Hírek

A jövőt építjük

A Kodomo Sportklub mosonmagyaróvári és környékbeli kisgyermekek és fiatalok számára kínál különböző sportfoglalkozásokat, melyek keretén belül megismerkedhetnek a küzdősportokkal. A Sportklub neve is a célcsoportra utal, hiszen a ’kodomo’ japán szó, jelentése: gyermek. A Kodomo 114 m2-es termében a tatami alá Austrotherm Ippon lemezeket helyeztek el 2020-ban azzal a céllal, hogy az edzéseket a gyerekek számára minél biztonságosabbá és hatékonyabbá tegyék. Három év, és több száz (mint ezer)edzés óra tapasztalatáról kérdeztük Schwendtner Ákost, a Kodomo Sportklub vezetőjét.

AT: Mi a Kodomo Sportklub fő tevékenységi köre?

SCHÁ: A Kodomo Sportklub mosonmagyaróvári és környékbeli kisgyermekek és fiatalok számára kínál különböző sportfoglalkozásokat, melyek keretén belül megismerkedhetnek a küzdősportokkal. A foglalkozások tárháza nagyon széles, az idősebb korosztály már válogathat a Judo, Brazil Jitsu és (két karateklub) , Ju Jitsu, Kick-boksz, K1 edzései között. Az órákat olyan szakemberek vezetik, akik akár több évtizedes küzdősport és tanítási ismerettel rendelkeznek.

AT: Hány éves kortól várja a gyermekeket a Kodomo Sportklub?

SCHÁ: Az uKIDo Family mozgásfejlesztő órákra már 2,5 éves kortól vehetnek részt a gyermekek szüleik jelenlétében . HA elérik azt a mentális rátermettséget, akkor tovább lépnek az uKIDo csoportjainkban.

2021. óta egy speciális edzésprogram, az úgynevezett ’uKIDo’ keretében egészen fiatal, 4-6 éves gyermekek számára kínálnak hatékony sportolási lehetőséget.

Az uKIDo játékos keretek között a legkülönbözőbb mozgásfajtákkal ismerteti meg a gyermekeket, ezáltal megkönnyíti a sportág kiválasztását a gyermekek és a szülők számára is. Ez a módszer a gyermekek motorikus képességeinek fejlesztése által párhuzamosan alakítja és segíti a gyermek mentális fejlődését is. Mozgáshiányos és az informatikai eszközök által “megbénított” gyerekek számára kiemelkedően fontos lenne a rendszeres mozgás és az egészséges életmódra való nevelés.

AT: Milyen elvárásaik voltak az Austrotherm Ippon lemezekkel szemben? Miért volt rá szükség?

SCHÁ: Amíg nem volt Mosonmagyaróváron a judonak állandó terme, addig a tatamikat mindig egy iskola tornatermének padlózatára fektettük le. Nem volt semmi speciális "aládolgozás" a szőnyegek alatt, ami enyhítené a becsapódást. Az elmúlt években több idősebb judostársamat műtötték csípőprotézissel és sokan számolnak be egyéb régebben begyűjtött sérülésről. Ma már nem titok, hogy a megfelelő felület kialakításának hiánya nagyban hozzájárult ezek kialakulásához.
Amikor megkezdtük egyesületi munkánkat, egyik elsődleges célunk volt az egészség megóvása. Fejlődésben lévő gyermekeknél kiemelten kezeltük a megfelelő edzéstér kialakítását. Hallottam, hogy Győrben már használják ezt a speciális réteget, így felkerestem az Austrotherm győri telephelyét.

AT: Több mint 3 éve használják az Ippon lemezekkel kiegészített padlózatot. Mik a tapasztalataik?

SCHÁ:  Egy érezhetően jobb felületen folynak azóta az edzéseink. Mi, idősebb judósok nagyon érzékeljük a különbséget. De sokat mondó az is, hogy legutóbb a gyerekek egy másik dojoban (küzdősport terem) tettek övvizsgát, ahol rögtön érezték és megemlítették a különbséget az esések után. Ezeken a kényelmi tapasztalatokon kívül sokkal fontosabb hosszútávon az egészségmegőrző szerepe és a sérülések minimalizálása, valamint  a test megóvása, védelme.

AT: A Kodomo Sportklub idén tovább bővül. Meséljen a terveikről!

SCHÁ: A két mosonmagyaróvári judo klub összefogása révén a nyáron kibővült 160 nm-re a terem. Nagy szükség volt már a bővítésre, mert egyre több gyermek jár edzésekre mindkettő klubhoz. Így sokkal kényelmesebb és biztonságosabban folynak az edzések. Valamint a nyári táborok is sokkal jobb minőségben kerülnek ezáltal megrendezésre és több kisgyermeknek tudunk így tábori lehetőséget biztosítani.

Prevenció rugalmasan

Bemelegítés, edzés során magas dobásszámú, ismétlődő gyakorlatok (zuhanások, gördülések, csúsztatott esések) elvégzése az ízületeket terhelheti. A gyakorlatok során, abban a pillanatban, amikor a sportoló a talajra ér, a becsapódási energia csökkentésével – a talajra átvezetéssel - kímélhetjük a csontok, izmok, ízületekre ható erőt, ezáltal biztonságosabbá tehető a gyakorlat. Gyermekek, fiatalok esetében fokozottan ügyelni kell a növekedésben lévő szervezet – például laza ízületek - óvására.

Sportpadlók, a legtöbb edzőterem padlója nem alápárnázott, azaz ’lengőparkettás’, ezért nem rendelkezik megfelelő becsapódás elnyelési képességgel. Az edzőterem átalakítása, megfelelő párnázottságú sportpadló kialakítása költséges. A kialakított rendszer továbbvitele költözés esetén nem megoldható.

Megoldás: Austrotherm Ippon

A tatami alá egy speciális, terhelhető Austrotherm polisztirol lemez helyezésével nagymértékben csökkenthető edzés közben a sportolók talajra érkezésekor a becsapódás.

A preventív, rugalmas és költséghatékony rendszer kíméli az ízületeket, azáltal, hogy a tatamira való érkezéskor a testre ható erő egy részét rugalmasan elnyeli. Ezáltal megelőzhetők sportsérülések, hatékonyabban fejleszthetők a motorikus képességek.

Tudtad? Az Austrotherm Ippon expandált polisztirolhab szigetelő zárt cellás gyöngyökből felépülő anyag, melynek 98%-a nyugvó levegő, ez az egyik legtermészetesebb, és a legjobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező anyag.