Lépéshang szigetelés Austrotherm lemezekkel
Födémek

Lépéshang szigetelés

Fűtött tereket elválasztó födémeket többnyire nem szükséges hőszigetelni. A zavartalan nyugalom érdekében viszont fontos, hogy a födémek kopogóhang gátlása megfelelő legyen. Ezt az AUSTROTHERM lépéshang szigetelő lemezek segítségével lehet elérni.

Optimális lépéshang szigetelés

A zaj gyakran keseríti meg mindennapi életünket. Ahhoz, hogy nyugalomban élhessünk a saját lakásunkban, gondoskodnunk kell arról, hogy a nem kívánt hangok ne terjedjenek szét az épületben. Többszintes épületekben ahol kénytelenek vagyunk egymás felett élni, a lakótereket elválasztó födémet úgy kell kialakítani, hogy a lakók nyugalmát ne zavarja, ha felettük zajlik az élet.

Ha nincs a födémen hangszigetelés, úgy a járkálás és a székek, asztalok tologatása jól hallható lesz*. Ezt elkerülhetjük azzal, hogy a megfelelő vastagságú AUSTROTHERM AT-L lépéshang-szigetelő lemezt építünk a födémbe. A rugalmas lemezek hatékonyan csillapítják a kopogó hangokat, és ezzel jelentősen hozzájárulnak a lakás zavartalan nyugalmához.

Az AUSTROTHERM lépéshang szigetelő lemezek előnyei:

  • Zavartalan nyugalom a lakásban
  • Magas komfort a meleg padló révén
  • Költségtakarékos megoldás
  • Időtálló minőség

Úszópadlós födémek számított súlyozott szabványos lépéshangnyomásszintjei (L'n,w (sz) ) Az úszópadló fajlagos tömege m≥70 kg/m²

* Az ÉMI Akusztikai Laboratóriumában végzett vizsgálat eredménye

** Számított érték a DIN 4109 (1989) alapján

AUSTROTHERM lépéshang szigetelés

Letölthető tervezői részletrajzok

 

További tervezői részletrajzok letölthetők az alábbi linken:

 Alkalmazástechnika - Rétegrend gyűjtemény tervezőknek 

 

Ha a födémen gépészeti vezetékek futnak, akkor alsó rétegként AUSTROTHERM AT-N100 terhelhető hőszigetelő lemezt kell elhelyezni, és ennek kivágásával kell a vezetékek helyét kialakítani. Az így elkészült sík felületre lehet a lépéshang szigetelő lemezeket felületfolytonosan elhelyezni.

Az AUSTROTHERM lépéshang szigetelő lemezek padlófűtés esetén is jól alkalmazhatók. Nagy vastagság esetén érdemes az AUSTROTHERM GRAFIT® 100 fokozott hőszigetelő képességű lemezt és a Padlófűtés rendszerlemezt alkalmazni. Padlófűtés esetén a peremszigetelő legalább 10 mm vastag legyen.

Kivitelezés

1. A felület előkészítése
Csak a hibátlan kivitelű úsztatott padló biztosítja a födémszerkezet elvárt lépéshang-szigetelését, ezért nagyon fontos a kivitelezés szabályainak betartása. A nyers födémet a munka megkezdése előtt alaposan meg kell tisztítani. Kiemelkedő, ún. "hanghidat" képező beton és betonvas részek, habarcs-csomók a felületen nem maradhatnak. Szükség esetén száraz homokot is lehet teríteni a felület kiegyenlítése érdekében.

2. Peremszigetelés elhelyezése 
A falak mentén AUSTROTHERM peremszigetelő sávot kell elhelyezni ami legalább 1 cm-rel nyúljon az aljzatbeton fölé.

3. Szigetelő lemezek elhelyezése
Az AUSTROTHERM lépéshang szigetelő lemezek fektetését az ajtótól legtávolabbi sarokban kell kezdeni.
A lemezek soronként kötésben, fél tábla eltolással, szoros illesztéssel kerüljenek a födémre.

4. Technológiai fólia terítése
Az egész felület befedése után helyezhető el az AUSTROTHERM technológiai szigetelés. Ezt legalább 10 cm-es átfedéssel kell teríteni, és a falak mentén a peremszigetelés fölé kell vezetni. Az úszóréteg elkészítésekor ügyelni kell arra, hogy a lépéshang-szigetelő lemezek ne sérüljenek meg, ezért a szigetelés védelméről gondoskodni kell (pallóterítés).

5. Estrich felvitele 
Úsztatott aljzatbeton készítése.

Kapcsolódó témák - ez is érdekes lehet Önnek