Ábra EPS újrahasznosítás Creasolv eljárással PolyStyreneLoop üzemben

Végső megoldás az EPS újrahasznosítására

A közhiedelemmel ellentétben a polisztirolhab nem környezetszennyező, sőt újrahasznosítható. A környezetet terhelő, szabadba kikerülő műanyagok mennyiségének csökkentésére több ország tett már lépéseket, de a Hollandiában most induló üzem igazán előremutató és nagy lépés ebben a folyamatban.

2021. június 16-án a hollandiai Terneuzenben, az Európai Unió LIFE programjának támogatásával átadták azt az üzemet, amely a bontási hulladékká váló építési polisztirolhabot (EPS) és annak  adalékanyagait hasznosítja újra. A PolyStyreneLoop üzem indulása jól mutatja, hogy az EPS-hulladék feldolgozása nagyléptékű, zárt körfolyamatú technológiával műszaki és gazdasági szempontból is megvalósítható.

A PolyStyreneLoop üzem felépítéséében és működésében is egyedülálló. A létesítményt a PolyStyreneLoop szövetkezet építette, ami a polisztirolhab értékesítési lánc több mint 70 vállalatát tömörítő együttműködés. Tagjai közé tartoznak a polisztirol alapanyag gyártók, a szigetelőanyag gyártók, az adalékanyagok beszállítói, a feldolgozók és az újrahasznosítók, valamint az EUMEPS, az expandált polisztirohabl európai gyártóinak szövetsége.

A PolyStyreneLoop üzemben alkalmazott CreaSolv® eljárás során a Hollandiából, Németországból és más országokból származó, polisztirolhabot tartalmazó bontási hulladékot speciális oldószert tartalmazó tartályokban oldják fel. A szűréssel leválasztott szilárd szennyeződés (ragasztó, cement és hasonlók) az égetőbe kerül, majd egy másik folyadék a polisztirolt géllé alakítja, és elválasztják a technológiai folyadékoktól. A tisztítás után a gélt alapanyagként felhasználható polimer granulátummá alakítják, a folyadékot pedig az adalékanyaggal együtt desztillálják és zárt körben újra felhasználják. A brómtartalmú égéskésleltető anyag a visszanyerő egységben (BRU) kezelt iszapban marad és onnan kinyerik.

„Ez az üzem jól mutatja, hogy az EPS-ipar folyamatosan javítja a termék újrahasznosítását” – mondta Lein Tange, a PolyStyreneLoop társigazgatója. „Ennek az üzemnek az a célja, hogy előkészítse az utat hasonló EPS-újrahasznosító üzemek építéséhez Európa többi részén.”

A terneuzeni üzem évente 3.300 tonna építési polisztirolhab bontási hulladékának újrahasznosítására képes. Mindezzel igazolni látszik ezen újrahasznosítási folyamat műszaki, gazdasági és környezetvédelmi életképessége, amelyben a HBCD-t tartalmazó polisztirolhabok is teljes mértékben integrálhatók a körforgásos gazdaságba, ahelyett, hogy kiesnének az újrafelhasználásból.

„Igazi plusz, hogy az üzem nemcsak a jelenleg keletkező hulladékról, hanem a régebbi hulladékról is gondoskodni tud” – mondta Jan Noordegraaf, az üzem társigazgatója. – „Ráadásul mindezt nagyjából ugyanolyan energiabefektetéssel tudjuk megtenni, mint amilyen a mechanikai újrahasznosítás, emellett az általunk felhasznált energia kizárólag szélerőművekből származik.”

A PSLoop üzem célja bemutatni az EPS építési hulladék végtelenített újrahasznosításának lehetőségét, a jövőbeli tervek között pedig szerepel az extrudált polisztirol újrahasznosításának kialakítása is.