetelést szeretnénk a házunk köré húzni. Új épületeknél is ügyelni kell erre, de igazából ez felújítások esetén kritikus.

Míg a homlokzati hőszigetelést egy régi épület esetében mindenki elfogadja, a tulajdonos gyakran nem akarja a lábazatot is szigetelni, mert például egy számára szép, terméskő lábazatot nem akarja eltakarni.  Ilyenkor jön az, hogy az alsó fél- egy méteres, vagy akár nagyobb szakaszt is kihagyják a felújításból, aminek a következménye az, hogy erősen hőhidas lesz a szerkezet, és várhatóan megindul a páralecsapódás, penészesedés a sarkokban, végül a burkolat károsodásával is lehet számolni.

Tehát nem érdemes kihagyni ezt a fázist sem, viszont ezen a területen más anyagokat kell alkalmaznunk, mint a homlokzaton. Nagyobb szilárdságú, alacsony nedvességfelvételű termékeket kell beépítenünk, ami konkrétan a formahabosított EXPERT termékeket illetve az extrudált polisztirolhab anyagokat, az XPS-t jelenti. Ebből is azt a típust kell használni, ami érdesített felületű - köznyelven ezt szokták nápolyi mintás anyagnak nevezni.

A vastagságot illetően pedig a hőtechnika mellett az is szerepet kap, hogy milyen megjelenést szánunk a háznak. A lábazat vissza legyen-e ugrasztva, mint azt régebben szerettük, vagy inkább síkban legyen a homlokzattal. Egy biztos: ha megtehetjük, kerüljük a kiugró, úgynevezett pozitív lábazat kialakítását, mert az gyorsabb tönkremenetelhez vezethet. A kiálló lábazaton megül a csapadék, és a téli fagyban komolyan tudja károsítani a szerkezetet.

Ha azonos mértékben szigeteljük a lábazatot és a falakat, nem lesz hőhíd, és megbízható, időtálló szerkezetet hozunk létre.