AUSTROTHERM padlófűtés rendszerlemez

A korszerű fűtési rendszerek között kiemelkedő helye van a padlófűtésnek. Az igényes fűtés rendszert alkot, ami megkönnyíti a kivitelezést, és biztonságos megoldást nyújt. A jó rendszer gondoskodik a fűtéscsövek stabil rögzítéséről és a megfelelő hőszigetelésről. Ezt a két feladatot oldja meg a „pogácsás” AUSTROTHERM padlófűtés rendszerlemez. A formahabosított, expandált polisztirol lemez olyan korszerű hőszigetelő anyag, melynek speciális kialakítása lehetővé teszi a padlófűtés csövek rögzítőelemek nélküli, gyors, méretpontos elhelyezését. A csövek alátámasztását szolgáló távtartó gondoskodik arról, hogy az esztich kellően körbefogja a fűtéscsöveket, ezáltal megfelelő legyen a hőleadás. A rendszerlemez 16-22 mm átmérőjű padlófűtés csövek rögzítésére alkalmas. A felületből kiemelkedő „pogácsák” a fűtési hőszükségletnek megfelelő vonalvezetést tesznek lehetővé. A csőtávolság 75 mm egész számú többszöröse (75, 150, 225 stb.) lehet. A cementesztrich vastagsága a cső felett legalább 45 mm legyen. A 30 mm vastag „pogácsás” lemez hővezetési tényezője a szokásos hőszigetelő anyaghoz (AT-N100) képest kb. 10 %-kal kedvezőbb, de a mai hőszigetelési igények teljesítéséhez a rendszerlemez alá AUSTROTHERM AT-N100 lemezt kell fektetni. Ebben a rétegben kell az esetleges egyéb (pl. elektromos) vezetékeket elhelyezni. Emeletközi födém esetén a lépészaj-szigetelést is meg kell oldani, amihez az akusztikai méretezés alapján meghatározott vastagságú AUSTROTHERM AT-L2 lemezt kell használni. A dilatációs mozgások miatt peremszigetelő sávot minden esetben alkalmazni kell, 1 cm-es vastagságban. A hajlékony fűtéscsövek fektetésénél ügyelni kell azok tervszerű elhelyezésére. A csöveket lábbal, kíméletesen kell a pogácsák közé nyomni. A fektetés és a betonozás során különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a lemez és a fűtéscső ne sérüljön meg.

Az AUSTROTHERM „pogácsás” elemek alkalmazásának előnyei

  • a fűtéscsövek külön rögzítést nem igényelnek, mert azokat a kiemelkedő „pogácsák” megvezetik és megtartják. A rögzítési mód kíméli a műanyag fűtéscsöveket.
  • a rögzítőelemek kiosztása optimális, ezért a csöveket a kívánt vonalvezetéssel lehet elhelyezni,
  • nincs szükség a technológiai szigetelésre, mert a lépcsős élképzésű elemek illesztésébe nem tud lefolyni az esztrich. Nem képződik hő- illetve hanghíd.
  • a „fecskefarkas” elemkapcsolat révén a táblák szorosan illeszkednek, és a fűtés szerelése közben sem mozdulnak el. Az optimális szélkialakítás révén a maradék lemezdarabok is teljes értékűen felhasználhatók.
  • a rendszer könnyen és gyorsan kivitelezhető.